Τετάρτη, 24 Απρ.
18oC Αθήνα

Η ζωή στην καραντίνα σε Δαμασκηνιά και Δραγασιά: Σαν πρωταγωνιστές σε ταινία φαντασίας

Η ζωή στην καραντίνα σε Δαμασκηνιά και Δραγασιά: Σαν πρωταγωνιστές σε ταινία φαντασίας

Μέχρι σήμερα το να μπαίνει κάποιος σε μια περιοχή σε καραντίνα με ειδική στολή ήταν κάτι που είχαμε δει μόνο σε ταινίες. Στις μέρες του κορονοϊού, αυτή είναι η πραγματικότητα για τους 70 κατοίκους της Δαμασκηνιάς και τους 20 της Δραγασιάς, των δυο χωριών στην Κοζάνη που έχουν μπει σε καραντίνα!

Από χθες (16.03.2020) στις 17:00 τα δυο χωριά με τους ούτε 100 κατοίκους, έχουν τεθεί σε καραντίνα εξαιτίας των κρουσμάτων κορονοϊού. Αποκλεισμένοι και αποκομμένοι από τον κόσμο, οι κάτοικοι των δυο ορεινών χωριών της Κοζάνης ζουν πλέον μια νέα πραγματικότητα.

Μια πραγματικότητα που τους επιβάλει όχι μόνο να μένουν στα σπίτια τους αλλά να καλούν στο κινητό τηλέφωνο που έχει ορίσει ο δήμος Βοΐου και εκεί να ενημερώνουν τις αρχές για το τι χρειάζονται: φάρμακα, τρόφιμα κι άλλα προϊόντα καθημερινότητας. Από το πρωί το τηλέφωνο αυτό δεν έχει σταματήσει να χτυπά.

Ο υπάλληλος του δήμου Βοΐου, που απαντά στις κλήσεις, έχει ήδη αρχίσει να συγκεντρώνει σε μια λίστα τις ατομικές παραγγελίες των ηλικιωμένων. Άλλοι ζητούν κάποιο φάρμακο που τελείωσε, ενώ κάποιοι άλλοι προϊόντα για το καθημερινό φαγητό και τις ανάγκες υγιεινής τους. Σήμερα, στις 15:00 μετά το μεσημέρι, θα πραγματοποιηθεί το πρώτο δρομολόγιο που θα μεταφέρει προμήθειες στα δυο χωριά.

Με τα δυο χωριά σε καραντίνα, η είσοδος και η έξοδος τόσο της Δαμασκηνιάς όσο και της Δραγασιάς έχουν αποκλειστεί. Μέσα στην ημέρα, περιπολικά της ΕΛΑΣ, όπως είπε στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο αστυνομικός διευθυντής Κοζάνης Σπύρος Διόγκαρης, θα μεταδίδουν από τα μεγάφωνα ηχητικό μήνυμα, το οποίο θα ενημερώνει τους κατοίκους τόσο για την επιβολή των μέτρων όσο και για την υποχρεωτική ανάγκη τήρησης του κατ’ οίκον περιορισμού.

Με ειδική στολή και τα λεφτά σε… σακούλα

Ο δήμαρχος Βοΐου Χρήστος Ζευκλής εξήγησε στο ΑΠΕ-ΜΠΕ κάθε λεπτομέρεια της διαδικασίας που θα ακολουθηθεί. Ο υπάλληλος θα μπαίνει στα δυο χωριά με αυτοκίνητο του δήμου, θα φορά ειδική προστατευτική στολή και θα αφήνει τη σακούλα με τις προμήθειες στην εξώπορτα του σπιτιού. Οι ιδιοκτήτες, που θα έχουν ενημερωθεί από πριν, θα αφήνουν στο ίδιο σημείο τα χρήματα μέσα σε πλαστική σακούλα.

Θα γίνεται ένα δρομολόγιο την ημέρα, ενώ το αυτοκίνητο του δήμου, κάθε φορά που θα ολοκληρώνει την αποστολή του, θα απολυμαίνεται με το πρωτόκολλο που έχει οριστεί από τον ΕΟΔΥ. Επίσης θα απολυμαίνονται και οι ειδικές προστατευτικές στολές πολλαπλών χρήσεων που έχει προμηθευτεί η δήμος από την Ταξιαρχία ΠΖ, που εδρεύει στην Κοζάνη.

Στο γιατρό

Για τις ανάγκες, δε, των πρώτων βοηθειών, σε περίπτωση που κάποιος εκ των κατοίκων νοσήσει, έχει σταθμεύσει στο Κέντρο Υγείας Τσοτυλίου ασθενοφόρο του ΕΚΑΒ διαμορφωμένο για μεταφορά ασθενούς με κορονοϊό.

Ο δήμαρχος Βοΐου ανέφερε ακόμα ότι σήμερα θα ξεκινήσει και η επαφή των κατοίκων με τον γιατρό, τον ψυχολόγο και την κοινωνική λειτουργό. Από το τηλέφωνο, ο γιατρός που έχει οριστεί από το Κέντρο Υγείας Τσοτυλίου θα επικοινωνεί με κάθε οικογένεια των δύο χωριών και θα συνομιλεί μαζί τους για θέματα υγείας.

Στη συνέχεια, τη “σκυτάλη” θα παίρνουν ο ψυχολόγος και η κοινωνική λειτουργός, που και αυτοί θα συνομιλούν με τους κατοίκους των δυο χωριών, προσφέροντάς τους βοήθεια και υποστήριξη.

Όλοι ξέρουν τι πρέπει να κάνουν

Ο Παύλος Τζάνας, πρόεδρος του τοπικού διαμερίσματος Δαμασκηνιάς, δηλώνει ότι “όλοι οι κάτοικοι έχουν ενημερωθεί από τον δήμο για το τι πρέπει να κάνουν και έχουν αποδεχτεί ότι πρέπει να μείνουν κλεισμένοι στο σπίτι”. Εκφράζει, δε, την ικανοποίησή του για το γεγονός ότι “έχουν ρυθμιστεί τα θέματα που έχουν να κάνουν με τις ανάγκες του χωριού”, ενώ αναφέρει ότι κάποιοι εκ των κατοίκων έχουν αρχίσει να έχουν βήχα ή να νιώθουν κρυωμένοι, επισημαίνοντας ότι τα συμπτώματα αυτά “μας έχουν πει να τα αναφέρουμε στον γιατρό του Τσοτυλίου, με τον οποίο θα μιλήσουμε τηλεφωνικά”.

Το μήνυμα, ωστόσο, που μεταφέρει ο κ. Τζάνας είναι ότι “στο χωριό όλοι είμαστε μια χαρά και θα αντιμετωπίσουμε όπως χρειάζεται αυτή την αρρώστια”.

Ελλάδα Τελευταίες ειδήσεις