Παρασκευή, 19 Απρ.
19oC Αθήνα

Ιατρικός Σύλλογος Θεσσαλονίκης (ΙΣΘ): Μονόδρομος η εκτέλεση ίδιας συνταγής σε διαφορετικά φαρμακεία

Ιατρικός Σύλλογος Θεσσαλονίκης (ΙΣΘ): Μονόδρομος η εκτέλεση ίδιας συνταγής σε διαφορετικά φαρμακεία

Με αίτημά του προς το Υπουργείο Υγείας και την ΗΔΙΚΑ ο Ιατρικός Σύλλογος Θεσσαλονίκης (ΙΣΘ) ζητά να δοθεί η δυνατότητα εκτέλεσης της ίδιας ιατρικής συνταγής σε διαφορετικά φαρμακεία, εξαιτίας της ελλείψεως σκευασμάτων.

Δεν κρύβει μάλιστα την αντίθεσή του στη λύση που προτείνει η ΗΔΙΚΑ, να συνταγογραφούνται τα φάρμακα από τους γιατρούς σε ξεχωριστές συνταγές, ώστε να εκτελούνται σε διαφορετικά φαρμακεία. Όπως λένε τα μέλη του, η λύση αυτή δεν εξυπηρετεί τους γιατρούς ούτε και τους ασφαλισμένους, και γι’ αυτό επιμένουν στο αίτημά τους να δοθεί η δυνατότητα εκτέλεσης της μίας και μοναδικής συνταγής σε διαφορετικά φαρμακεία, όταν δεν εντοπίζονται από το ασφαλισμένο, τα σκευάσματα που είναι σε έλλειψη.

«Η «προφανής λύση» όπως διατυπώνεται στο έγγραφο της HΔΙΚΑ προς αποφυγή της ταλαιπωρίας των ασθενών με διακριτή συνταγογράφηση του σκευάσματος που είναι σε έλλειψη με διαφορετική συνταγή, δεν εξυπηρετεί ούτε τον γιατρό ούτε τον ασθενή. Δεν εξυπηρετεί τον γιατρό διότι δεν είναι δυνατόν σε πραγματικό χρόνο να γνωρίζει τις ελλείψεις της αγοράς και αφετέρου να επιβαρύνεται με αύξηση της γραφειοκρατείας και σπατάλη πολυτίμου χρόνου για έκδοση διαφορετικών συνταγών. Δεν εξυπηρετεί ούτε τον ασθενή, καθώς όπως γνωρίζετε, ο ασθενής θα πρέπει να επιβαρυνθεί επιπλέον κόστος που προέρχεται από την αποζημίωση 1 ευρώ ανά εκδοθείσα συνταγή», αναφέρει χαρακτηριστικά ο ΙΣΘ.

Ο Σύλλογος των γιατρών της συμπρωτεύουσας επανέρχεται στην πρότασή του, επιμένοντας πως η δυνατότητα εκτέλεσης της ίδιας συνταγής σε διαφορετικά φαρμακεία, είναι μονόδρομος:

«Το αίτημά μας για δυνατότητα από τους ασθενείς να εκτελούν την ίδια συνταγή σε διαφορετικά φαρμακεία σε περίπτωση έλλειψης φαρμακευτικού σκευάσματος είναι μονόδρομος. Η προτεινόμενη αλλαγή απαιτεί διαφοροποίηση του τρόπου αποζημίωσης των συνταγών από την ΗΔΙΚΑ, αλλά είμαστε βέβαιοι πως αυτή η αλλαγή δεν αποτελεί ένα αξεπέραστο εμπόδιο προκειμένου να εξυπηρετήσουμε τους ασθενείς αλλά και τη δημόσια υγεία διαχρονικά», σημειώνει ο ΙΣΘ.

Γιάννα Σουλάκη / iatropedia.gr

ΟΛΕΣ ΟΙ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Ελλάδα Τελευταίες ειδήσεις