Ελλάδα

Ιδιωτικοποίηση των ΑΕΙ – Να πουληθούν όπως… οι ΔΕΚΟ!

Πρόταση για ιδιωτικοποίηση των πανεπιστημίων έκανε ο υπουργός εσωτερικών Ευριπίδης Στυλιανίδης. Ένα μεικτό σύστημα με επενδυτές που θα βάλουν χρήματα και θα αναλάβουν και το management πρότεινε ο υπουργός που έχει διατελέσει στο παρελθόν και υπουργός Παιδείας.

Προσθήκη του newsit.gr ως προτεινόμενη πηγή στην Google

Ο κ. Στυλιανίδης τόνισε ότι δυο φορές το 2001 και το 2007 χάθηκε η ευκαιρία για αναθεώρηση του άρθρου 16 του Συντάγματος και μαζί έχασαν την ευκαιρία και τα πανεπιστήμια για να αναβαθμιστούν.

Όπως είπε μάλιστα ο κ. Στυλιανίδη, “ο προϋπολογισμός της χώρας μας επαρκεί για τη χρηματοδότηση περίπου 15 πανεπιστημίων από τα 25 που διαθέτουμε, με συνέπεια να απειλούνται τα υπόλοιπα με κλείσιμο ή μαρασμό και να διακυβεύεται πλήρως στην πράξη η συνταγματική επιταγή για δημόσια δωρεάν παιδεία”.

Ο υπουργός Εσωτερικών και πρώην υπουργός Παιδείας προτείνει να ιδιωτικοποιηθεί το 49% των πανεπιστημίων με τον ιδιώτη επενδυτή να αναλαμβάνει και το management .Οι δε πρυτάνεις σε αυτή την περίπτωση θα περιορίζονται σε ακαδημαϊκά και μόνο καθήκοντα.
Μια διαδικασία δηλαδή που έχει ακολουθηθεί και με τις ΔΕΚΟ του ελληνικού δημοσίου.

Το κράτος γλιτώνει με τον τρόπο αυτό πολλά έξοδα και σύμφωνα με τον κ. Στυλιανίδη τα πανεπιστήμια αποκτούν μεγάλη ευελιξία στη διοίκηση και την ανάπτυξη.

Απ’ τις προτάσεις αυτές πάντως κράτησε αποστάσεις ο νυν υπουργός Παιδείας Κωνσταντίνος Αρβανιτόπουλος.

Διαβάστε επίσης:

Σχόλια
Σχολίασε εδώ
50 /50
2000 /2000
Όροι Χρήσης. Το site προστατεύεται από reCAPTCHA, ισχύουν Πολιτική Απορρήτου & Όροι Χρήσης της Google.
Ελλάδα
Ακολουθήστε το Νewsit.gr στο Google News και ενημερωθείτε πρώτοι για όλη την ειδησεογραφία και τα τελευταία νέα της ημέρας
Ελλάδα: Περισσότερα άρθρα
Καλαμαριά: 26χρονη καταγγέλλει ότι την κλείδωσαν μέσα σε φαρμακείο του ΕΟΠΥΥ – Δεν μπορούσαν να την απεγκλωβίσουν Πυροσβεστική και Αστυνομία
Η νεαρή γυναίκα είχε πάει για να παραλάβει φάρμακα για φίλη της, τα οποία παρά την ταλαιπωρία, δεν παρέλαβε - Παρέμεινε εγκλωβισμένη για περίπου μιάμιση ώρα
ΕΟΠΥΥ
Ενδείξεις για κατασκευαστικές αστοχίες στο αιολικό πάρκο από το οποίο ξεκίνησε η μεγάλη φωτιά της Αττικοβοιωτίας
Η πυρκαγιά που ξεκίνησε από την περιοχή του Αγίου Βασιλείου Βοιωτίας αποτελεί τη μεγαλύτερη έως σήμερα για το φετινό καλοκαίρι, έχοντας επηρεάσει έκταση μεγαλύτερη των 110.000 στρεμμάτων
Φωτιά στην Αττικοβοιωτία
12