Τετάρτη, 29 Μαΐ
23oC Αθήνα

Ιδρύεται η πρώτη ιδιωτική Ιατρική Σχολή στην Ελλάδα – Άναψε «πράσινο φως» η Επιτροπή Ανταγωνισμού

Ιδρύεται η πρώτη ιδιωτική Ιατρική Σχολή στην Ελλάδα – Άναψε «πράσινο φως» η Επιτροπή Ανταγωνισμού

Εκκρίθηκε ομόφωνα από την Επιτροπή Ανταγωνισμού το αίτημα για την  ίδρυση του πρώτου ιδιωτικού πανεπιστήμιου στην Ελλάδα και αφορά ιατρική σχολή.

Η υπό σύσταση σχολή ακούει στην επωνυμία «University of Nicosia Greece Branch Medical Limited» και αποτελεί κοινή προσπάθεια της «HELLENIC HEALTHCARE HOLDING 3 (CYPRUS) LIMITED» (HH3) και του Πανεπιστημίου Λευκωσίας. Πρόκειται για το πρώτο ιδιωτικό πανεπιστήμιο στην Ελλάδα.

Η HH3 με έδρα την Κύπρο συνεργάζεται με το γνωστό αμερικανικό hedge fund CVC Capital Partners, το οποίο ελέγχει έξι μεγάλα νοσοκομεία της χώρας και το 10% της ΔΕΗ.

Πρόκειται ουσιαστικά για τον μεγαλύτερο «παίκτη» στον χώρο της υγείας στη χώρα, αφού κατέχει τις έξι μεγαλύτερες νοσοκομειακές μονάδες, και συγκεκριμένα τις εξής: Υγεία, Μetropolitan Hospital, Μητέρα, Metropolitan General, Λητώ, Creta Inter Clinic. Οι παραπάνω νοσοκομειακές μονάδες θα παρέχουν και πρακτική άσκηση στους φοιτητές.

Η ανακοίνωση της Επιτροπής Ανταγωνισμού

Στις 19 Απριλίου 2024, σε συνεδρίασή της σε Ολομέλεια, η Επιτροπή Ανταγωνισμού έλαβε την υπ’ αριθ. 845/2024 Απόφαση με την οποία εγκρίθηκε ομόφωνα, κατ’ εφαρμογή του άρθρου 8 παρ. 3 του Ν. 3959/2011, η συγκέντρωση η οποία αφορά στην απόκτηση κοινού ελέγχου από την εταιρία με την επωνυμία «HELLENIC HEALTHCARE HOLDING 3 (CYPRUS) LIMITED» και τον οργανισμό ιδιωτικού δικαίου με την επωνυμία «Π.Λ. Πανεπιστήμιο Λευκωσίας» επί (α) της υπό σύσταση εταιρίας με την επωνυμία «University of Nicosia Greece Branch Medical Limited» και (β) της υφιστάμενης εταιρίας με την επωνυμία «VANES Limited», κατά την έννοια του άρθρου 5 παρ. 2 (β) του ν. 3959/2011.

Η πρώτη γνωστοποιούσα HH3 έχει έδρα στην Κύπρο, ανήκει στο δίκτυο CVC το οποίο δραστηριοποιείται στην Ελλάδα σε πολλούς κλάδους, μεταξύ άλλων της υγείας, του ηλεκτρονικού εμπορίου, των τροφίμων και της ασφάλισης.

Η δεύτερη γνωστοποιούσα Πανεπιστήμιο Λευκωσίας εδρεύει στην Κύπρο και ελέγχεται από την εταιρία περιορισμένης ευθύνης με την επωνυμία «EDEX Educational Excellence Corporation Ltd». To Πανεπιστήμιο Λευκωσίας παρέχει υπηρεσίες τριτοβάθμιας ανώτατης εκπαίδευσης στην Κύπρο, δυνατότητα την οποία παρέχει και σε εξ αποστάσεως φοιτητές στην Ελλάδα, ενώ η EDΕX, μέσω θυγατρικών της, παρέχει υπηρεσίες επαγγελματικής εκπαίδευσης και κατάρτισης.

Η υπό σύσταση «University of Nicosia Greece Branch Medical Limited» έχει ως καταστατικό σκοπό την ίδρυση και λειτουργία Ιατρικής Σχολής στην Αθήνα, υπηρεσία η οποία θα παρέχεται στο πλαίσιο του νόμου 5094/2024, κατόπιν λήψης των απαραίτητων διοικητικών αδειών από τα αρμόδια όργανα.

Η «VANES Limited» δραστηριοποιείται στην αγορά κτηματομεσιτικών υπηρεσιών.

Η ΕΑ έκρινε ότι η υπό κρίση συγκέντρωση δεν προκαλεί αντιανταγωνιστικές οριζόντιες και κάθετες επιπτώσεις, ούτε έχει ως αντικείμενο ή ως αποτέλεσμα το συντονισμό της ανταγωνιστικής συμπεριφοράς των μητρικών επιχειρήσεων.

Ως εκ τούτου, παρότι εμπίπτει στο πεδίο εφαρμογής της παρ. 1 του άρθρου 6 του ν. 3959/2011, η υπό κρίση συγκέντρωση ετερογενών δραστηριοτήτων δεν προκαλεί σοβαρές αμφιβολίες ως προς το συμβατό αυτής με τις απαιτήσεις λειτουργίας του ανταγωνισμού στις σχετικές αγορές στις οποίες αφορά.

Πηγή: iatropedia

 

Ελλάδα Τελευταίες ειδήσεις