Παρασκευή, 26 Απρ.
16oC Αθήνα

Ίδρυμα Vodafone: Εδώ και 14 χρόνια τo Πρόγραμμα Τηλεϊατρικής, προσφέρει δωρεάν ιατρικές εξετάσεις σε κατοίκους απομακρυσμένων περιοχών

Ίδρυμα Vodafone: Εδώ και 14 χρόνια τo Πρόγραμμα Τηλεϊατρικής, προσφέρει δωρεάν ιατρικές εξετάσεις σε κατοίκους απομακρυσμένων περιοχών

Σημαντικό κοινωνικό έργο προσφέρει το Πρόγραμμα Τηλεϊατρικής, το μακροβιότερο του Ιδρύματος Vodafone, καθώς εδώ και 14 χρόνια δίνει τη δυνατότητα σε κατοίκους απομακρυσμένων περιοχών, να αποκτήσουν δωρεάν πρόσβαση σε υψηλού επιπέδου εξειδικευμένες υπηρεσίες υγείας.

Μέχρι σήμερα, έχουν ωφεληθεί περισσότεροι από 11.300 άνθρωποι που ζουν σε 100 απομακρυσμένες περιοχές, ενώ στον απολογισμό, καταγράφονται περισσότερες από 51.000 εξετάσεις ασθενών.  

Το ολοκληρωμένο πρόγραμμα Τηλεϊατρικής αξιοποιεί το δίκτυο της Vodafone, για να εξασφαλίζει δωρεάν πρόσβαση σε βασικές εξετάσεις προληπτικής ιατρικής σε κατοίκους απομακρυσμένων περιοχών της ηπειρωτικής και νησιωτικής Ελλάδας: Από το Σουφλί και το Νευροκόπι έως τους Λειψούς και τη Γαύδο.

Ανάμεσα στις περιοχές που σταθερά ωφελούνται των υπηρεσιών της Τηλεϊατρικής είναι και αυτή της Εύβοιας, όπου ειδικότερα το 2020 ο Δήμος Διρφύων–Μεσσαπίων και οι κοινότητες Στροπώνων και Μίστρου αξιοποίησαν στο έπακρο τις υπηρεσίες του προγράμματος. Όπως τονίζει η γενική ιατρός του Περιφερειακού Ιατρείου Στροπώνων, Αφένδρα (Άντα) Σοφία: «Μέχρι σήμερα έχουμε επισκεφτεί 12 τοπικές κοινότητες, έχουν εξεταστεί κατά μέσο όρο πάνω από 250 κάτοικοι, οπότε προσπαθήσαμε να αξιοποιήσουμε το πρόγραμμα Τηλεϊατρικής στην περιοχή μας στο έπακρο. Είναι μια συνεργασία, από όλους μας θεωρώ, με πάρα πολύ καλά αποτελέσματα».

Ανθρωποκεντρική πολιτική

Για τους κατοίκους των Στροπώνων η κ. Σοφία δεν είναι απλώς η γιατρός που τους παρακολουθεί. «Η σχέση μου με τους κατοίκους είναι σχεδόν συγγενική, με αντιμετωπίζουν σαν παιδί τους, σαν πολύ δικό τους άνθρωπο. Οι περισσότεροι με φωνάζουνε με το μικρό μου όνομα, Άντα», αναφέρει η γιατρός. Σύμφωνα με την Γεωργία Σταμελάκου από τους Στρόπωνες Ευβοίας, «η γιατρίνα του χωριού είναι η καλύτερη, μας εξυπηρετεί με το παραπάνω, με χιόνια με βροχές, τη γνωρίζουμε σαν παιδί μας» ενώ και η Μαρία Παπαβασιλείου συμπληρώνει: «Είναι πολύ καλή, έρχεται χειμώνα, ακόμα και με χιόνια. Άντα τη φωνάζω εγώ».

Μέσω της Τηλεϊατρικής, η γιατρός Αφένδρα Σοφία έχει τη δυνατότητα να παρέχει εξειδικευμένες υπηρεσίες στο πλαίσιο της πρωτοβάθμιας φροντίδας υγείας και της προληπτικής ιατρικής, χωρίς να είναι απαραίτητη η φυσική παρουσία ιατρών άλλων ειδικοτήτων.

Εάν για κάποιες εξετάσεις χρειαστεί κάποια επιπλέον, συμβουλευτική γνωμάτευση, τότε τις στέλνει μέσω του δικτύου της Vodafone στους γιατρούς του Ιατρικού Κέντρου Αθηνών οι οποίοι απαντούν σε 24 ώρες. Επιπρόσθετα, όλος ο C2 General εξοπλισμός του προγράμματος είναι φορητός, διευκολύνοντας το έργο της γιατρού, που έχει τη δυνατότητα να διενεργεί τις εξετάσεις στο ιατρείο ή στην οικία του ασθενή, με την ίδια ευκολία.

Τα τελευταία επτά χρόνια η γιατρός πραγματοποιεί εξετάσεις προληπτικής υγείας και σε κοντινά χωριά της περιοχής, όπως ο Μίστρος, χρησιμοποιώντας τον φορητό εξοπλισμό του προγράμματος Τηλεϊατρικής. Με σύνθημα τη φιλοσοφία του προγράμματος «Πιο κοντά στην έγκαιρη διάγνωση, πιο δυνατοί» φέρνει το «μακριά – κοντά» για τους κατοίκους της περιοχής, μεριμνώντας παράλληλα για την έγκαιρη διάγνωση, αλλά και την πρόληψη.

Το Πρόγραμμα Τηλεϊατρικής και η εφαρμογή του

Τόσο στο Περιφερειακό Ιατρείο Στροπώνων, όσο και στα 99 ακόμη ιατρεία σε όλη την Ελλάδα που αξιοποιούν το πρόγραμμα Τηλεϊατρικής του Ιδρύματος Vodafone, η ημέρα εξελίσσεται σχεδόν ίδια.

Για παράδειγμα, στο Περιφερειακό Ιατρείο Στροπώνων μία τυπική ημέρα συνέβησαν τα εξής: Κατά την έναρξη του προγράμματος η γιατρός παρέλαβε εξοπλισμό Τηλεϊατρικής που περιλαμβάνει 1 καρδιογράφο 12 απαγωγών, 1 σπιρόμετρο, 1 οξύμετρο, 1 πιεσόμετρο/γλυκοζόμετρο, 1 συσκευή μέτρησης χοληστερόλης τριγλυκεριδίων, καθώς και 1 tablet και τα απαραίτητα αναλώσιμα (ταινίες μέτρησης κλπ). Στη συνέχεια εξέτασε τους ασθενείς – πραγματοποιώντας ένα καρδιογράφημα και έναν πλήρη αιματολογικό έλεγχο.

Διευρυμένες υπηρεσίες

Αξίζει να σημειωθεί ότι αντίστοιχα προγράμματα Τηλεϊατρικής έχουν επίσης υλοποιηθεί  και σε άλλες περιοχές της Εύβοιας όπως : Γυμνό, Μαντούδι, Νεοχώρι, Άγιος Δημήτριος, Λουτρά Αιδηψού, Σκύρο και ΤΟ.Μ.Υ. Δροσιάς.

Από την αρχή της πανδημίας COVID-19, το Ίδρυμα Vodafone ευαισθητοποιήθηκε άμεσα και με στόχο την ενίσχυση των Υγειονομικών C2 General Περιφερειών της χώρας, έθεσε τον φορητό εξοπλισμό του προγράμματος Τηλεϊατρικής στη διάθεσή τους. Με τον τρόπο αυτό, το Ίδρυμα Vodafone συνέβαλε στον περιορισμό των μετακινήσεων ευπαθών ομάδων, αλλά και στην αποφυγή του συνωστισμού τους σε χώρους ιατρείων και νοσοκομείων.

Στο πλαίσιο αυτό, η 6η Υγειονομική Περιφέρεια της χώρας, η οποία συμμετέχει στο πρόγραμμα, αξιοποίησε τον φορητό εξοπλισμό για να ενισχύσει τις κινητές μονάδες και στην περιοχή της Λακωνίας πραγματοποιώντας ημερήσιες δράσεις σε απομακρυσμένες περιοχές του νομού, όπου είχαν τη δυνατότητα να εξεταστούν περίπου 260 κάτοικοι.

Το πρόγραμμα Τηλεϊατρικής του Ιδρύματος Vodafone υλοποιείται σε συνεργασία με το Ιατρικό Κέντρο Αθηνών και τελεί υπό την αιγίδα του Υπουργείου Υγείας και του Υπουργείου Ναυτιλίας και Αιγαίου. Στο Πρόγραμμα συμμετέχουν το Ελληνικό Διαδημοτικό Δίκτυο Υγιών Πόλεων, ενώ υπεύθυνη για την τεχνική υλοποίησή του είναι η εταιρεία Vidavo.

Ελλάδα Τελευταίες ειδήσεις