Τετάρτη, 24 Ιουλ.
29oC Αθήνα

Ηλεκτρονική διάγνωση για την ηπατίτιδα – Η πλειοψηφία δεν γνωρίζει ότι νοσεί!

Ηλεκτρονική διάγνωση για την ηπατίτιδα – Η πλειοψηφία δεν γνωρίζει ότι νοσεί!
φωτογραφία: Eurokinissi

Έλλειψη πληροφόρησης του κοινού αναφορικά με την ηπατίτιδα καθιστούν αναγκαία τη ενεργοποίηση της πρώτης ψηφιακής εφαρμογής διάγνωσης στην Ελλάδα.

Τα πολύ υψηλά ποσοστά υποδιάγνωσης των χρονίως πασχόντων από ηπατίτιδα, τα οποία συνδέονται άμεσα με την έλλειψη πληροφόρησης του κοινού αναφορικά με αυτά τα νοσήματα, αλλά και με την απουσία χαρακτηριστικών συμπτωμάτων, ιδιαίτερα για τις χρόνιες ηπατίτιδες Β και C, κινητοποίησαν τον Σύλλογο Ασθενών Ήπατος Ελλάδος.

Αναλαμβάνει πρωτοβουλία ενεργοποίησης της πρώτης ψηφιακής εφαρμογής στη χώρα μας για την αξιολόγηση κινδύνου για τις ιογενείς ηπατίτιδες.

Πρόκειται για την ηλεκτρονική πλατφόρμα με τίτλο “Risk Assessment”, η οποία έχει τη μορφή σύντομου και απλού ερωτηματολογίου και είναι διαθέσιμη στο σύνδεσμο: www.helpa-prometheus.gr/aksiologisi-kindinou-gia-tis-iogeneis-ipatitides/, ενώ τελεί υπό την αιγίδα της Ελληνικής Εταιρείας Μελέτης Ήπατος (ΕΕΜΗ).

Μέσω της συμπλήρωσης του ερωτηματολογίου, οι ενδιαφερόμενοι θα έχουν τη δυνατότητα να λάβουν ανώνυμα, εξατομικευμένα και στοχευμένα συμπεράσματα αναφορικά με την αναγκαιότητα διενέργειας εξέτασης για κάποιον από τους τρεις τύπους ιογενούς ηπατίτιδας (Α, Β, C) ή εμβολιασμού έναντι της ηπατίτιδας Α ή και Β. Αυτά τα συμπεράσματα είναι αυστηρά προσωπικά, ανώνυμα και σε καμία περίπτωση δεν αποθηκεύονται στην πλατφόρμα, ούτε μπορούν να οδηγήσουν στην ταυτοποίηση του ενδιαφερόμενου προσώπου.

Κατά τη διάρκεια της διαδικασίας, προσφέρονται αναλυτικές εξηγήσεις ως προς τον λόγο διατύπωσης κάθε ερώτησης, ενώ διατίθεται έγκυρη πληροφόρηση για τις ιογενείς ηπατίτιδες Α, Β και C.

Ζούμε στην άγνοια για την ηπατίτιδα

Όπως αναφέρει ο Σύλλογος, οι ιογενείς ηπατίτιδες αποτελούν ένα σοβαρό πρόβλημα δημόσιας υγείας, ενώ χαρακτηρίζονται από πολύ υψηλά ποσοστά υποδιάγνωσης. Σημειώνεται, ότι στην περίπτωση της χρόνιας ηπατίτιδας C, οι αδιάγνωστοι ασθενείς αφορούν στο 80% των περίπου 100.00 ανθρώπων που ζουν με τη νόσο στη χώρα μας, ενώ από τους περίπου 250.000 ασθενείς με χρόνια ηπατίτιδα Β, σχεδόν οι μισοί παραμένουν αδιάγνωστοι.

“Η υποδιάγνωση οδηγεί στην καθυστερημένη λήψη θεραπείας και δυστυχώς, σε πολλές περιπτώσεις, στην απώλεια ζωής” αναφέρει ο “Προμηθέας”, προσθέτοντας ότι “δύο στους τρεις θανάτους από καρκίνο του ήπατος αποδίδονται σε ιογενείς ηπατίτιδες, ενώ το ποσοστό θνησιμότητας λόγω των ιογενών ηπατιτίδων έχει αυξηθεί κατά 22% από το 2000 έως σήμερα, σε παγκόσμιο επίπεδο”. Όπως τονίζει, παρά τη σοβαρότητα αυτών των νοσημάτων, δεν είναι ευρέως διαδεδομένο ότι οι ιογενείς ηπατίτιδες μπορούν να εξαλειφθούν. Υπογραμμίζεται, ότι υπάρχει εμβόλιο έναντι των ηπατιτίδων Α και Β, ενώ για τις ηπατίτιδες Β και C υπάρχουν κατάλληλες και αποτελεσματικές θεραπείες.

“Η ατομική ευθύνη για την ενημέρωση και την πρόληψη κατέχει ρόλο – κλειδί στην καταπολέμηση των ιογενών ηπατιτίδων και μέσα από συλλογική προσπάθεια ο καθένας από μας μπορεί να διασφαλίσει με επιτυχία τη θωράκιση της υγείας του” καταλήγει ο Σύλλογος.

Ελλάδα Τελευταίες ειδήσεις