Παρασκευή, 26 Απρ.
17oC Αθήνα

Ηλίας Μαζαράκης: Η αναπαράσταση της φρικτής δολοφονίας του παππού του – Το μαχαίρι και οι σοκαρισμένοι αστυνομικοί

Ηλίας Μαζαράκης: Η αναπαράσταση της φρικτής δολοφονίας του παππού του – Το μαχαίρι και οι σοκαρισμένοι αστυνομικοί

Ένα μοναδικό ντοκουμέντο σας παρουσιάζει το newsit.gr. Είναι η αναπαράσταση δολοφονίας από τον Ηλία Μαζαράκη το 1985. Είχε κατακρεουργήσει τον παππού του για να τον κληρονομήσει. Τα 23 χρόνια που πέρασε σε ένα ισόγειο διαμέρισμα στη Νέα Σμύρνη και το αλκοόλ που τον σκότωσε.

Ο Ηλίας Μαζαράκης, ο γιατρός – φάντασμα, ήταν ο ίδιος ο «δόκτωρ Θάνατος», όχι όμως ως επιστήμων αλλά ως εκτελεστής, ψυχρός, αιμοβόρος και πάνω απ’ όλα… αόρατος. Έχοντας στο ενεργητικό του τέσσερις δολοφονίες, ο δραπέτης παρέμενε κλεισμένος στο ισόγειο διαμέρισμα της οδού Βελισσαρίου στη Νέα Σμύρνη, πνίγοντας τον καημό του, καπνίζοντας και πίνοντας μεγάλες ποσότητες αλκοόλ.

Τον «σκότωσε» το ούζο

Την οσμή της αναγκαστικής κλεισούρας ούτε και ο ίδιος την άντεχε, γι’ αυτό και είχε μονίμως το παράθυρο ανοιχτό. Χειμώνα-καλοκαίρι. Συνεπής στις υποχρεώσεις του αλλά όταν ο διαχειριστής πήγαινε να του μοιράσει τα κοινόχρηστα, από τους τοίχους έβγαινε αυτή η κακοσμία από τα αποτσίγαρα, το ούζο και την πολύ υγρασία, που τσάκιζε κόκκαλα. Ο γιατρός όμως δεν πήγε από τα πνευμόνια αλλά από το συκώτι, από αυτό το «υποτιμημένο» εσωτερικό όργανο του σώματος, που βοηθάει τις τοξίνες και όλες τις βλαβερές ουσίες να αποβληθούν από τον οργανισμό. Υπέκυψε στο Ιπποκράτειο από κίρρωση του ύπατος.

«Κλείδωνε» τις εμμονές του στο σπίτι

Επί 23 ολόκληρα χρόνια ήταν καταζητούμενος και ήταν σίγουρος πως θα πεθάνει ασύλληπτος. Η μοναδική έμμονη ιδέα που τον έτρωγε ήταν η διαβολική σύμπτωση να «μπλέξει» κάπου στο δρόμο τυχαία, άθελά του και να αποκαλυφθεί πως οι άκρες των δακτύλων του, θα αποκάλυπταν την ταυτότητά του.

«Ηλίας Μαζαράκης»: ο καταζητούμενος φονιάς του παππού του, της θείας του στην Κέρκυρα και του ζεύγους Νικολαΐδη – Καλαθάκη, στο Σέσι Γραμματικού. Τότε κανένα από τα δυο ψεύτικα ονόματα που χρησιμοποιούσε, δεν θα τον έσωνε ούτε το «Άκης Τασιούλας», ούτε το «Απόστολος Φιλίππου». Γι’ αυτό και συνήθιζε να παίρνει κάποιες βαθιές ανάσες ελευθερίας περπατώντας που και που αλλά μόνο το ξημέρωμα, σαν ένας απόμαχος της ζωής και δίνοντας την εντύπωση πως απέμεινε μόνος και έρημος.


Ο Κερκυραίος παππούς του Μαζαράκη, φωτογραφίζεται και καμαρώνει το εγγόνι του, που σπούδαζε γιατρός στην Ιταλία. Ο Στέφανος Δούκας, του έστελνε μάλιστα και χρήματα για τις σπουδές του, αλλά στο τέλος εισέπραξε αχαριστία, πόνο και αίμα. Ο γιατρός τον μαχαίρωσε μέχρι θανάτου, όπως και την θεία του Ευτυχία Δούκα, για να τους κληρονομήσει 

Στην «πλάτη» της ΓΑΔΑ ζούσε η μητέρα του

Ο γιατρός, όντως όμως ήταν «ολομόναχος». Η μητέρα του όταν κυνηγούσε όλη η αστυνομία το γιο της, ζούσε για χρόνια  στους Αμπελόκηπους, πίσω απ’ τη ΓΑΔΑ, σ’ ένα μικρό ισόγειο δυαράκι, που είχε πάντα κατεβασμένες τις πλαστικές γρίλιες.

Ήταν αποκλειστική νοσοκόμα στον «Ερυθρό Σταυρό», δούλευε πάντα νύχτα, την ημέρα κοιμόταν. Και φαντάζει αδύνατο ένας μοναχογιός χωρίς ληστείες και χρήματα, να μπορούσε να ζήσει χωρίς την οικονομική συνδρομή της μάνας στην οποία και είχε τυφλή αδυναμία.

Κι όμως, ουδέποτε αυτός ο ισοβίτης αναζητήθηκε στην πρωτεύουσα, καθώς θεωρήθηκε εξ’ αρχής πως ως «ιταλομαθής», έχει διαφύγει στο εξωτερικό. Το newsit.gr συνομίλησε με πρώην αξιωματικό του Τμήματος Αναζητήσεων, ο οποίος την εποχή εκείνη, είχε πάρει μέρος στην σύλληψη του πολυισοβίτη Χρήστου Παπαδόπουλου της διαβόητης εταιρείας δολοφόνων, όταν πήρε άδεια αλλά δεν επέστρεψε στις φυλακές Κέρκυρας. «Μας το είχαν ξεκόψει οι από επάνω, ο Μαζαράκης την κοπάνησε έξω, μην ασχολείστε και σπαταλάτε το χρόνο σας …», μας αναφέρει σήμερα ο απόστρατος πλέον της ΕΛ.ΑΣ. 

Ο αρχηγός της εταιρείας δολοφόνων πάντως πιάστηκε στην Κυψέλη και όπως μας είπε ο ίδιος αξιωματικός, ο Παπαδόπουλος είχε πάθος με τα σταφύλια, γιατί στη φυλακή δεν του έφερναν. Και έτσι έβγαινε από το κρησφύγετο της Κυψέλης και πήγαινε κάθε πρωί μόνος του στο μανάβη και διάλεγε τις καλές τις ρώγες». Ο Μαζαράκης, ωστόσο στη δική του κρυψώνα προτιμούσε το ούζο και ήταν αυτό που τελικά τον σκότωσε ως απαρατήρητο φονιά, μακελάρη και δραπέτη.

Οι δολοφονίες που διέπραξε ο Μαζαράκης

Το 1984 δολοφόνησε στην Κέρκυρα τον παππού του και τη θεία του. Καταδικάστηκε δύο φορές ισόβια. Το 1996 πήρε πενθήμερη άδεια από τις φυλακές και δεν επέστρεψε ποτέ.

Ο Ηλίας Μαζαράκης, κατά την αναπαράσταση, κρατώντας ένα χασαπομάχαιρο στο χέρι του δείχνει, πως κατακρεούργησε τον παππού του Στέφανο Δούκα, μέσα στο σπίτι του στην Κέρκυρα. Αστυνομικός της Ασφάλειας Κέρκυρας παριστάνει το θύμα που έχει πέσει στο πάτωμα, με τα βλέμματα των υπολοίπων αξιωματικών να είναι στραμμένα στον σιωπηλό δολοφόνο και φυσικά στις κινήσεις του χεριού του

Το 1997 κατηγορήθηκε για την δολοφονία του επιχειρηματία Γιώργου Νικολαΐδη και της συνεργάτιδάς του Σούλας Καλαθάκη στο Σέσι Γραμματικού. 

Ο Ηλίας Μαζαράκης ήταν 23 χρόνια καταζητούμενος. Η Ελληνική Αστυνομία υποτίθεται πως τον αναζητούσε από την Ιταλία, την  Ολλανδία μέχρι και το Καράκας. Εκείνος, όμως, είχε βρει καταφύγιο στο μικρό διαμέρισμα με το ανοιχτό παράθυρο στη Νέα Σμύρνη. Τελικά η ταυτότητά του αποκαλύφθηκε όταν μία παλιά οικογενειακή φίλη, δικηγόρος στο επάγγελμα όταν κλήθηκε να αναγνωρίσει το πτώμα του στο Ιπποκράτειο Νοσοκομείο.

Το ούζο του έτρωγε τα σωθικά και μέσα στα ρούχα του, είχε αφήσει ένα σημείωμα με το όνομα και το τηλέφωνό της. «Άκης Τσιούλας», της είπαν πως λέγεται, αλλά εκείνη κατάλαβε, γνώριζε πως Άκη, φώναζε μόνον έναν, τον Ηλία Μαζαράκη.

Βασίλης Χήτος

Ελλάδα Τελευταίες ειδήσεις