Κυριακή, 5 Μαΐ
16oC Αθήνα

Ηλίας Χατζηγεωργίου στο newsit.gr: Όλα όσα πρέπει να ξέρουν επιχειρηματίες και εργαζόμενοι

Ηλίας Χατζηγεωργίου στο newsit.gr: Όλα όσα πρέπει να ξέρουν επιχειρηματίες και εργαζόμενοι

Στην επέκταση των μέτρων στήριξης της οικονομίας από τις συνέπειες της κρίσης του κοροναϊού προχώρησε το οικονομικό επιτελείο της κυβέρνησης.

Έτσι για τον Απρίλιο καλύπτονται 800.000 επιχειρήσεις, 700.000 ελεύθεροι επαγγελματίες και 1,7 εκατ. μισθωτοί μέσω του πακέτου των 6,8 δισ. για εργαζόμενους και επιχειρήσεις.

Για όλα τα νέα μέτρα στήριξης, μίλησε αναλυτικά, ο φοροτεχνικός Ηλίας Χατζηγεωργίου, στο newsit.gr και την Μάγδα Τσέγκου.

Πόσο δύσκολο είναι να ενημερώνονται άμεσα οι φορολογούμενοι πολίτες με όλες αυτές τις αλλαγές που προκύπτουν από μέρα σε μέρα αφού βγαίνουν νέες οδηγίες και καινούργιες πράξεις νομοθετικού περιεχομένου;

«Ο μαρκαδόρος που κιτρινίζεις και βλέπεις τα σημαντικότερα κομμάτια και γενικώς εμείς πάντα, έχουμε την τακτική να λειτουργούμε πάντα βάσει των τελικών εγκυκλίων και βάσει των πράξεων νομοθετικού περιεχομένου γιατί αν μπλέξεις σε έναν κυκεώνα, τί είπε ο Πρωθυπουργός, στη συνέντευξη τύπου που πολλές φορές αντικρούει αυτά που λέει η εγκύκλιος και τα λοιπά, χάθηκες τελείως. Και αυτό είναι ίσως και το παράπονό μας πολλές φορές σαν κλάδος απέναντι στους Υπουργούς. Είναι ότι καταλαβαίνουμε ότι είναι ειδικές συνθήκες και δεν έχει υπάρξει τέτοιου τύπου προηγούμενο στην χώρα μας, αλλά και παγκοσμίως, αλλά σε κάθε περίπτωση θα πρέπει οι διευκρινιστικές οδηγίες να βγαίνουν άμεσα, γιατί όσο αυτές καθυστερούν, δεν μπορώ εγώ να ενημερώσω τους πελάτες μου και από την στιγμή που δεν μπορώ να ενημερώσω τους πελάτες μου εγώ και ο κάθε συνάδελφός μου, κωλυσιεργεί την όλη διαδικασία που θα μπορέσει μετά το κράτος και να εισπράξει χρήματα, αλλά και να χορηγήσει χρήματα τα οποία θα είναι απαραίτητα στους εργαζόμενους οι οποίοι θα είναι υπό το καθεστώς αναστολής εργασίας, άρα δεν θα πληρώνονται, άρα δεν θα μπορούν να ζήσουν. Γενικώς η διαδικασία γίνεται με τάχιστους ρυθμούς, αλλά όταν δεν υπάρχουν οδηγίες, δημιουργείται ανασφάλεια, μπαίνουν οι προσωπικές εκτιμήσεις και όταν μπαίνουν οι προσωπικές εκτιμήσεις αρχίζει και χάνεται το πράγμα διότι ο καθένας ερμηνεύει όπως το θέλει εκείνος και μετά άστα να πάνε. Τώρα, στην εισαγωγή μου μίλησα για τους επιχειρηματίες, για τις επιχειρήσεις και λοιπά. Χιλιάδες επιχειρήσεις αυτή τη στιγμή είναι κλειστές.»

Τι θα πρέπει να γνωρίζουν οι επαγγελματίες, με τα νέα δεδομένα;

«Καταρχήν χωρίζονται σε δύο διαφορετικές κατηγορίες, όπως τους έχουμε γκρουπάρει εμείς εδώ στο γραφείο. Πρακτικά είναι αυτές οι οποίες είναι κλειστές με κρατική εντολή, δηλαδή καφέ, μπαρ, σχολεία και λοιπά, όπου βάσει παλαιοτέρων διατάξεων έχουν κλείσει με κρατική εντολή, είναι η δεύτερη κατηγορία των πελατών οι οποίοι μπαίνουν στο group των πληττόμενων επιχειρήσεων βάσει των ΚΑΔ που έχει δημοσιεύσει το Υπουργείο Οικονομικών και η τρίτη κατηγορία είναι αυτές που χαρακτηρίζονται ως ανοιχτές. Τώρα, να πω μία μικρή παρένθεση, σε ποιο group μπαίνεις, δεν εξαρτάται από το πραγματικό γεγονός, εξαρτάται από δύο διαφορετικά γεγονότα. Πρώτον τον ΚΑΔ που φαίνονταν στις 20 Μαρτίου του 2020 να είναι ενεργός ως κυρίως ΚΑΔ ενεργός και δηλωμένος στην εφορία και το δεύτερο γεγονός έχει να κάνει με τον ΚΑΔ ο οποίος απεικονίζονταν στο Ε3, στον ανάλογο κωδικό, ως ο ΚΑΔ με τα υψηλότερα ακαθάριστα έσοδα το 2018. Υπάρχουν πάρα πολλές περιπτώσεις που επιχειρήσεις έχουν κλείσει αλλά το κεντρικό κατάστημα της επιχείρησης δεν έχει κλείσει. Για παράδειγμα, ένα όχι και τόσο ακραίο παράδειγμα, βενζινάδικο, το οποίο έχει ένα υποκατάστημα μέσα στο ίδιο το βενζινάδικο που απασχολεί 7 άτομα μέσα σε ένα cafe, το cafe κλείνει, δεν μπορούν να εργαστούν τα άτομα, όμως επειδή ο κυρίως κωδικός και ο κωδικός με τα μεγαλύτερα έσοδα είναι του βενζινάδικου, το βενζινάδικο δεν είναι μέσα στους ΚΑΔ που χαρακτηρίζονται ως πληττόμενοι, άρα συμπαρασύρει το ένα το άλλο. Εκεί αρχίζει μία συζήτηση με τους εργαζόμενους, οι οποίοι περιμένουν τα 800€ γιατί καταλαβαίνουν το αυτονόητο ότι θα έπρεπε να τα λάβουν γιατί είναι σε επιχείρηση η οποία έχει κλείσει και μπαίνουμε σε μία απέραντη ΚΑΔολογία, αν μου επιτρέπεται η έκφραση, που δημιουργεί πάρα πολλά προβλήματα μεταξύ του εργοδότη και του εργαζόμενου και όλων αυτών με εμάς τους φοροτεχνικούς που καλούμαστε να αντιμετωπίσουμε όλη αυτή τη διαδικασία.»

Όταν η επιχείρηση κάποιου ανήκει στις πλητόμενες επιχειρήσεις, για να έχει δικαίωμα να μπει στα μέτρα της κυβέρνησης τι πρέπει να κάνει; Να κλείσει απλά;

«Καταρχήν υπάρχει μία παρερμηνεία για τις πληττόμενες επιχειρήσεις και το λαμβάνω συνεχώς με email και τηλεφωνήματα από τους πελάτες μου που με ρωτάνε, είμαι στις πλητόμενες, μπορώ να τιμολογήσω το διάστημα που είμαι κλειστός; Δεν ισχύει κάτι τέτοιο. Οι πληττόμενες επιχειρήσεις δεν είναι υποχρεωτικό να κλείσουν για να μπορέσουν να λάβουν των μέτρων. Αυτό που θα πρέπει να κάνουν για τους εργαζόμενους τους, είναι να αποφασίσουν ποιοι εργαζόμενοι θα μπουν στο καθεστώς αναστολής εργασίας, μπορούν να επιλέξουν να βάλουν έναν εργαζόμενο μόνο, πέντε, τους μισούς, όλους, δεν υπάρχει θέμα απαιτούμενου αριθμού εργαζομένων που θα πρέπει να μπουν στην διαδικασία, ούτε τίθεται θέμα ξεχωριστής αντιμετώπισης που θα μπει σε αυτό το καθεστώς, αλλά επίσης προαπαιτούμενο δεν είναι να κλείσει η επιχείρηση. Άρα, πρώτον θα πρέπει να κάνουν την αίτηση αναστολής στην ΕΡΓΑΝΗ που δηλώνουν την αναστολή των εργασιών στους εργαζόμενους τους μέχρι τις 20 Απριλίου. Το 10 Απριλίου που ακούγεται αφορά τις κλειστές βάσει της κρατικής εντολής επιχειρήσεις, όχι τις πληττόμενες και στη συνέχεια οι εργαζόμενοι θα πρέπει να πάρουν τον αριθμό πρωτοκόλλου για να κάνουν την αίτηση για να πάρουν τα 800€. όλα αυτά για να γίνουν, επαναλαμβάνω, δεν είναι απαιτούμενο η επιχείρηση να κλείσει. Η επιχείρηση, μπορεί να συνεχίσει και να λειτουργεί κανονικά με το προσωπικό που της έχει απομείνει ή ακόμα και με τον ίδιο τον εργοδότη ο οποίος θα εργάζεται μόνος του.»

Ένας εργαζόμενος σε επιχείρηση, που έκλεισε η επιχείρηση αυτή με κρατική εντολή και ο εργοδότης λέει ότι δεν μπορεί να τον βάλει σε αναστολή εργασίας τι μπορεί να κάνει;

«Μπορεί μία επιχείρηση στην οποίο ο κυρίως ΚΑΔ, ή ο ΚΑΔ που αναφέρεται στα υψηλότερα ακαθάριστα έσοδα στη δήλωση του 2018 να μην είναι μέσα στους ΚΑΔ που εντάσσονται. Και να μην εξακολουθεί να είναι μέσα στους ΚΑΔ που εντάσσονται στις πληττόμενες επιχειρήσεις ή κλειστές εκ του νόμου, γιατί θα προστεθούν και άλλοι ΚΑΔ και θα φτάσουμε περίπου το 86% τον ΚΑΔ που υπάρχουν στην χώρα μας να εμπεριέχονται μέσα σε αυτές τις λίστες. Αν παρ’ όλα αυτά, παραμένουν στο υπόλοιπο 14%, εδώ έχουμε την εξαιρετική περίπτωση που δυστυχώς δεν είναι και τόσο εξαιρετική. Είναι σύνηθες το φαινόμενο του να μιλάμε για επιχείρηση που πρακτικά έχει κλείσει με κρατική εντολή, όμως επειδή πρόκειται για υποκατάστημα μίας επιχείρησης όπου το κεντρικό δεν πλήττεται, δεν κλείνει με κρατική εντολή και δεν θεωρείται πληττόμενη, εδώ πρακτικά δεν μπορεί να κάνει μία διαδικασία ο εργοδότης και ο εργαζόμενος θα πρέπει βάσει αυτών που απομένουν από τις εγκυκλίους, θα πρέπει να εργάζεται κανονικά. Βέβαια, δεν ξέρω κατά πόσο είναι λειτουργικό, ο εργαζόμενος που σερβίρει στο cafe να αρχίσει και να βάζει βενζίνη στο βενζινάδικο, για να επανέλθουμε στο παράδειγμα που λέγαμε πριν από λίγο.»

Υπάρχουν κάποιες περιπτώσεις που ενδεχομένως να έχουν κάποια αναστολή πληρωμών και αν ναι, ποιες περιπτώσεις είναι αυτές;

Πολύ καλή ερώτηση, γιατί πολλές φορές στεκόμαστε στα 800€ και χάνουμε και όλα τα υπόλοιπα. Όσες επιχειρήσεις, χαρακτηριστούν ως κλειστές ή πληττόμενες και οι εργαζόμενοι αυτών, έχουν κάποια ευεργετήματα. Πέρα από τα 800€ έχουν να κάνουν και με τις αναστολές των πληρωμών που μπορεί να τύχουν. Ήδη δημοσιεύτηκε και η πράξη νομοθετικού περιεχομένου εχθές που αναφέρει ότι υπάρχει αναστολή πληρωμών στις οφειλές που έληγαν στις 31 Μαρτίου για το κομμάτι της εφορίας και για όσες λήγουν έως και τις 30 Απριλίου, εδώ μάλιστα προβλέπει αναστολή 4μηνης διάρκειας, άρα μπορούν αυτά να πληρωθούν μέχρι τις 30 Αυγούστου και προβλέπει η πράξη νομοθετικού περιεχομένου ότι αν αυτά καταβληθούν στις αρχικές ημερομηνίες, δηλαδή, αν κάτι είναι να πληρώσω μέχρι τις 30 Απριλίου και το καταβάλλω εμπρόθεσμα παρά το δικαίωμα της αναστολής, τότε θα μου χορηγηθεί και έκπτωση ύψους 25%. Είναι καλό νέο. Αν αυτό που περιγράφουμε, αφορά το ΦΠΑ, τα χρήματα αυτά θα μπουν στον λογαριασμό μου στην ΕΦΟΡΙΑ για να συμψηφιστούν με άλλες οφειλές. Αντίστοιχα, στα ασφαλιστικά ταμεία δίνεται αναστολή πληρωμών για τις εισφορές του Φεβρουαρίου και του Μαρτίου, αυτές δηλαδή που πληρώνονται Μάρτιο και Απρίλιο αντίστοιχα, όπου θα παραταθούν οι πληρωμές τους μέχρι 30 Σεπτεμβρίου και μέχρι 31 Οκτωβρίου. Και μιλάμε και για τις ασφαλιστικές εισφορές του εργοδότη προς τον ΕΦΚΑ, το ΤΕΒΕ το λεγόμενο και επίσης και για τις ασφαλιστικές εισφορές που θα πληρώσει για τους εργαζόμενους, το πρώην ΙΚΑ δηλαδή. Επίσης, να τονίσουμε, αν ο εργαζόμενος βγει σε καθεστώς αναστολής εργασίας, για το διάστημα που θα είναι σε καθεστώς αναστολής εργασίας και για 45 ημέρες όπως αναφέρει και η σχετική εγκύκλιος, οι ασφαλιστικές εισφορές δεν θα πληρωθούν από τον εργοδότη ο οποίος τον έχει βάλει σε καθεστώς αναστολής εργασίας, αλλά θα πληρωθούν από το κράτος στον ονομαστικό μισθό που έχει ο εργαζόμενος. Δηλαδή ο εργαζόμενος δεν θα χάσει ασφαλιστικές εισφορές για τα μελλοντικά του, συνταξιοδοτικά του δικαιώματα και τα λοιπά, απλά δεν θα επιβαρυνθεί η επιχείρηση για αυτό, θα το αναλάβει το κράτος.

Ποιοι θα πρέπει να αγωνιούν και ποιοι θα πρέπει να είναι ήρεμοι ότι θα πάρουν το επίδομα των 800 ευρώ;

«Καταρχήν ήρεμοι πρέπει να είναι οι εργαζόμενοι που χαρακτηρίστηκαν ως εργαζόμενοι που βρίσκονται σε καθεστώς αναστολής εργασίας. Αυτοί θα πρέπει αν χορηγηθούν τον αριθμό πρωτοκόλλου της επιχείρησης που εργάζονται προκειμένου να το χρησιμοποιήσουν για τη δική τους αίτηση, θα υπάρξει ένα παράλληλο σύστημα για τους εργαζόμενους, που θα είναι ανοιχτό μέχρι τις 30 Απριλίου, υπάρχουν κάποιες δεσμευτικές ημερομηνίες για αυτούς που είναι σε κλειστές επιχειρήσεις, αλλά λίγο τα έχει μπερδέψει το Υπουργείο Υγείας γιατί λέει ότι θα πρέπει να το κάνουν από την 1η μέχρι τη 10η Απριλίου αλλά παράλληλα μπορεί να στείλει τη δικιά της δήλωση μέχρι τις 15 Απριλίου. Εδώ θα πρέπει να υπάρξει θέση και να αλλάξουν λίγο οι ημερομηνίες. Θα πρέπει να πάρουν τον αριθμό πρωτοκόλλου, να μπουν με τους δικούς τους κωδικούς, να έχουν το δικό τους IBAN, να κάνουν τη δικιά τους αίτηση χρησιμοποιώντας τον αριθμό πρωτοκόλλου προκειμένου να ζητήσουν και να λάβουν τα 800€. Οι επιχειρηματίες, εδώ περιμένουμε εγκυκλίους να δούμε ποιοι μπαίνουν μέσα γιατί υπάρχει μία παρερμηνεία. Αρχικά είχε αναφερθεί ότι θα αφορά μόνο τις ατομικές επιχειρήσεις, υπήρξαν τα εύλογα παράπονα από όσους είχαν κάνει νομικά πρόσωπα προκειμένου αν αποφύγουν το ασφαλιστικό της προηγούμενης τετραετίας, μετέτρεψαν τις επιχειρήσεις τους σε ΙΚΕ, σε ΟΕ και τα λοιπά, φαίνονταν ότι θα είναι εκτός των 800€ και ως επιχείρηση για τον εαυτό της, όχι για τους εργαζόμενους, αλλά και ως μέτοχοι των επιχειρήσεων, εδώ ειπώθηκε από τον Υπουργό, τον κύριο Σταϊκούρα, ότι θα επανεξετασθεί και θα υπάρξει γενικότερη εγκύκλιος που θα ορίσει ποιοι επαγγελματίες θα μπορούν να λάβουν τα 800€. Αυτοί οι επαγγελματίες που τελικώς θα μπορούν να λάβουν τα 800€ για τον εαυτό τους θα πρέπει να κάνουν λίγη υπομονή να δουν ποιοι μπαίνουν μέσα και ποιοι δεν μπαίνουν, γιατί υπάρχει διαχωρισμός στους επιστήμονες που θα λάβουν του voucher των 600€, εκεί τα παράπονα είναι άπειρα. Θα ανοίξει μία εφαρμογή στις 6 Απριλίου που σε αυτή την εφαρμογή θα μπαίνουν οι επαγγελματίες για να κάνουν τα δικά τους 800€. Γενικά ο Απρίλιος θα είναι ένας μήνας, ο οποίος μέσα σε όλα θα περιλαμβάνει και αυτόν τον αγώνα δρόμου των αιτήσεων που θα πρέπει να γίνονται στις ανάλογες ημερομηνίες προκειμένου να χορηγηθούν τα ειδικά επιδόματα.»

Αγώνα δρόμου δίνουν και όσοι θέλουν να έχουν την έκπτωση στο ενοίκιό τους για τους μήνες Μάρτιο και Απρίλιο. Τι γίνεται με αυτές τις περιπτώσεις;

«Εκεί να ξεκαθαρίσουμε ότι αφορά δύο συγκεκριμένες κατηγορίες και μόνο. Πρώτον τις επιχειρήσεις που έκλεισαν βάσει κρατικής εντολής για το μίσθωμα του μαγαζιού που ασκείται η επιχείρηση αυτή ή των υποκαταστημάτων της και το δεύτερο, οι εργαζόμενοι που εργάζονται σε αυτές τις επιχειρήσεις που έκλεισαν με κρατική εντολή θα μπορούν να λάβουν την έκπτωση για τους μήνες Μάρτιο και Απρίλιο για την πρώτη τους κατοικία. Πρακτικά υπάρχει μία κρατική εντολή που λέει ότι το ενοίκιο για αυτούς τους δύο μήνες θα πέσει στο 60% από το 100%. Δεν υπάρχει κάποια έκπτωση, δεν υπάρχει κάποια κρατική επιχορήγηση. Πρακτικά, το κράτος παρεμβαίνει στη σχέση ιδιοκτήτη του ακινήτου, με τον ενοικιαστή ο οποίος μπορεί να ασκήσει το δικαίωμα χωρίς να τίθεται δικαίωμα επιλογής από τον ιδιοκτήτη. Πρακτικά. Να δούμε στην πράξη πώς θα εφαρμοστεί, γιατί γενικώς υπάρχουν παρερμηνείες.»

Με τις ΙΚΕ τι γίνεται; Αυτοί θα περιμένουν κάτι ή είναι εκτός πλαισίου;

«Αυτό είναι το παράπονο που περιγράψαμε πριν, στο κομμάτι των επιχειρήσεων, εξετάζεται προς το παρών ποιες εταιρείες θα μπουν μέσα και υπό ποιο καθεστώς. Χαρακτηριστικά ειπώθηκε από τον υπουργό ότι θα λαμβάνει τα 800€ ο ένας εταίρος. Φοβάμαι ότι πάλι θα δημιουργηθούν παρερμηνείες γιατί πάρα πολλές εταιρείες λειτουργούν με δύο εταίρους. Δεν μπορώ να καταλάβω τον διαχωρισμό. Ενδεχομένως, θα πρέπει να το αναλαμβάνει η εταιρεία και η εταιρεία θα πρέπει να πράττει όπως κρίνει η ίδια. Μία πρόταση. Σε κάθε περίπτωση πάντως θεωρώ τελείως παράλογο να εξαιρείται κάποιος επαγγελματίας το να μπορεί να λάβει τα 800 γιατί έτυχε ή επέλεξε να είναι μία συγκεκριμένης νομικής μορφής η επιχείρησή του και να τα δικαιούται κάποιος άλλος ο οποίος κάνει ακριβώς την ίδια δραστηριότητα επειδή έχει ατομική επιχείρηση. Εκεί θα πρέπει να υπάρξει ανάλογη στήριξη προς όλους τους επαγγελματίες. Χαρακτηριστικά έχει υπάρξει πρόταση ότι τα μέτρα θα είναι οριζόντια και να αφορούν τους πάντες, γιατί αν πάμε στη διαδικασία των ΚΑΔ και τα λοιπά, δημιουργούνται πάρα πολλές αδικίες όταν έχεις να κάνει με χρήματα τα οποία περιμένει ο άλλος για να ζήσει και κυρίως με το ευαίσθητο κομμάτι των εργαζομένων. Στους εργαζόμενους που δεν μπορεί ο εργοδότης να τον πληρώσει, δεν μπορεί από ένα τυχαίο γεγονός να εμπλέκονται όλοι σε μία διαδικασία που μένουν εκτός του ειδικού επιδόματος. Απαιτείται ψυχραιμία από όλους, όλοι να διαβάζουμε προσεχτικά τις οδηγίες που λαμβάνουμε είτε από τα αρμόδια Υπουργεία μέσω εγκυκλίων ή μέσω πράξεων νομοθετικού περιεχομένου, είτε από εμάς τους φοροτεχνικούς…»

Σε περίπτωση λάθους τι γίνεται σε αυτές τις περιπτώσεις;

«Μέχρι στιγμής δεν υπάρχει πρόβλεψη. Ήδη έχω γίνει λήπτης τηλεφωνημάτων που μου λένε ότι δήλωσα έναν εργαζόμενο μέσα στη λίστα των εργαζομένων που θα γίνει αναστολή της εργασίας τους, αλλά τελικώς αποφάσισα ότι δεν θα την κάνω και το έβαλα καταλάθως. Όταν κάνεις λίστες πολλών ατόμων, είναι πάρα πολύ εύκολο να σου ξεφύγει κάποιος. Άνθρωποι είμαστε, οι άνθρωποι έχουν και το δικαίωμα του λάθους. Εδώ δεν προβλέπεται να μπορεί να στείλει κάποιος μία συμπληρωματική λίστα που να αναφέρει ότι διαγράφω αυτόν τον εργαζόμενο από αυτή την λίστα και αρχίζουν μετά οι ερμηνείες και οι φόβοι και οι ανασφάλειες και γενικώς όταν δεν υπάρχουν ξεκάθαρες οδηγίες για το πώς θα γίνει η διαδικασία και μπαίνει μέσα η ανασφάλεια και η προσωπική εκτίμηση τους καθενός, τότε το πράγμα χάνεται.»

Ελλάδα Τελευταίες ειδήσεις