Παρασκευή, 19 Απρ.
21oC Αθήνα

Ημέρα Μητέρας 2017: Γιορτή της μητέρας και της μητρότητας

Ημέρα Μητέρας 2017: Γιορτή της μητέρας και της μητρότητας

Η Ημέρα της Μητέρας 2017 πλησιάζει, και όλοι μας πρέπει να θυμόμαστε ότι η “μητέρα” είναι από τα πιο δύσκολα… επαγγέλματα. Η ημέρα της μητέρας εορτάζεται την δεύτερη Κυριακή του Μαΐου.

Η γιορτή της μητέρας 2017 πλησιάζει… Η Ημέρα της Μητέρας είναι σίγουρα ιδιαίτερα συγκινητική για κάθε γυναίκα που έχει γίνει μητέρα. Ιδιαίτερη είναι και για εκείνες τις γυναίκες που είναι έγκυες, ή είναι νέες μητέρες που γέννησαν πρόσφατα.

Υπάρχουν ορισμένα βασικά ζητήματα υγείας που πρέπει κάθε νέα μητέρα να γνωρίζει. Αφορούν την περίοδο του τοκετού, του θηλασμού, αλλά και των πρώτων μηνών της ζωής με το μωρό της, όπου και καταγράφονται πολλά περιστατικά επιλόχειας κατάθλιψης.

Γιορτή της μητέρας – Η “Μητέρα των Θεών” Ήρα.

Η μητέρα Γη (Γαία) σύζυγος του Ουρανού είναι η προσωποποίηση της φύσης, που γεννά όλο τον κόσμο και λατρεύεται σαν η υπέρτατη θεότητα. Η λατρεία περνά στη συνέχεια στην κόρη της, Ρέα, σύζυγο και αδερφή του Κρόνου.

Η Ρέα λατρεύεται σαν η “Μητέρα των Θεών”, καθώς φαίνεται να είναι η πρώτη, που γέννησε με τοκετό και ανάθρεψε τα παιδιά της με μητρικό γάλα. Οι αρχαίοι Έλληνες απέδιδαν τιμές στη Ρέα κάθε άνοιξη, καθώς ήταν και θεά της γης και της γονιμότητας.

Ημέρα της Μητέρας: Ομαδικές συγκεντρώσεις μητέρων.

Η Αμερικανίδα Ann Maria Reeves Jarvis διοργάνωσε για πρώτη φορά το 1865 ένα κίνημα με το όνομα Mothers Friendships Day και συναντήσεις με το όνομα Mothers Day Meetings, κατά τις οποίες οι μητέρες αντάλλασσαν απόψεις και εμπειρίες. Το 1870 η Julia Ward Howe διοργάνωσε μια εκδήλωση φιλειρηνικής συγκέντρωσης μητέρων με το σλόγκαν peace and motherhood με σκοπό, τα παιδιά να μην στέλνονται στον πόλεμο.

Η γιορτή της μητέρας στην Ελλάδα.

Στην Ελλάδα η γιορτή της μητέρας συνδέθηκε με την εορτή της Υπαπαντής (2 Φεβρουαρίου). Τότε η ορθόδοξη εκκλησία γιορτάζει την Παναγία με τον Ιωσήφ που πηγαίνουν τον 40ήμερο Ιησού στο Ναό για ευλογία. Να “σαραντίσει”, με σύγχρονη ορολογία. Μια κίνηση που ακόμα σήμερα κάνουν οι χριστιανές μητέρες (Σαραντισμός).

Ο παράλληλος εορτασμός της μητέρας ξεκίνησε το 1929 με προφανή τον συμβολισμό. Όμως κατά την δεκαετία του 1960, ο εορτασμός ατόνησε και ενισχύθηκε η δυτικόφερτη συνήθεια εορτασμού της 2ης Κυριακής του Μαΐου.

Γιορτή της Μητέρας 2017 – Φυσιολογικός τοκετός: Πόσο πρέπει να μείνει η μητέρα στο μαιευτήριο.

Στην Ελλάδα η μέση παραμονή μετά από φυσιολογικό τοκετό είναι τέσσερις μέρες (στοιχεία 2007). Συγκριτικά, στην Τουρκία είναι 1,3 μέρες, στη Βρετανία μιάμιση, στις ΗΠΑ δύο, στην Ισπανία δυόμιση, στη Γερμανία τρεις, στην Ιταλία 3,5, στην Κύπρο 4,5 και στην Κροατία 5,5 μέρες.

Οι ερευνητές της Σχολής Υγιεινής και Τροπικής Ιατρικής του Λονδίνου, με επικεφαλής την καθηγήτρια επιδημιολογίας Οόνα Κάμπελ, που έκαναν τη σχετική δημοσίευση στο ιατρικό περιοδικό “PLoS Medicine”, ανέλυσαν στοιχεία για 92 χώρες, όπου υπήρχαν διαθέσιμα στοιχεία.

Η μέση διάρκεια παραμονής για τις γυναίκες μετά από φυσιολογικό τοκετό κυμαίνεται από μόνο μισή μέρα στην Αίγυπτο έως 6,2 μέρες στην Ουκρανία. Για την περίπτωση καισαρικής, οι αντίστοιχες μέρες είναι 2,5 στην Αίγυπτο και 9,3 στην Ουκρανία. Στην Αίγυπτο το 83% των γυναικών μένουν στην κλινική μετά τον τοκετό λιγότερο από μία μέρα (αυτό είναι το ελάχιστο όριο μετά από φυσιολογικό τοκετό κατά τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας, ενώ για τον τοκετό με καισαρική δεν υπάρχει ανάλογη σύσταση).

Ημέρα της Μητέρας 2017 – Μητρικός θηλασμός και τι προσφέρει σε μητέρα και παιδί.

Μια νέα σειρά μελετών που δημοσιοποιήθηκε στο ιατρικό περιοδικό The Lancet παρέχει αποδεικτικά στοιχεία ότι η βελτίωση των πρακτικών μητρικού θηλασμού θα μπορούσε να σώσει τις ζωές πάνω από 820.000 παιδιών το χρόνο, τα 9 στα 10 από αυτά, βρέφη κάτω των 6 μηνών.

Αν αυξηθεί, ο μητρικός θηλασμός μπορεί να αποτρέψει το ήμισυ σχεδόν των περιστατικών διάρροιας και το ένα τρίτο των λοιμώξεων του αναπνευστικού -τις δύο κύριες αιτίες θανάτου παιδιών κάτω των 5 ετών. Οι μελέτες στην Lancet δείχνουν επίσης ότι για κάθε χρόνο που μια μητέρα θηλάζει, ο κίνδυνος της ανάπτυξης διηθητικού καρκίνου του μαστού μειώνεται κατά 6%.

Τα τρέχοντα ποσοστά θηλασμού ήδη προλαμβάνουν σχεδόν 20.000 θανάτους από καρκίνο του μαστού κάθε χρόνο, αριθμός που θα μπορούσε να διπλασιαστεί με βελτιωμένες πρακτικές του μητρικού θηλασμού. Η μεγαλύτερη διάρκεια μητρικού θηλασμού συνδέεται επίσης με τη μείωση του καρκίνου των ωοθηκών.

Γιορτή της Μητέρας 2017 – Μητρικός θηλασμός: Τι ισχύει με την διατροφή.

Όλα βασίζονται στη διατροφή! Το υγιές μητρικό γάλα είναι ιδανικό για τη φυσική και διανοητική ανάπτυξη του μωρού, αλλά αυτό ισχύει μόνο όταν η μητέρα εφοδιάζει το σώμα της με τις σωστές θρεπτικές ουσίες. Τα περισσότερα τρόφιμα στη «σύγχρονη» διατροφή αποτελούν προϊόντα βασισμένα στη ζάχαρη, το άσπρο αλεύρι, τις πρόσθετες ύλες και τα λίπη και έλαια του εμπορίου, τα οποία δεν τρέφουν και δεν βοηθούν στην ανάπτυξη και το «χτίσιμο» του οργανισμού.

Οι κατάλληλες θρεπτικές ουσίες είναι απαραίτητες για τη δημιουργία του μητρικού γάλακτος, το οποίο μπορεί να παρέχει ό,τι χρειάζεται σε ένα μωρό που μεγαλώνει. Σε αυτές περιλαμβάνονται οι πρωτεΐνες καλής ποιότητας, προερχόμενες από τροφές όπως το βιολογικό κρέας από ζώα ελευθέρας βοσκής, τα λίπη καλής ποιότητας από βούτυρο, το ελαιόλαδο, το μουρουνέλαιο και τροφές που είναι πλούσιες σε σύνθετους υδατάνθρακες, όπως τα λαχανικά, τα πλήρη σιτηρά και τα όσπρια – Σκεφτείτε πλήρεις τροφές, φυσικές και εποχιακές, με μεγάλη έμφαση στο υγιές λίπος.

ΟΛΕΣ ΟΙ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Ελλάδα Τελευταίες ειδήσεις

Σχολιάστε