weather-icon °C AΘΗΝΑ
,

Ημέρα της Μητέρας 2017: Ρήσεις που έμειναν στην ιστορία

Ημέρα της Μητέρας 2017: Ρήσεις που έμειναν στην ιστορία | Newsit.gr

Σήμερα είναι η Ημέρα της Μητέρας 2017. Η ημέρα της μητέρας 2017, όπως κάθε χρόνο, γιορτάζεται τη δεύτερη Κυριακή του Μαϊου. Η μητέρα είναι ένα πρόσωπο για όλους μας, άγιο και ιερό. Η μητέρα αντιπροσωπεύει ένα μεγάλο μέρος της ζωής μας, ένα πρόσωπο για το οποίο τρέφουμε την πιο βαθιά αγάπη.

Η Ημέρα της Μητέρας θεωρείται ένας καλός λόγος για εκδηλώσεις ειλικρίνειας για την αγάπη και την εκτίμηση που τρέφουμε προς το πρόσωπο που μας έφερε στη ζωή. Η συγκεκριμένη ημέρα ωστόσο σύμφωνα με το National Geographic, έχει πιο μελαγχολικές ρίζες.

Η Ημέρα της Μητέρας, ξεκίνησε ως ημέρα μνήμης και πένθους των γυναικών που είχαν χάσει τα παιδιά τους, και γενναίους στρατιώτες στον πόλεμο, υπενθυμίζοντας ότι ο αγώνας μέχρι την ειρήνη είναι μακρύς. Όταν η επέτειος άρχισε να εμπορευματοποιείται, η μεγαλύτερη υποστηρίκτρια της ιδέας, Anna Jarvis εναντιώθηκε με όλα τα μέσα, καταλήγοντας να πεθάνει μόνη και χωρίς χρήματα σε ένα σανατόριο.

Η ιστορία ξεκίνησε τη δεκαετία του 1850, όταν με διοργανώτρια την μητέρα της Anna, μια εθελοντική ομάδα γυναικών από τη δυτική Βιρτζίνια πρωτοστατούσε για την καλυτέρευση των συνθηκών υγιεινής, την προσπάθεια μείωσης της παιδικής θνησιμότητας και τον περιορισμό μόλυνσης του γάλακτος, σύμφωνα με την ιστορικό του Wesleyan College, Katharine Antolini. Μέλημα των γυναικών ήταν παράλληλα η φροντίδα των τραυματισμένων στρατιωτών και από τα δύο μέτωπα του αμερικανικού εμφυλίου, (1861- 1865).

Στα χρόνια που ακολούθησαν μετά τον πόλεμο, η Jarvis και οι υπόλοιπες γυναίκες οργάνωναν πικνίκ “Φιλίας” και πραγματοποιούσαν συμβολικές εκδηλώσεις με σκοπό την ενεργό πολιτική δράση του γυναικείου πληθυσμού για την προώθηση της ειρήνης και τη συμφιλίωση των δύο πλευρών.

Με στόχο ακριβώς έναν ενεργό πολιτικό ρόλο από την πλευρά των γυναικών, πέρα από τη μητέρα της Anna που είχε συνθέσει “Ύμνο μάχης για τη Δημοκρατία” και είχε συντάξει τη Διακήρυξη για την Ημέρα της Μητέρας, η συγκεκριμένη ημέρα καθιερώθηκε κυρίως, από την κόρη της, Anna.

Η ίδια οργάνωσε τον πρώτο εορτασμό της Ημέρα της Μητέρας το 1908 καθώς είχε επηρεαστεί έντονα από τον θάνατο της μητέρας της το 1905. Στις 10 Μαΐου της ίδιας χρονιάς, είχαν προγραμματιστεί εκδηλώσεις στον τόπο όπου είχε γεννηθεί η Jarvis, στο Grafton της δυτικής Βιρτζίνια.

Μια εκκλησία μάλιστα ανάμεσα στα μέρη που έγιναν οι εκδηλώσεις, τώρα έχει μετονομαστεί σε Διεθνή Βωμό της Ημέρας της Γυναίκας. Μέσω των προσπαθειών της Jarvis, η Ημέρα της Μητέρας άρχισε να γιορτάζεται σε περισσότερες πόλεις μέχρι που ο πρόεδρος των ΗΠΑ, Woodrow Wilson το 1914 καθιέρωσε ως επίσημη ημέρα την δεύτερη Κυριακή του Μάη.

Η Ημέρα της Μητέρας 2017 είναι σίγουρα μια πρώτης τάξης ευκαιρία, όχι να θυμηθούμε τη μητέρα μας, αλλά να δούμε με τα μάτια άλλων ανθρώπων πώς περιγράφεται η μητέρα και η μητρότητα.

-“Οι μητέρες αγαπούν τα παιδιά τους πιο πολύ από τους πατεράδες. Κι αυτό, διότι πρώτον ο τοκετός είναι οδυνηρός, και δεύτερο, είναι σίγουρες ότι τα παιδιά που γέννησαν είναι δικά τους”.
Αριστοτέλης, 384-322 π.Χ., αρχαίος Έλληνας φιλόσοφος

-“Ο Θεός δεν μπορεί να είναι πανταχού παρών, γι’ αυτό έπλασε τις μητέρες”.
Rudyard Kipling,1865-1936, Άγγλος συγγραφέας

-“Όταν είσαι καλή μητέρα, όλα συγχωρούνται”.
Emile Zola,1840-1902, Γάλλος συγγραφέας

-“Οι μητέρες μας παραμένουν πάντα οι πιο παράξενοι, οι πιο τρελοί άνθρωποι που γνωρίσαμε ποτέ”.
Marguerite Duras,1914-1996, Γαλλίδα συγγραφέας

-“Η μητρότητα είναι το πιο παράξενο πράγμα. Είναι σαν ένας προσωπικός Δούρειος Ίππος”.
Rebecca West,1892-1983, Βρετανίδα συγγραφέας & αρθρογράφος

Διαβάστε ΕΔΩ περισσότερα για την Ημέρα της Μητέρας 2017.

-“Μητρότητα: όλη η αγάπη αρχίζει και τελειώνει εκεί”.
Robert Browning,1812-1889, Βρετανός ποιητής

-“Οι μητέρες είναι όλες ελαφρά παρανοϊκές”.
J.D. Salinger,1919-2010, Αμερικανός συγγραφέας

-“Μάνα! ―Δε βρίσκεται λέξη καμία να ’χει στον ήχο της τόση αρμονία·
σαν ποιος να σ’ άκουσε με στήθος κρύο, όνομα θείο;”
Γεράσιμος Μαρκοράς, 1826-1911, Έλληνας ποιητής

-“Μάνα είναι αυτή στην οποία τρέχεις όταν έχεις πρόβλημα”.
Emily Dickinson. Βρετανίδα συγγραφέας

-“Δεν υπάρχει πιο… σκύλα στη γη από μια μητέρα που φοβάται για τα παιδιά της!”
Stephen King, Αμερικανός συγγραφέας

-“Οι μητέρες και τα παιδιά είναι μια κατηγορία από μόνοι τους. Δεν υπάρχει πιο ισχυρός δεσμός σε ολάκερο τον κόσμο. Καμία άλλη αγάπη δεν είναι τόσο αυθόρμητη και τόσο συγκαταβατική”.
Gail Tsukiyama, Dreaming Water, συγγραφέας

-“Η αγάπη της μητέρας για το παιδί της δεν συγκρίνεται με τίποτα στον κόσμο. Δεν γνωρίζει νόμους, δεν μετανοεί και συνθλίβει χωρίς προηγούμενο όλα τα εμπόδια που στέκονται στο διάβα της”.
Άγκαθα Κρίστι, Βρετανίδα συγγραφέας αστυνομικής λογοτεχνίας

Διαβάστε ΕΔΩ περισσότερα για την Ημέρα της Μητέρας 2017.

#TAGS MM