Παρασκευή, 19 Απρ.
19oC Αθήνα

Ίμια: Κούρδοι και οικονομική κρίση οδηγούν την Άγκυρα στα άκρα

Ίμια: Κούρδοι και οικονομική κρίση οδηγούν την Άγκυρα στα άκρα

– Ο εφιάλτης του Ερντογάν και πως τον οδηγεί σε επικίνδυνες κινήσεις
– Κίνδυνος αποσταθεροποίησης στην Τουρκία και κίνδυνος εντάσεων στο Αιγαίο
– Οι λεπτομέρειες που κάνουν τη διαφορά στη “βόλτα” των πασάδων στα Ίμια

Μπορεί οι Τούρκοι, ακριβώς όπως πριν 21 χρόνια να έστησαν ένα απόλυτα επικοινωνιακό παιχνίδι για να εξυπηρετήσουν στρατηγικούς στόχους τους στο Αιγαίο, όμως υπάρχουν κάποιες λεπτομέρειες που κάνουν, αυτή τη φορά, τη διαφορά.

Το υλικό, τόσο από τα τουρκικά ΜΜΕ, όσο και από τη δημοσιοποίηση φωτογραφικού υλικού απ’ το τουρκικό επιτελείο δείχνει ότι επρόκειτο για ένα απόλυτα επικοινωνιακό σόου.

Οι κάμερες ήταν εκεί και περίμεναν τον αρχηγό των τουρκικών ενόπλων δυνάμεων και τους επιτελείς του. Ήταν εκεί, όχι μόνο για να δείξουν την επίσκεψή του στην στρατιωτική βάση της Μαρμαρίδας, αλλά και τον απόπλου της πυραυλακάτου για τα Ίμια.

Μόνο που οι κάμερες έδειξαν ταυτόχρονα και τα δρακόντεια μέτρα ασφάλειας της ηγεσίας του στρατού όχι για την επίσκεψή τους σε… εχθρικό έδαφος, αλλά μέσα στην ίδια την Τουρκία. Μάλιστα οι κομάντος που επέβαιναν στα δύο ταχύπλοα που συνόδευαν την πυραυλάκατο είχαν αποστολή φύλαξης του αρχηγού των τουρκικών ενόπλων δυνάμεων.

Αυτό που κάνει εντύπωση όμως είναι πως οι πασάδες επέλεξαν να πλησιάσουν για να φωτογραφηθούν με φόντο τα Ίμια έχοντας μαζί τους άνδρες των ειδικών δυνάμεων και το ερώτημα είναι εάν υπήρχε πρόθεση η βόλτα να περιλαμβάνει και αποβίβαση σε κάποια από τις νησίδες.

Είναι δεδομένο ότι οι στρατηγοί είχαν πρόθεση να προκαλέσουν και να φωτογραφηθούν αποδεικνύοντας ότι μπορούν να φτάσουν στα ΊΜΙΑ. Μάλιστα μια από τις φωτογραφίες δείχνει ότι τόσο η πυραυλάκατος με την ηγεσία, όσο και τα ταχύπλοα με τους κομάντος πλησίασαν σε απόσταση μικρότερη του ενός μιλίου από τα Ίμια.

Το ερώτημα λοιπόν είναι γιατί.
Εκτός από το προφανές ότι δηλαδή πρόκειται για ένα απόλυτα επικοινωνιακό παιχνίδι μένει αναπάντητο το εάν οι Τούρκοι είχαν πρόθεση να επιβιβαστούν σε κάποια από τις νησίδες και έτσι δικαιολογείται και η παρουσία των δυο ταχύπλοων με τους κομάντος.
Παράλληλα φαίνεται ότι η ηγεσία των τουρκικών ενόπλων δυνάμεων έκανε μια προσπάθεια αποπροσανατολισμού της κοινής γνώμης.
Έδειξε πυγμή, αλλά και μια ιδιαίτερη αδυναμία την ίδια στιγμή.
Το επικοινωνιακό σόου θα είχε καλύτερα αποτελέσματα εάν επιχειρούνταν μια επίσκεψη εν κρυπτώ και εάν οι φωτογραφίες ήταν άλλου είδους, όμως οι Τούρκοι επέλεξαν αυτού του είδους την “επίσκεψη” και έτσι έδειξαν την αδυναμία να επιβιβαστούν στα νησιά, αλλά και την επιλογή τους να μην προκαλέσουν περισσότερο, γεγονός που επίσης προδίδει αδυναμία.

Μια αδυναμία που κατά πολλούς βασίζεται σε τρεις βασικούς παράγοντες.
Πρώτα απ’ όλα στην αποψίλωση των τουρκικών ενόπλων δυνάμεων από ικανά και έμπειρα στελέχη μετά το αποτυχημένο πραξικόπημα του περασμένου Ιουλίου, αλλά και στο ίδιο το πραξικόπημα το οποίο έδειξε τον βαθύ διχασμό εντός του τουρκικού συστήματος το οποίο βασίζεται στις δομές και τα στελέχη των ενόπλων δυνάμεων.
Όλα αυτά την ώρα που η τουρκική οικονομία παραπαίει, ενώ η χώρα έχει ανοιχτά πολεμικά μέτωπα στα νοτιοανατολικά. Ειδικά μάλιστα σε μια περίοδο όπου η βάση για τη δημιουργία ανεξάρτητου κουρδικού κράτους έχει παγιωθεί η Τουρκία βλέπει ανοιχτό το ενδεχόμενο ανάφλεξης σε όλη την περιοχή όπου το κουρδικό στοιχείο επικρατεί.


Η εξαγωγή κρίσεων είναι μια παλιά συνταγή για τους Τούρκους, ωστόσο αυτή τη φορά αν και η… διπλωματία των κανονιοφόρων φάνηκε να επανέρχεται σε όλο της το μεγαλείο, φάνηκε ταυτόχρονα ότι ήταν πολύ επικοινωνιακή για να είναι αληθινή μια προσπάθεια επαναφοράς των γκρίζων ζωνών στο Αιγαίο…

 

Ελλάδα Τελευταίες ειδήσεις

Σχολιάστε