Τετάρτη, 17 Απρ.
20oC Αθήνα

Ηπατίτιδα σε παιδιά – Πρόεδρος ΕΟΔΥ: Πιθανόν να έχουμε κρούσμα και στην Ελλάδα

Ηπατίτιδα σε παιδιά – Πρόεδρος ΕΟΔΥ: Πιθανόν να έχουμε κρούσμα και στην Ελλάδα

«Πιθανόν να έχουμε κρούσμα ηπατίτιδας σε παιδιά και στη χώρα μας», τόνισε το πρωί της Μεγάλης Παρασκευής μιλώντας στην πρωινή εκπομπή της ΕΡΤ, ο πρόεδρος του ΕΟΔΥ, Θεοκλής Ζαούτης.

Ο πρόεδρος του ΕΟΔΥ, Θεοκλής Ζαούτης ανέφερε πως είναι «πιθανόν να έχουμε κρούσμα ηπατίτιδας και στη χώρα μας». Όπως είπε ένα πιθανό κρούσμα θα ελεγχθεί για αδενοϊό, ο οποίος εικάζεται ότι ευθύνεται για τα κρούσματα ηπατίτιδας που εμφανίζονται σε παιδιά σε όλο τον κόσμο.

Σημείωσε χαρακτηριστικά πως «δεν υπάρχει κρούσμα ακόμα στην Ελλάδα αλλά μπορεί πολύ σύντομα να τον δούμε κι εδώ».

Πληροφορίες του ΣΚΑΙ αναφέρουν πως παιδίατρος έχει επικοινωνήσει ήδη με τον ΕΟΔΥ για ύποπτα συμπτώματα σε παιδί, κάτι που δεν επιβεβαιώνεται μέχρι στιγμής. Τα περισσότερα κρούσματα έχουν εντοπιστεί στις ΗΠΑ και τη Μ. Βρετανία.

Ο πρόεδρος του ΕΟΔΥ ήταν καθησυχαστικός, τονίζοντας πως τα περισσότερα παιδιά έχουν ήπια συμπτώματα, όπως γαστρεντερίτιδα, ναυτία, εμετός και διάρροια, ενώ κάλεσε σε ετοιμότητα τα νοσοκομεία Παίδων της χώρας, να υποδεχτούν και να αντιμετωπίσουν πιθανά κρούσματα.

«Η πλειοψηφία είναι στα παιδιά 3 έως 5 ετών. Υπάρχουν και κάποια μεγαλύτερα παιδιά, αλλά πάνω από 10 ετών δεν έχουμε δει πολλά κρούσματα» πρόσθεσε σχετικά, ενώ σημείωσε ότι δεν υπάρχουν εμβόλια κατά των αδενοϊών.

Παράλληλα, σημείωσε πως τα εργαστήρια του ΕΟΔΥ είναι έτοιμα να εξετάσουν δείγματα πιθανών κρουσμάτων ηπατίτιδας για την ανίχνευση του αδενοϊού ή άλλων ιών που προκαλούν παρόμοια συμπτώματα.

 

Τα συμπτώματα σύμφωνα με τον ΕΟΔΥ

Η Ελληνική Εταιρεία Μελέτης Ήπατος με ανακοίνωσή τους καλεί τους γιατρούς σε επαγρύπνηση και υπενθυμίζει το έγγραφο του ΕΟΔΥ, σύμφωνα με το οποίο μέχρι στιγμής δεν έχει αναφερθεί αύξηση κρουσμάτων ηπατίτιδας στα παιδιά στη χώρα μας.

Οι γιατροί καλούνται να είναι σε εγρήγορση γι’ αυτήν την αναδυόμενη κατάσταση και να επαγρυπνούν για την έγκαιρη ανίχνευση παιδιών ηλικίας μικρότερων των 16 ετών, που παρουσιάζουν συμπτώματα ηπατίτιδας χωρίς σαφή αιτιολογία.

Τα σχετιζόμενα συμπτώματα περιλαμβάνουν:

  • ίκτερο,
  • υπέρχρωση ούρων ή/και αποχρωματισμό κοπράνων,
  • κνησμό,
  • αρθραλγία/μυαλγία,
  • πυρετό,
  • ναυτία,
  • εμετό ή κοιλιακό άλγος,
  • λήθαργο ή απώλεια όρεξης,
  • τρανσαμινάσες ορού > 500 IU/L.

Ελλάδα Τελευταίες ειδήσεις