Πέμπτη, 28 Μαρ.
22oC Αθήνα

Ιππασία: ένα χόμπι που δεν είναι απαγορευτικό για κανέναν

Ιππασία: ένα χόμπι που δεν είναι απαγορευτικό για κανέναν

Για κάποιους είναι ένα ιδιαίτερα ελκυστικό άθλημα. Για κάποιους άλλους είναι απλά ένα χόμπι. Κάποιοι το βλέπουν απλά και μόνο σαν τζόγο. Όλοι όμως συμφωνούν ότι η ιππασία, είναι κάτι το συναρπαστικό.

Η σχέση του αλόγου με τον άνθρωπο διατηρείται αμείωτη στο πέρασμα χιλιάδων χρόνων. Σήμερα μπορεί ο καθένας να έρθει σε επαφή με το άλογο και να νιώσει αυτή τη σχέση συντροφικότητας και αγάπης που έχει περάσει στο DNA τόσο του ανθρώπου όσο και του αλόγου.

Δεν είναι τυχαίο πως η πρώτη επαφή με το άλογο προκαλεί όχι φόβο, αλλά δέος. Το άλογο αυτό το τετράποδο ζώο με την εξαιρετική συναίσθηση και την απίστευτη εξυπνάδα, υπήρξε πιστός σύντροφος στις φλόγες των πολέμων αλλά και εξαιρετικός συνεργάτης στην ειρήνη. Οι άνθρωποι όταν άφηναν τα ξίφη και τα όπλα, ξεπέζευαν από το άλογο και το ετοίμαζαν για να καλλιεργήσουν τα χωράφια τους, ή για να εκμηδενίσουν τις αποστάσεις. Η σχέση αυτή και το δέσιμο δεν έχει ξεφτίσει καθόλου στο πέρασμα του χρόνου.

Σήμερα βέβαια δεν κυκλοφορούν άλογα στους δρόμους, ούτε πηγαίνουν στον πόλεμο έστω και βοηθητικά. Όμως αυτό δεν σημαίνει ότι και η σχέση έχει διακοπεί. Το αντίθετο. Σήμερα τα άλογα χρησιμοποιούνται επί το πλείστον για άλλους σκοπούς. Η ιππασία είναι ένα άθλημα που καθηλώνει κάποιον που θα την παρακολουθήσει και έχει εκατομμύρια πιστούς σε ολόκληρο τον κόσμο.

Και εάν νομίζετε ότι η ιππασία είναι ένα άθλημα για πλούσιους, ή ένα άθλημα που είναι δύσκολο στην Αθήνα να κάνει κάποιος, σας λέμε ότι κάτι τέτοιο δεν ισχύει. Ιπποστάσια και ιπποφορβεία, υπάρχουν σε πολλές περιοχές στα προάστια της πρωτεύουσας. Ένα από αυτά θα γνωρίσουμε αμέσως τώρα. Βρίσκεται μισή ώρα μακριά από το κέντρο, στην Ανάβυσσο, και ο καθένας μπορεί εκεί όχι μόνο να μάθει ιππασία, ή να σταβλίσει το άλογο του εάν είναι ιδιοκτήτης, αλλά και να απολαύσει τον καφέ του σε ένα πολύ ζεστό χώρο και απλά να παρακολουθεί το παιδί του να κάνει ιππεύει. Μπορεί επίσης να χαλαρώσει κάνοντας μια βόλτα από τους στάβλους και παρακολουθώντας τα άλογα.

Ο «αλέξιππος», είναι ένας τέτοιος όμιλος. Το όνομα του είναι σύνθετο από το αρχαίο «αλέξι» που σημαίνει προάσπιση, προστασία (πχ: αλεξι- κέραυνο, αλεξ- ηλιο κτλ) και τη λέξη ίππος, που όλοι γνωρίζουμε τι σημαίνει. Εάν ρωτήσει κάποιος έναν άνθρωπο που ασχολείται με τα άλογα, «τι σημαίνει άλογο» θα απαντήσει μονομιάς: πραγματική φιλία, ταχύτητα, ομορφιά, ελευθερία.

Τι είναι όμως η ιππασία; Μπορούν όλοι να ασχοληθούν με το άθλημα αυτό; Η Αλεξάνδρα Σούρλα, που το 2004 συμμετείχε με τα χρώματα της εθνικής ομάδας στους Ολυμπιακούς αγώνες μας εξηγεί: «Ακόμη και ένα παιδί μπορεί να ασχοληθεί από μικρό με την ιππασία. Είναι ένα άθλημα που δεν είναι απαγορευτικό για κανένα. Στους μικρούς, το άλογο μαθαίνει τι σημαίνει ευθύνη, τι σημαίνει πειθαρχία, κοινωνικότητα, τους τραβάει το ενδιαφέρον. Η ιππασία επίσης είναι ιδιαίτερα ελκυστική για τις γυναίκες και μάλιστα η σχέση που αναπτύσσει μια γυναίκα με το άλογο σφυρηλατείται από έντονα συναισθήματα αγάπης. Το άλογο είναι ένα ζώο που επιστρέφει την αγάπη που του δίνεις»

Το να ασχοληθεί κάποιος έστω και σαν χόμπι με την ιππασία έχει πολλά οφέλη στον οργανισμό του. Καταρχήν μαθαίνει να ισορροπεί και να ελέγχει το κορμί του. Το σώμα διατηρεί μια φυσική ανόρθωση, ενώ στομάχι και γλουτοί σφίγγουν μέρα με τη μέρα, δίχως να το καταλάβουμε.

Σε πολλές χώρες της Ευρώπης το άλογο χρησιμοποιείται από ψυχοθεραπευτές κατά τη διάρκεια των συνεδριών τους. Μπορούν να καταλάβουν καλύτερα μέσω του αλόγου, τα συναισθήματα του θεραπευόμενου. Εάν νιώθει άγχος, εάν έχει κατάθλιψη, εάν είναι χαρούμενος ή λυπημένος, τα συναισθήματα αυτά περνάνε στο ζώο και το άλογο θα το νιώσει και θα το δείξει . Ο ψυχοθεραπευτής θα έχει ευκολότερο έργο.

Υπάρχει και η θεραπευτική ιππασία που γίνεται και στην Ελλάδα (στο Γουδή) και βοηθάει άτομα με σωματικές ή ψυχικές υστερήσεις. Το άλογο γίνεται προέκταση του σώματος τους βοηθώντας τα να ανακαλύψουν πρωτόγνωρα συναισθήματα, όπως η χαρά ενός περιπάτου, μιας βόλτας στην ύπαιθρο και κυρίως, της κινητικής και προσωπικής ανεξαρτησίας. Όταν το άλογο περπατά, μιμείται τον ανθρώπινο βηματισμό, μεταφέροντας στον κορμό του ιππέα του την ίδια ακριβώς κίνηση που μεταδίδουν τα πόδια, στους ανθρώπους με φυσιολογική κίνηση. Έτσι, αναπτύσσονται σημαντικά οι μύες του κορμού των ατόμων με δυσκολίες στην κίνηση, ενώ, παράλληλα, το ευθύ κάθισμα διευκολύνει την αναπνοή τους.
Στον Αλέξιππο, μπορεί ο καθένας να έρθει σε επαφή με τα άλογα και μπορεί να κλείσει ραντεβού για να ξεκινήσει μαθήματα. Το κάθε μάθημα στοιχίζει 30 ευρώ, ενώ τα παιδάκια μπορούν να κάνουν βόλτες με τα άλογα σε ένα καταπράσινο περιβάλλον. Είναι μια από τις αποδράσεις που αξίζει να χαρίσουμε στον εαυτό μας…

Πότε όμως η ιππασία είναι απαγορευτική και για ποιους; Η Αλεξάνδρα Σούρλα εξηγεί: «Ουσιαστικά η ιππασία δεν είναι απαγορευτική για κανένα. Θα πρέπει όμως να αποφεύγεται από υπέρβαρα άτομα, τόσο για την προστασία του αλόγου όσο και των ίδιων, αφού μια πτώση θα έχει χειρότερες επιπτώσεις σε τέτοια άτομα. Επίσης μετά τον 6ο μήνα της εγκυμοσύνης μια γυναίκα που δεν έχει ασχοληθεί, καλό θα είναι να αποφύγει να ανέβει σε άλογο. Τέλος όσοι έχουν προβλήματα στη σπονδυλική στήλη θα πρέπει πρωτίστως να συμβουλεύονται τον γιατρό τους.

Αυτή είναι η όμορφη πλευρά του αλόγου. Υπάρχει όμως και μια άλλη πιο σκοτεινή και πιο άσχημη. Δεν αφορά το άλογο αλλά τον άνθρωπο και πιο συγκεκριμένα τον άνθρωπο που κακοποιεί τα άλογα και γενικά τα ιπποειδή (μουλάρια, γαιδούρια). Και μην νομίζετε ότι τα άλογα δεν κακοποιούνται, κακοποιούνται και μάλιστα φριχτά.

Το 2006 ιδρύθηκε ο ΕΣΠΙ (Ελληνικός Σύλλογος Προστασίας Ιπποειδών) και στόχο έχει ακριβώς να προστατεύει τα κακοποιημένα άλογα, μουλάρια, γαϊδούρια. Η Αλεξάνδρα Σούρλα εξηγεί: «Ο ΕΣΠΙ, παίρνει υπό την προστασία του, όσα ζώα είναι εγκαταλειμμένα και συνήθως ταλαιπωρημένα και με προβλήματα υγείας. Όταν τα ζώα αυτά, μετά από πολύμηνη παρακολούθηση και φροντίδα, έχουν αναρρώσει πλήρως, ο Σύλλογος τα προσφέρει προς υιοθεσία. Μερικά από αυτά μπορεί να έχουν κάποιο μόνιμο πρόβλημα και να χρειάζονται λίγο περισσότερη φροντίδα και πολλή αγάπη, που θα τα βοηθήσει να ζήσουν ήρεμα και ευτυχισμένα. Φυσικά, υπάρχει και η δυνατότητα να γίνει κάποιος ανάδοχος. Δηλαδή να μας βοηθήσει με ένα μικρό ποσό να να ταΐσουμε και να περιποιηθούμε αυτά τα ζώα που ήταν τυχερά και περιήλθαν στις φροντίδες μας. Η φιλοζωία είναι θέμα παιδείας, κουλτούρας και στάσης ζωής. Άνθρωποι και ζώα είμαστε ίσοι στη φύση. Αισθάνομαι ότι στην Ελλάδα είμαστε πολύ μακριά από την φύση».

Ελλάδα Τελευταίες ειδήσεις

Σχολιάστε