Κυριακή, 5 Μαΐ
19oC Αθήνα

Καιρός – Meteo: Ο καύσωνας «Cleon» έρχεται από την Αφρική και αυξάνει τον κίνδυνο πυρκαγιάς σε όλη τη χώρα

Καιρός – Meteo: Ο καύσωνας «Cleon» έρχεται από την Αφρική και αυξάνει τον κίνδυνο πυρκαγιάς σε όλη τη χώρα

Αυξημένος κίνδυνος πυρκαγιάς αναμένεται τις επόμενες μέρες, καθώς οι υψηλές θερμοκρασίες που θα επικρατήσουν τις μέρες του καύσωνα Cleon θα επιδεινώσουν σημαντικά τις πυρομετεωρολογικές συνθήκες. 

Σύμφωνα με το meteo.gr, το παρατεταμένο κύμα υψηλών θερμοκρασιών αναμένεται να επηρεάσει τη χώρα και μάλιστα από την Τρίτη (11.7.2023) αυξάνοντας παράλληλα τον κίνδυνο πυρκαγιάς σε όλη τη χώρα. Η κορύφωση αυτού του κύματος θα σημειωθεί το διήμερο Παρασκευή και Σάββατο κατά το οποίο συνθήκες καύσωνα θα επικρατήσουν στο μεγαλύτερο μέρος της χώρας, με τις μέγιστες τιμές της θερμοκρασίας να φτάνουν τοπικά στους 42 με 43 βαθμούς Κελσίου.

Στη συνέχεια η θερμοκρασία θα παρουσιάσει μικρή υποχώρηση, διατηρούμενη ωστόσο για αρκετές ημέρες σε πολύ υψηλά επίπεδα.

Ποιες είναι όμως οι ατμοσφαιρικές διεργασίες που θα οδηγήσουν στις προαναφερθείσες συνθήκες;

Η πρώτη διεργασία, όπως συνηθίζεται στους καύσωνες, είναι η μεταφορά πολύ θερμών αερίων μαζών από την Αφρική προς τη χώρας μας.

Η δεύτερη διεργασία, η οποία θα λειτουργήσει προσθετικά στη θερμή μεταφορά, είναι οι καθοδικές κινήσεις αερίων μαζών από τα ανώτερα προς τα κατώτερα τμήματα της ατμόσφαιρας λόγω της παρουσίας υψηλών πιέσεων. Οι κατερχόμενες αέριες μάζες εξαναγκάζονται σε θέρμανση λόγω συμπίεσης.

Δείτε την κίνηση των θερμών και ψυχρών αερίων μαζών από το meteo για το διάστημα 10 με 20 Ιουλίου.

Όπως φαίνεται όλα τα σενάρια συμφωνούν ότι οι θερμοκρασίες των αερίων μαζών θα είναι μόνιμα υψηλότερες από τα κανονικά για την εποχή επίπεδα.

Το ύψος των 1500 μέτρων χρησιμοποιείται στη μετεωρολογία για την παρακολούθηση της κίνησης αερίων μαζών.

Σημειώνεται πως με την επικράτηση θερμών και ξηρών συνθηκών στη χώρα μας τις επόμενες ημέρες αναμένεται σταδιακή επιδείνωση των πυρομετεωρολογικών συνθηκών και άνοδο της επικινδυνότητας για εκδήλωση και εξάπλωση δασικών πυρκαγιών σε μεγάλο μέρος της χώρας μας. 

 

Ελλάδα Τελευταίες ειδήσεις