Site icon NewsIT

Καιρός: Ασφυκτικό το «κοκτέιλ» του καύσωνα με 43άρια και αφρικανική σκόνη

29.06.2021 | 23:49
Καιρός καύσωνας

Πού και… πότε θα χτυπήσουν τα 42άρια και τα 43άρια και πώς θα είναι ο καιρός την ερχόμενη εβδομάδα; Ο καύσωνας διαρκείας είναι ακόμα εδώ, θα συνεχίσει να είναι και θα δοκιμάσει τις αντοχές μας με υψηλότατες θερμοκρασίες.

Για τον Κώστα Λαγουβάρδο, διευθυντή ερευνών στο Αστεροσκοπείο Αθηνών, η νέα μεγάλη άνοδος της θερμοκρασίας είναι η συνέχεια του ίδιου κύματος ζέστης το οποίο ξεκίνησε πριν από μια εβδομάδα ακριβώς, αμέσως μετά το τριήμερο του Αγίου Πνεύματος. Σύμφωνα με τον κο Λαγουβάρδο, αυτό το παρατεταμένο κύμα ζέστης έχει κάποιες ημέρες ύφεσης και κάποιες ημέρες μεγάλης ανόδου της θερμοκρασίας.

«Με 38 και 39 βαθμούς Κελσίου και σε κάποιες περιοχές και με 40 σε συνεχόμενο καύσωνα βρισκόμαστε στην ουσία εδώ και μια εβδομάδα» λέει ο ίδιος χαρακτηριστικά.

Όπως εξηγεί στο newsit.gr ο γνωστός μετεωρολόγος, η νέα μεγάλη άνοδος της θερμοκρασίας ξεκινάει σταδιακά από την Τετάρτη, 30 Ιουνίου και θα διατηρηθεί μέχρι και την Παρασκευή, 2 Ιουλίου, στη Βόρεια Ελλάδα και μέχρι Σάββατο, 3 Ιουλίου, στα νότια της χώρας. Η κορύφωση της νέας ανόδου της θερμοκρασίας θα καταγράφει την ερχόμενη Πέμπτη αλλά και στο μεγαλύτερο μέρος της Παρασκευής.

«Μέχρι την πτώση της θερμοκρασίας, η οποία θα γίνει αισθητή από την Κυριακή 4 Ιουλίου κι έπειτα θα έχουμε πια συμπληρώσει 11 ημέρες καύσωνα» εξηγεί ο κος Λαγουβάρδος και συμπληρώνει: «Η πιο καυτή μέρα πάντως, θα είναι η Πέμπτη, η πρώτη ημέρα του Ιουλίου όταν και πολλές περιοχές θα πιάσουν το 40άρι με κάποιες να φτάνουν ακόμα και τους 42 αλλά και τους 43 βαθμούς Κελσίου».

Click4more: Καιρός – Καλλιάνος: «Εκρηκτικό» μείγμα ισχυρού καύσωνα, σκόνης και υγρασίας

Σύμφωνα με τον κο Λαγουβάρδο αυτές οι περιοχές θα είναι οι: Νότια Κρήτη, Κεντρική Μακεδονία (στα πεδινά), οι περισσότερες περιοχές της Θεσσαλίας και πολλές περιοχές της Πελοποννήσου, όπως Λακωνία, Μεσσηνία, Αργολίδα.

Όσο για τους ανέμους, την Πέμπτη θα είναι μέτριοι, εντάσεως 3 με 4 μποφόρ, αλλά τοπικά θα είναι ενισχυμένοι και για αυτό σύμφωνα με τον κο Λαγουβάρδο θα χρειαστεί μεγάλη προσοχή στο κομμάτι της πρόληψης των πυρκαγιών μιας και οι υψηλές θερμοκρασίες σε συνδυασμό με τους τοπικά ενισχυμένους ανέμους (των 5 και 6 μποφόρ) θα δίνουν έναν κακό συνδυασμό.

Καιρός καύσωνας

Ο κος Λαγουβάρδος σημειώνει τέλος πως αν και ο Ιούνιος ξεκίνησε αρχικά με θερμοκρασίες χαμηλότερες για την εποχή, το τελευταίο δεκαήμερο οι θερμοκρασίες ήταν πολύ υψηλότερες από τις συνηθισμένες για την εποχή.
Όπως μας είπε ο ίδιος: «Στις 26 Ιουνίου για παράδειγμα, την πιο ζεστή ημέρα του φετινού Ιουνίου μέχρι στιγμής, είχαμε από 7 έως 9 βαθμούς Κελσίου μεγαλύτερη θερμοκρασία από τις κανονικές μέγιστες».

«Νέο κύμα καύσωνα που θα ξεκινήσει να μας χτυπάει από αύριο»

Για τον μετεωρολόγο Τάσο Αρνιακό, πρόκειται για νέο κύμα καύσωνα. Όπως μας είπε ο ίδιος: «Αυτό το νέο, δεύτερο κύμα μεγάλης ζέστης θα επηρεάσει τη χώρα μας σε μεγάλο βαθμό το επόμενο διήμερο, Τετάρτη 30 Ιουνίου και Πέμπτη 1 Ιουλίου. Ο υδράργυρος θα φτάσει τους 42 με 43 βαθμούς Κελσίου σε: Θεσσαλία, Φθιώτιδα, Αιτωλοακαρνανία, Αττική, Βοιωτία, Ηλεία, Αργολίδα, Λακωνία, Μεσσηνία. Οι άνεμοι θα είναι βοριάδες εντάσεως 5 και 6 μποφόρ στο Αιγαίο και θα υπάρχει παράλληλα μεταφορά αφρικανικής σκόνης και αυξημένη σχετική υγρασία. Όλο αυτό το κοκτέιλ θα προκαλεί έντονη δυσφορία και χρειάζεται προσοχή από το κοινό».

Σύμφωνα με τον κο Αρνιακό, η υποχώρηση της θερμοκρασίας θα ξεκινήσει δειλά την Παρασκευή από τα δυτικά και τα βόρεια της χώρας, θα συνεχιστεί το Σάββατο και την Κυριακή και την προσεχή Δευτέρα 5 Ιουλίου θα σταθεροποιηθεί γύρω στους 35 με 36 βαθμούς Κελσίου. Μαζί με τη σταθεροποίηση της θερμοκρασίας την επόμενη εβδομάδα, θα επανέλθουν και οι μεσημεριανές βροχές στα ηπειρωτικά της χώρας.

Ρεπορτάζ: Δήμητρα Τριανταφύλλου
Φωτογραφίες αρχείου: Intime.

Ελλάδα Τελευταίες ειδήσεις

Exit mobile version