Τρίτη, 19 Μαρ.
13oC Αθήνα

Καιρός: Έκτακτο δελτίο επικίνδυνων καιρικών φαινομένων – Χιόνια, θυελλώδεις άνεμοι και παγετός

καιρός

Έκτακτο δελτίο επικίνδυνων καιρικών φαινομένων εξέδωσε η ΕΜΥ ενόψει του κύματος κακοκαιρίας που θα χτυπήσει όλη την χώρα. Η ισχύς του είναι έως και την Τρίτη 19 Ιανουαρίου. Ολικός παγετός το Σάββατο και την Κυριακή σε Μακεδονία και Θράκη.

Όπως αναφέρεται στην ανακοίνωση της ΕΜΥ για την επιδείνωση του καιρού, διαδοχικά κύματα κακοκαιρίας θα επηρεάσουν τη χώρα από την Πέμπτη (14-01-2021) το βράδυ με κύρια χαρακτηριστικά:

1. Τις κατά τόπους πυκνές χιονοπτώσεις
2. Τις ισχυρές βροχές και καταιγίδες
3. Τους θυελλώδεις ανέμους και
4. Τον ισχυρό παγετό

Πιο αναλυτικά: 

Την Πέμπτη και την Παρασκευή

Επιδείνωση θα παρουσιάσει ο καιρός από απόψε Πέμπτη και από τα βόρεια με κύρια χαρακτηριστικά:

1. Τις χιονοπτώσεις

α. Από το βράδυ της Πέμπτης μέχρι τις πρωινές ώρες της Παρασκευής, στη Μακεδονία και τη Θράκη (ορεινά και πρόσκαιρα και σε πεδινές περιοχές), στη Θεσσαλία (400 μέτρα) και στα ορεινά – ημιορεινά της Ηπείρου και της υπόλοιπης κεντρικής χώρας. Στη δυτική Μακεδονία και τη Χαλκιδική τη νύχτα της Πέμπτης θα είναι κατά τόπους

πυκνές.

β. Από τις νυχτερινές ώρες της Πέμπτης μέχρι τις προμεσημβρινές ώρες της Παρασκευής, στην ανατολική Στερεά – Εύβοια (600 μέτρα) και τη βορειοανατολική Πελοπόννησο (800 μέτρα).

2. Τις ισχυρές βροχές και καταιγίδες:

α. Τις βραδινές και νυχτερινές ώρες της Πέμπτης στα νησιά του Ιονίου και τις παραθαλάσσιες περιοχές της Ηπείρου και της δυτικής Στερεάς

β. Από τις νυχτερινές ώρες της Πέμπτης στα νησιά του βορείου και ανατολικού Αιγαίου

γ. Από τις πρωινές μέχρι τις απογευματινές ώρες της Παρασκευής στις Κυκλάδες και

δ. Το απόγευμα της Παρασκευής στα Δωδεκάνησα.

Το Σάββατο και την Κυριακή

Κακοκαιρία προβλέπεται από τα δυτικά – νοτιοδυτικά με κύρια χαρακτηριστικά:

1. Τις χιονοπτώσεις

α. Από αργά το βράδυ της Παρασκευής (15-01-2021) προς τα ξημερώματα του Σαββάτου, στα ορεινά – ημιορεινά (πλην ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης), οι οποίες στην κεντρική Στερεά και την Πελοπόννησο τις πρωινές ώρες του Σαββάτου θα είναι κατά διαστήματα πυκνές.

Από τις μεσημβρινές ώρες του Σαββάτου θα χιονίσει στην ανατολική Μακεδονία, τη Θράκη και τα νησιά του βορειοανατολικού Αιγαίου και σε πεδινές περιοχές.

Επίσης, το Σάββατο χιονοπτώσεις, θα σημειωθούν και σε πεδινές περιοχές της δυτικής – κεντρικής Μακεδονίας, καθώς και στη Θεσσαλία και τις βορειότερες περιοχές της ανατολικής Στερεάς και της Εύβοιας όπου κατά διαστήματα πιθανώς να είναι πιο πυκνές.

β. Την Κυριακή στα δυτικά οι χιονοπτώσεις αναμένεται πρόσκαιρα να σταματήσουν. Στα ανατολικά όμως και κυρίως, στα προσήνεμα της ανατολικής ηπειρωτικής χώρας, στην Εύβοια και τα νησιά του βορείου και ανατολικού Αιγαίου θα συνεχιστούν κατά διαστήματα και σε πεδινές περιοχές.

2. Τις ισχυρές βροχές και καταιγίδες

α. Από τις νυχτερινές ώρες της Παρασκευής (15-01-2021) μέχρι τις προμεσημβρινές ώρες του Σαββάτου στα νησιά του Ιονίου (από την Κεφαλονιά και νοτιότερα), στη δυτική και νότια Πελοπόννησο και πρόσκαιρα στη δυτική Στερεά.

β. Τις πρωινές και τις μεσημβρινές ώρες του Σαββάτου στις Κυκλάδες και την Κρήτη

γ. Τις απογευματινές ώρες του Σαββάτου στα Δωδεκάνησα.

3. Τους θυελλώδεις ανέμους βορείων διευθύνσεων που θα πνέουν με ένταση 7 με 8 μποφόρ.

Την Δευτέρα και την Τρίτη 

Μία νέα ατμοσφαιρική διαταραχή από τα νοτιοδυτικά, θα προκαλέσει εκ νέου επιδείνωση του καιρού, κυρίως στις κεντρικές και νότιες περιοχές.

4. Παγετός θα επικρατήσει όλες τις ημέρες μέχρι την Τρίτη (19-01-2021) κατά τις βραδινές και τις πρωινές ώρες κυρίως στα ηπειρωτικά όπου στα βόρεια θα είναι κατά τόπους ισχυρός. Επιπλέον, σε περιοχές της Μακεδονίας και της Θράκης, το Σάββατο και την Κυριακή, θα είναι ολικός.

Σε ανάρτηση που έγινε νωρίτερα από την ΕΜΥ δίνεται μια πρώτη εικόνα περιοχών που θα χιονίσει

Η πρόγνωση του καιρού αναθεωρείται συνεχώς με τα συστήματα που πλήττουν και θα πλήξουν την χώρα μας τις επόμενες ημέρες να προβληματίζουν πολύ τους μετεωρολόγους.

Ο συνεργάτης του meteo, φυσικός μετεωρολόγος, Σταύρος Ντάφης εξήγησε νωρίτερα στο newsit.gr:

«Το ψυχρό μέτωπο που θα σαρώσει τη χώρα μας σήμερα και αύριο, Παρασκευή 14 Ιανουαρίου, θα περάσει τα βόρεια σύνορα της Ελλάδας τις απογευματινές ώρες της Πέμπτης και θα κινηθεί γρήγορα νότια-νοτιανατολικά ρίχνοντας αισθητά τον υδράργυρο, αυξάνοντας την ένταση των ανέμων στα 6-7 μποφόρ στο Αιγαίο και προκαλώντας χιονοπτώσεις ακόμη και σε πεδινές περιοχές της Βόρειας και Κεντρικής Ελλάδας».

Click4More Καιρός – Αρναούτογλου: Η νέα ανάρτηση για το Σάββατο και για το που θα χιονίσει

Όπως συνεχίζει να μας εξηγεί, τις πρώτες πρωινές ώρες της Παρασκευής, οι χιονοπτώσεις σταδιακά θα σταματήσουν στη Βόρεια και Κεντρική Ελλάδα και θα εντοπίζονται κυρίως στην Ανατολική Στερεά  σε περιοχές πάνω από τα 400 μέτρα υψόμετρο. Στα νησιά του Αιγαίου και ιδιαίτερα στις Ανατολικές Κυκλάδες και τα Δωδεκάνησα θα σημειώνονται βροχοπτώσεις με τοπικές καταιγίδες, συνοδεία ισχυρών ανέμων, και χιονοπτώσεις στις ορεινές περιοχές.

Το μικρό παράθυρο βελτίωσης και οι πυκνές χιονοπτώσεις

Ο καιρός θα βελτιωθεί πρόσκαιρα το μεσημέρι της Παρασκευής αλλά από αργά το βράδυ και τις πρώτες πρωινές ώρες του Σαββάτου 16/01, αναμένεται επιδείνωση του καιρού από τα δυτικά με καταιγίδες στο Νότιο Ιόνιο και την Κρήτη και μεγάλο μέρος της χώρας να δέχεται χιονοπτώσεις.

 

Οι χιονοπτώσεις θα εντοπίζονται σε χαμηλά υψόμετρα της Ηπείρου (>400 μ), της Στερεάς (>200 μ), της Θεσσαλίας (>100 μ) και της Πελ/νησου (>300 μ) με παροδικές ασθενείς χιονοπτώσεις και στα πεδινά της Δυτικής και Κεντρικής Μακεδονίας.

Στα ορεινά της Πελοποννήσου και της Στερεάς οι χιονοπτώσεις θα είναι κατά περιόδους πυκνές. Στην Ήπειρο, οι χιονοπτώσεις θα περιοριστούν στα ορεινά μετά το μεσημέρι και στη Θεσσαλία θα σημειώνονται ασθενείς έως μέτριας έντασης χιονοπτώσεις ακόμη και στα πεδινά μέχρι το βράδυ του Σαββάτου. Στις παραθαλάσσιες περιοχές θα σημειώνεται χιονόνερο και από αργά το απόγευμα τοπικές χιονοπτώσεις. 

Τι θα συμβεί τελικά στην Αττική

Σύμφωνα με τον κ.Ντάφη, στην Αττική, η κακοκαιρία «Λέανδρος» θα φέρει πρόσκαιρα τις χιονοπτώσεις τις πρώτες πρωινές ώρες της Παρασκευής 15/01 σε υψόμετρα πάνω από τα 400-500 μ. στα βόρεια του νομού.

Η μικρή αλλαγή στην πρόγνωση, όπως μας εξηγεί ο ίδιος είναι η εξής: «Εκεί που περιμέναμε χιονόπτωση στην Εθνική οδό, στο ύψος του Μαρτίνου/ Μαλακάσας, θα έχουμε τελικά λίγο χιονόνερο, σύμφωνα με τα σημερινά δεδομένα. Οι χιονοπτώσεις στην Αττική, δηλαδή, αύριο, θα περιοριστούν στα ψηλότερα σημεία του νομού. Το πρωί της Παρασκευής θα είναι λίγο πιο ζεστό τελικά για την Αττική, απ’ ο, τι περιμέναμε μέχρι χθες». 

Ένα νέο κύμα χιονοπτώσεων αναμένεται το πρωί του Σαββάτου στην Αττική πάνω από τα 200-300 μ υψόμετρο. Στα παραθαλάσσια τμήματα του νομού αναμένουμε εναλλαγές βροχής με χιονόνερο, με τη θερμοκρασία να κυμαίνεται κάτω από τους 5°C με την αίσθηση του κρύου ακόμη χαμηλότερα λόγω των ισχυρών ανέμων.

Η προγνωσιμότητα του καιρού μετά το Σάββατο 16/01 είναι μικρή και θα ενημερώσουμε στο meteo.gr την Παρασκευή για τις περιοχές όπου θα εκδηλωθούν νέα φαινόμενα την Κυριακή 17/01. Επιπρόσθετα, από το βράδυ του Σαββάτου και μέχρι την Τρίτη 19/01 η θερμοκρασία στη Βόρεια Ελλάδα θα κατρακυλήσει ακόμη και κάτω από τους -10°C σε αρκετές περιοχές, όπου θα εκδηλωθεί και ολικός παγετός.

Ρεπορτάζ: Δήμητρα Τριανταφύλλου

Ελλάδα Τελευταίες ειδήσεις