Ελλάδα

Καιρός: Επιστρέφει η αφρικανική σκόνη και ανεβαίνει η θερμοκρασία

Προσθήκη του newsit.gr ως προτεινόμενη πηγή στην Google

Η αφρικανική σκόνη, μετά από ένα σύντομο «διάλειμμα» επιστρέφει από Δευτέρα (31/3/24) με τους επιστήμονες να χτυπούν «καμπανάκια» κινδύνου κυρίως για τις ευπαθείς ομάδες πληθυσμού.

Σε συνδυασμό με τη ζέστη, η ατμόσφαιρα αναμένεται να γίνει αποπνικτική κάποιες στιγμές, σε περιοχές της Ελλάδας λόγω της αφρικανικής σκόνης.

Η συγκέντρωση της σκόνης που περνάει πάνω από τη χώρα μας είναι τέτοια που… φαίνεται ακόμα και από το διάστημα. Εντυπωσιακές είναι οι εικόνες, που δημοσιεύει ο Κλέαρχος Μαρουσάκης.

«Τα πρώτα σύννεφα σκόνης είναι η Λαμπεντούζα και η Κρήτη, μετά έρχεται η Πελοπόννησος και μετά οι άλλες χώρες της Ευρώπης» είπε στην ΕΡΤ ο καθηγητής φυσικής της ατμόσφαιρας Χρήστος Ζερεφός.

Οι επιστήμονες συστήνουν στις ευπαθείς ομάδες, να περιορίσουν τις μετακινήσεις τους τις ώρες που υπάρχει πρόβλεψη για μεγάλη συγκέντρωση σκόνης.

«Οι μετεωρολογικές συνθήκες ευνοούν τη μεταφορά αφρικανικής σκόνης» αναφέρει η πρόγνωση του καιρού από την ΕΜΥ για τη Δευτέρα (1/4/24).

Η θερμοκρασία, αναμένεται να ανέβει κι άλλο, φτάνοντας στα νησιά και τα παραθαλάσσια τους 25 με 27 βαθμούς, στην υπόλοιπη χώρα τους 27 με 29 και τοπικά στα ανατολικά ηπειρωτικά τους 30 με 31 βαθμούς Κελσίου!

Για την Τρίτη οι μετεωρολογικές συνθήκες ευνοούν και πάλι τη μεταφορά αφρικανικής σκόνης με μικρές συγκεντρώσεις, βαθμιαία η σκόνη θα περιοριστεί στα ανατολικά. Η θερμοκρασία παρόλο που θα σημειώσει μικρή πτώση στα βορειοδυτικά, όπου θα φτάσει τους 21 με 23 βαθμούς, θα διατηρηθεί σε υψηλά για την εποχή επίπεδα και θα φτάσει τοπικά στα ανατολικά ηπειρωτικά και την Κρήτη τους 27 με 30 βαθμούς Κελσίου.

Μέγιστες θερμοκρασίες ρεκόρ τις τελευταίες ημέρες του Μαρτίου

Στο μεταξύ, οι πολύ υψηλές μέγιστες θερμοκρασίες που σημειώθηκαν τις τελευταίες 4 μέρες (28 με 31/4/24), αποτέλεσαν σε πολλές περιοχές τιμές ρεκόρ για τον μήνα Μάρτιο. Στον παρακάτω χάρτη παρουσιάζονται οι 70 περιοχές στην Ελλάδα, όπου η μέγιστη τιμή θερμοκρασίας που σημειώθηκε τις τελευταίες 4 μέρες του μήνα, αποτελεί νέο ρεκόρ μέγιστης θερμοκρασίας για τον μήνα Μάρτιο.meteo Η επιλογή των σταθμών έγινε από μετεωρολογικούς σταθμούς του δικτύου αυτόματων μετεωρολογικών σταθμών του meteo.gr / Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών με αρχή λειτουργίας από το 2010 και πριν.

70 σταθμοί σημείωσαν ρεκόρ θερμοκρασίας για μήνα Μάρτιο, από τους 128 που λειτουργούν αδιαλείπτως από πριν το 2010.

Σχόλια
Σχολίασε εδώ
50 /50
2000 /2000
Όροι Χρήσης. Το site προστατεύεται από reCAPTCHA, ισχύουν Πολιτική Απορρήτου & Όροι Χρήσης της Google.
Ελλάδα
Ακολουθήστε το Νewsit.gr στο Google News και ενημερωθείτε πρώτοι για όλη την ειδησεογραφία και τα τελευταία νέα της ημέρας
Ελλάδα: Περισσότερα άρθρα
Στη Δικαιοσύνη προσφεύγουν η μητέρα και η αδερφή του νεκρού Έλληνα χειριστή του ελικοπτέρου που συνετρίβη στην Ψάθα
Στη φονική σύγκρουση των δύο πυροσβεστικών ελικοπτέρων βρήκαν τραγικό θάνατο ο 46χρονος Δανός πιλότος Ρούνε Κίνταλ και ο Έλληνας συντονιστής/σύνδεσμος του πληρώματος
Η στιγμή της πρόσκρουσης των δύο ελικοπτέρων στον αέρα
22
Μυστράς: Διπλή σύνταξη για τους νεκρούς γονείς του έπαιρνε ο 55χρονος που κρατούσε τη σορό του πατέρα του στον καταψύκτη – Πώς προσπάθησε να παραπλανήσει τους αστυνομικούς
Μετά την αποκάλυψη της σορού του ηλικιωμένου στον καταψύκτη, ο 55χρονος είπε στους αστυνομικούς ότι δεν δήλωνε τον θάνατό του για να συνεχίσει να παίρνει τη σύνταξη
ΦΩΤΟ από το NotosPress 9