Δευτέρα, 29 Απρ.
20oC Αθήνα

Καιρός – Γιαννόπουλος στο newsit.gr: Κύμα ζέστης 3 ημερών και καταιγίδες στη μισή Ελλάδα το Σάββατο

Καιρός – Γιαννόπουλος στο newsit.gr: Κύμα ζέστης 3 ημερών και καταιγίδες στη μισή Ελλάδα το Σάββατο

Έρχεται πάλι στη χώρα μας ένα μεγάλο κύμα ζέστης τριών ημερών. Ωστόσο σε αυτό που εστιάζει, μιλώντας στο newsit.gr ο μετεωρολόγος Παναγιώτης Γιαννόπουλος, είναι ότι την ώρα που θα παρατηρούνται υψηλές θερμοκρασίες σε αρκετά σημεία της Ελλάδας, το Σάββατο θα σημειωθούν τοπικές καταιγίδες σε περιοχές του βόρειου Ιονίου, της Ηπείρου και της δυτικής Μακεδονίας.

Ο γνωστός μετεωρολόγος μας εξηγεί αναλυτικά την αλλαγή που θα γίνει στο σκηνικό του καιρού και πως θα καταλήξουμε το Σάββατο η μισή χώρα να έχει ζέστη και η άλλη μισή… καταιγίδες.

Ο κ. Γιαννόπουλος σημειώνει: “Έως τώρα υπάρχουν μελτέμια στο Αιγαίο 5-6 μποφόρ, η θερμοκρασία στα ηπειρωτικά έφτασε στους 37°C, ενώ στην Αθήνα ο υδράργυρος άγγιξε και τους 35 βαθμούς Κελσίου. Την Τετάρτη το μελτέμι θα εξασθενήσει μόνο στα Δωδεκάνησα και θα φτάσει τα 5 μποφόρ. Θα αρχίσει λίγο η θερμοκρασία να ανεβαίνει ξανά, δηλαδή θα φτάσει τους 38 βαθμούς στα ηπειρωτικά”.

Παρασκευή και Σάββατο οι πιο θερμές μέρες

Η Παρασκευή και το Σάββατο θα είναι σύμφωνα με τον κ. Γιαννόπουλο οι πιο θερμές ημέρες.

“Πέμπτη, Παρασκευή και Σάββατο συνεχίζεται η άνοδος της θερμοκρασίας. Οι πιο ζεστές μέρες θα είναι η Παρασκευή και το Σάββατο. Στα ανατολικά ηπειρώτικα, δηλαδή σε περιοχές της ανατολικής Στερεάς, την Θήβα, την Λαμία και την Λάρισα ο υδράργυρος, πιθανώς το Σάββατο να ξεπεράσει και τους 40 βαθμούς. Δηλαδή θα φτάσει έως τους 41 βαθμούς. Δεν θα έχει καμία σχέση με τις θερμοκρασίες του προηγούμενου κύματος του δύσκολου καύσωνα που σημειώθηκαν θερμοκρασίες 44-45°C. Καμία σχέση.

Τις τρεις αυτές θερμές ημέρες “στην Αθήνα το θερμόμετρο το πολύ να φτάσει τους 38 – 39 βαθμούς Κελσίου Παρασκευή και Σάββατο. Και αυτό αφορά στο κέντρο της πόλης γιατί στα παραθαλάσσια τμήματα με τη θαλάσσια αύρα θα είναι 2 με 3 βαθμούς χαμηλότερη θερμοκρασία”.

Ωστόσο αυτή η μικρή περίοδος θα μπορούσε να χαρακτηριστεί ως ιδιόμορφη ανά τις περιοχές στην Ελλάδα. “Το Σάββατο το πρωί και από τα βορειοδυτικά ξεκινά η αλλαγή του καιρού. Την ώρα που θα έχει 40 με 41 βαθμούς Κελσίου π.χ. στη Λάρισα, θα έχει καταιγίδες στο βόρειο Ιόνιο, την Ήπειρο και τη Δυτική Μακεδονία. Το σύστημα αυτό θα κινηθεί ανατολικά. Το βράδυ του Σαββάτου θα έχει τοπικές καταιγίδες και στην κεντρική Μακεδονία και η θερμοκρασία θα πέσει από το βράδυ του Σαββάτου.

Από την Κυριακή θα έχουμε θερμοκρασίες κανονικές για την εποχή. Στην Αθήνα θα φτάσει στους 35 βαθμούς και έχουμε βοριαδάκι στο Αιγαίο. Ουσιαστικά πρόκειται για ένα τυπικό καλοκαιρινό μελτέμι όσον αφορά στο Αιγαίο. Όλη την εβδομάδα μέχρι την επόμενη Κυριακή, θα κυριαρχήσει το μελτέμι και οι θερμοκρασίες δεν θα ξεπεράσουν στην Αθήνα τους 35 βαθμούς Κελσίου”.

«Δεν μιλάμε για καύσωνα»

Ουσιαστικά όπως αναφέρει, “μιλάμε για μία ζεστή τριών ημερών στα ανατολικά ηπειρώτικα κυρίως με πιο αισθητή την ζέστη το Σάββατο. Αλλά την ίδια ώρα που θα έχει πολλή ζέστη, στα βόρειοδυτικά θα σημειώνονται καταιγίδες. Σίγουρα μπροστά στα 46αρια που είδαμε την προηγούμενη εβδομάδα σε περιοχές όπως η Λαμία, οι υψηλές θερμοκρασίες όπως 40-41°C δεν μπορούν να χαρακτηριστούν ως καύσωνας” επισημαίνει, μιλώντας στο newsit.gr, ο μετεωρολόγος Παναγιώτης Γιαννόπουλος.

Άννα Τριανταφυλλιά Τσούτσα

Ελλάδα Τελευταίες ειδήσεις