Μπορεί τα 38άρια να έκαναν την εμφάνισή τους την προηγούμενη εβδομάδα, ωστόσο όπως όλα δείχνουν ο καιρός τον φετινό Ιούνιο δεν θα έχει καμία σχέση με τον περσινό, καθώς – τουλάχιστον για 10 ημέρες – θα επικρατήσουν οι βοριάδες.
Ο μετεωρολόγος, Γιάννης Καλλιάνος, έκανε μια ανάρτηση για τον καιρό των επόμενων ημερών εφιστώντας την προσοχή για πιθανές πυρκαγιές τις επόμενες μέρες.
ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ
Ο ίδιος σημείωσε: «Από σήμερα, Τρίτη 10 Ιουνίου, αναμένεται ενίσχυση των βορείων ανέμων (έως και 8 μποφόρ στο Αιγαίο), σε συνδυασμό με:
- Υψηλές θερμοκρασίες των προηγούμενων ημερών,
- Χαμηλή υγρασία στην καύσιμη ύλη,
- Επίμονο μελτέμι που θα αγγίζει κατά περιόδους τα 7-8 μποφόρ για τις επόμενες σχεδόν 8-10 μέρες,
- Πλήρη απουσία βροχής στις περιοχές που θα επηρεαστούν».
«Τα παραπάνω δημιουργούν επικίνδυνες συνθήκες για εκδήλωση και εξάπλωση πυρκαγιών σε αρκετές περιοχές της χώρας» τονίζει.
ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ
Και καταλήγει: «Οι περιοχές που χρήζουν άμεσης προειδοποίησης και ενίσχυσης της ετοιμότητας είναι οι εξής και φαίνονται στον χάρτη:
– Ανατολική Στερεά (Φθιώτιδα, Βοιωτία, Αττική), καθώς και τμήματα της Φωκίδας (από την Κεντρική Στερεά),
– Κεντρική και Νότια Εύβοια (και σε μικρότερο βαθμό η Βόρεια),
– Κεντρική και Ανατολική Πελοπόννησος (Αρκαδία, Κορινθία, Αργολίδα, Λακωνία) και σε μικρότερο βαθμό η Μεσσηνία (από τη Δυτική Πελοπόννησο)
– Κυκλάδες,
– Νησιά του Βορειοανατολικού και Ανατολικού Αιγαίου,
– Σποράδες,
– Ανατολική, Νότια και Δυτική Κρήτη».
«Ο φετινός Ιούνιος δεν θα έχει σχέση με τον περσινό»
Την ίδια ώρα ο μετεωρολόγος Νίκος Καντερές έκανε μια ανάρτηση ξεκαθαρίζοντας πως ο φετινός Ιούνιος δεν θα έχει καμία ομοιότητα με τον περσινό.
«Ο φετινός Ιούνιος δεν θα έχει καμία ομοιότητα με τον περσινό. Τα πρώτα 38άρια του καλοκαιριού έφερε ο μίνι καύσωνας όπως σε Καρδίτσα, Καλαμπάκα, Λουτράκι, Σίνδο, Σπάρτη και Φάρσαλα, ενώ τα 37άρια ήταν πολύ περισσότερα και μάλιστα σύμφωνα με το δίκτυο του meteo.gr σε 100 μετεωρολογικούς σταθμούς οι μέγιστες θερμοκρασίες ήταν μεγαλύτερες των 35 βαθμών την ημέρα της Πεντηκοστής» σημειώνει.
«Η θερμή αυτή εισβολή αποτελεί πλέον παρελθόν, αφού από τη Τρίτη (10/6) και στο επόμενο 8αήμερο τουλάχιστον δεν προβλέπεται θερμή εισβολή, με την παρουσία των βοριάδων, ενώ μικρή θερμική αστάθεια θα προκαλέσει τις θερμές ώρες λίγες μπόρες στα ορεινά της βόρειας και κεντρικής Ελλάδας.
Πέρυσι ο Ιούνιος ήταν πολύ-πολύ θερμός και στη διάρκειά του υπήρξαν 3 καύσωνες. Ο πρώτος στις αρχές του μήνα, ο δεύτερος πολύ ισχυρός από 10 έως 14 Ιουνίου σε πολλές περιοχές με θερμοκρασίες από 40 βαθμούς και άνω με κορυφαία τις 13 Ιουνίου που σημειώθηκαν 44 βαθμοί στη Νέα Φιλαδέλφεια, στο Κρανίδι και Μήλο,43 στη Σπάρτη,42 σε Ελευσίνα και Σούδα,40 στη Πάρο κ.λ.π.
Μάλιστα η συγκεκριμένη ημέρα ήταν η θερμότερη ημέρα του Ιουνίου και από τις θερμότερες του περσινού καλοκαιριού, που ήταν ιδιαίτερα θερμό.
Ακολούθησε και τρίτος καύσωνας, όχι τόσο θερμός αλλά με 39 και 41 βαθμούς, από 18 έως 22 Ιουνίου!!! Νομίζω, ότι ο φετινός δεν θα έχει καμία ομοιότητα με τον αντίστοιχο του 2024,ότι και να γίνει στο τρίτο 10αήμερο του Ιουνίου» καταλήγει.