Ελλάδα

Καιρός – κακοκαιρία Elias: Νέα επιδείνωση από την Τετάρτη, ισχυρές βροχές και στην Αττική

Η κακοκαιρία Elias πλήττει από χθες Δευτέρα (25.9.2023) τη χώρα, ενώ τα πρώτα προβλήματα έχουν κάνει ήδη την εμφάνισή τους σε Τρίκαλα, Κόρινθο, Αχαΐα και Ήπειρο. Ωστόσο, όπως αναφέρει η πρόβλεψη του καιρού από το meteo, η κακοκαιρία θα ενισχυθεί από την Τετάρτη.

Σύμφωνα με την πρόβλεψη του καιρού από το meteo, για σήμερα Τρίτη αναμένονται κατά τόπους και κατά περιόδους ισχυρά φαινόμενα λόγω της κακοκαιρίας σε Ιόνιο, Δυτική και Κεντρική Στερεά, Πελοπόννησο και δευτερευόντως σε Θεσσαλία και Ήπειρο.

Τα φαινόμενα σε ορισμένες περιοχές θα συνοδευτούν από χαλαζοπτώσεις, κυρίως στη Δυτική Ελλάδα και στα Κεντρικά Επτάνησα.

Οι περιοχές που θα επηρεαστούν περισσότερο μέχρι το τέλος της Τρίτης, δεχόμενες τα μεγαλύτερα ύψη βροχής, εντοπίζονται στους νομούς Κεφαλληνίας, Λευκάδας, Αιτωλοακαρνανίας, Ευρυτανίας, Φωκίδας, Φθιώτιδας, Ηλείας, Αχαΐας, Κορινθίας και από αργά το απόγευμα Καρδίτσας και Τρικάλων.

Στον προγνωστικό χάρτη που ακολουθεί απεικονίζεται η εκτιμώμενη γεωγραφική κατανομή των αθροιστικών βροχοπτώσεων (σε χιλιοστά) μέχρι και το τέλος της Τρίτης 26/09. Με βαθύτερες αποχρώσεις αποτυπώνονται τα μεγαλύτερα ύψη βροχόπτωσης.

meteo

Ωστόσο, από την Τετάρτη τα φαινόμενα λόγω της κακοκαιρίας Elias θα παρουσιάσουν περαιτέρω ενίσχυση, επηρεάζοντας περισσότερο τα κεντρικά, ανατολικά, και νότια τμήματα της χώρας.

Τα εντονότερα φαινόμενα αναμένονται στη Ανατολική και Νότια Θεσσαλία, στην Εύβοια, στις Σποράδες, στην Κεντρική και Ανατολική Στερεά και κυρίως στην Πελοπόννησο – ιδιαίτερα Κεντρική και Βόρεια – η οποία φαίνεται να δέχεται τις μεγαλύτερες ποσότητες βροχής.

Στις περιοχές που θα επηρεαστούν συμπεριλαμβάνεται ο νομός Αττικής και η πόλη της Αθήνας. Βροχές και καταιγίδες θα εκδηλωθούν επίσης σε αρκετά νησιωτικά τμήματα του Αιγαίου και στην Κρήτη, με έντονα φαινόμενα στο νομό Χανίων.

Στον χάρτη που ακολουθεί απεικονίζεται η εκτιμώμενη γεωγραφική κατανομή των αθροιστικών βροχοπτώσεων (σε χιλιοστά) μέχρι και το πέρας της Τετάρτης 27/09. Με βαθύτερες αποχρώσεις αποτυπώνονται τα μεγαλύτερα ύψη βροχόπτωσης.

Σύμφωνα με την κατηγοριοποίηση του επεισοδίου βροχόπτωσης (RPI), η οποία εφαρμόζεται από τη μονάδα Meteo του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών, το επεισόδιο βροχόπτωσης την Τρίτη 26/09 κατατάσσεται στην Κατηγορία 3 (Σημαντική), ενώ την Τετάρτη 27/09 θα αναβαθμιστεί στην Κατηγορία 4 (Πολύ Σημαντική).

meteo

Προβλήματα στα Τρίκαλα

Καταπτώσεις βράχων στον ορεινό όγκο των Περιφερειακών Ενοτήτων Τρικάλων και Καρδίτσας προκάλεσε η κακοκαιρία Elias, ενώ προληπτικά έχουν κλείσει επαρχιακοί δρόμοι. Τα μηχανήματα βρίσκονται σε αυξημένη ετοιμότητα, προκειμένου να αντιμετωπίσουν προβλήματα που τυχόν θα δημιουργήσει η κακοκαιρία το επόμενο διάστημα.

Όπως τόνισε στο Αθηναϊκό-Μεκαδονικό Πρακτορείο Ειδήσεων ο δήμαρχος Τρικκαίων, Νίκος Σακκάς, «ήταν μεγάλο σε όγκο το ύψος της βροχής που έπεσε μέσα σε λίγη ώρα, αλλά εμείς ανταποκριθήκαμε άμεσα και αποτελεσματικά». Ο κ. Σακκάς πρόσθεσε ότι σήμερα η πόλη λειτουργεί χωρίς κανένα πρόβλημα.

Ειδικότερα, από τη Γενική Περιφερειακή Αστυνομική Διεύθυνση Θεσσαλίας ανακοινώνεται ότι λόγω των δυσμενών καιρικών φαινομένων και των βροχοπτώσεων σε διάφορα σημεία του οδικού δικτύου εδαφικής αρμοδιότητας της ΠΕ Τρικάλων, απαγορεύεται προσωρινά η κυκλοφορία όλων των οχημάτων από το 4ο χλμ της επαρχιακής οδού Πύλης-Μεσοχώρας έως το 55ο χλμ αυτής (όρια νομού Τρικάλων με νομό Άρτας) και στην υπόγεια διάβαση Σαραγίων.

Επιπλέον, εξακολουθούν να ισχύουν οι απαγορεύσεις κυκλοφορίας στα εξής σημεία:

– Επαρχιακό οδικό δίκτυο, Δημοτικές Ενότητες Ασπροποτάμου, Καστανιάς και Κλεινοβού Δήμου Μετεώρων.

– Επαρχιακή οδός Κεραμιδίου-Λάρισας.

– Επαρχιακή οδός Καλαμπάκας-Κρύας Βρύσης, στο ύψος της Γέφυρας «Διάβας».

– Επαρχιακή οδός Τρικάλων-Κάτω Ελάτης, στο ύψος της Γέφυρας Τοπικής Κοινότητας Βαλομανδρίου.

– Πεζογέφυρες «Αγίου Κωνσταντίνου», «Πελέκη» ή «Αγίου Στεφάνου» και «Κουτσομηλίων» πόλεως Τρικάλων.

Λάσπες και φερτά υλικά στον αυτοκινητόδρομο για Πάτρα

Μέσω αμφιδρόμησης του ρεύματος κυκλοφορίας προς Πάτρα, συνεχίζεται η κίνηση σε τμήμα του αυτοκινητόδρομου Πατρών-Αθηνών, στο ύψος της Αιγιάλειας, με κατεύθυνση προς Αθήνα, το οποίο έχει κλείσει από χθες το απόγευμα, λόγω των λασπορροών και φερτών υλικών από καμμένες περιοχές.

Ειδικότερα, σύμφωνα με την «Ολυμπία Οδό», η κυκλοφορία των οχημάτων προς Αθήνα διεξάγεται μέσω αμφιδρόμησης στο αντίθετο ρεύμα, από τον σταθμό διοδίων του Ελαιώνα στο 163,5ο χιλιόμετρο, έως το 160,6ο χιλιόμετρο.

Παράλληλα, συνεργεία της «Ολυμπίας Οδού», συνεχίζουν τις εργασίες καθαρισμού και αποκατάστασης στα κανάλια απορροής των υδάτων και στα φρεάτια.

Χαλάζι στα Γιάννενα

Προβλήματα στο επαρχιακό ορεινό δίκτυο της Ηπείρου δημιούργησαν η έντονη βροχόπτωση και το χαλάζι, που σημειώθηκαν τη νύχτα. Φερτά υλικά, καταπτώσεις βράχων και μικροκατολισθήσεις σημειώνονται στα ορεινά χωριά της Κόνιτσας, του Ανατολικού Ζαγορίου, του Μετσόβου και των Τζουμέρκων.

Σύμφωνα με την Πολιτική Προστασία της Περιφέρειας Ηπείρου, από τα ξημερώματα 15 μηχανήματα της υπηρεσίας εργάζονται πυρετωδώς για τον καθαρισμό των δρόμων.

Σύμφωνα με την ΕΜΥ, ισχυρή βροχόπτωση αναμένεται να πλήξει το μεσημέρι περιοχές της Άρτας και της Πρέβεζας και η Πολιτική Προστασία βρίσκεται σε επιφυλακή.

Σχόλια
Σχολίασε εδώ
50 /50
2000 /2000
Όροι Χρήσης. Το site προστατεύεται από reCAPTCHA, ισχύουν Πολιτική Απορρήτου & Όροι Χρήσης της Google.
Ελλάδα
Ακολουθήστε το Νewsit.gr στο Google News και ενημερωθείτε πρώτοι για όλη την ειδησεογραφία και τα τελευταία νέα της ημέρας
Ελλάδα: Περισσότερα άρθρα
Φυλακές Δομοκού: «Δεν υπάρχει κανένα συμβόλαιο θανάτου, τον 43χρονο τον έτρεμε ο αρχιφύλακας» λέει ο δικηγόρος του Βούλγαρου που κατηγορείται για τη δολοφονία του ισοβίτη
«Έκανα ό,τι μπορούσα για να σώσω τον αρχιφύλακα και τον εαυτό μου. Βρισκόμουν σε κατάσταση άμυνας υπέρ τρίτου και άμυνας υπέρ του εαυτού μου» δηλώνει ο 38χρονος δια του δικηγόρου του
Οι φυλακές Δομοκού
«Λαβράκια» έβγαλε η Εθνική Αρχή Διαφάνειας σε έλεγχο προνοιακών επιδομάτων του ΟΠΕΚΑ - Πάνω από 1,8 εκατ. ευρώ εισέπραξαν μη δικαιούχοι
Η ανεξάρτητη Αρχή έλεγξε 372 φακέλους αιτήσεων χορήγησης επιδόματος από τον ΟΠΕΚΑ και διαπιστώθηκε τα ποσά που εισπράχθηκαν από μη δικαιούχους φτάνουν το 1.860.000 ευρώ
Χρήματα
Οι Ένοπλες Δυνάμεις προετοιμάζονται για τη Γάζα: Οι 3 άξονες της αποστολής, η σύνθεσή της και το επιχειρησιακό αποτύπωμα
Ο κύριος όγκος θα συγκροτηθεί από το Μηχανικό και το Υγειονομικό, ενώ θα υπάρχει υποστήριξη από τμήμα ασφαλείας κυρίως από άνδρες Ειδικών Δυνάμεων
Ελληνικό τεθωρακισμένο άρμα μάχης
Χρήστος Μαυρίκης: Αναβλήθηκε για την Τετάρτη η δίκη του – Παραμένει κρατούμενος
Ο κατηγορούμενος για σειρά πλημμελημάτων οδηγήθηκε πίσω στη ΓΑΔΑ, όπου και θα παραμείνει έως και αύριο, οπότε και αναμένεται να δικαστεί ενώπιον του Αυτόφωρου Μονομελούς Πλημμελειοδικείου Αθηνών
Ο Χρήστος Μαυρίκης
Η αποκαλυπτική κατάθεση του υδραυλικού της «Βιολάντα» - «Με έβαλαν να εγκαταστήσω γραμμή προπανίου χωρίς να είμαι ειδικός»
Ο 50χρονος εργαζόμενος βρέθηκε ενώπιον των ανακριτών της Πυροσβεστικής που χειρίζονται την υπόθεση στις 7 Φεβρουαρίου. Σοκάρουν τα όσα είπε
Το εργοστάσιο της «Βιολάντα» στα Τρίκαλα 33