Παρασκευή, 19 Απρ.
17oC Αθήνα

Καιρός – Κακοκαιρία «Μπάλλος»: Σε ισχύ το σχέδιο Δάρδανος – Βοήθεια και από τον Στρατό όπου χρειαστεί

Καιρός – Κακοκαιρία «Μπάλλος»: Σε ισχύ το σχέδιο Δάρδανος – Βοήθεια και από τον Στρατό όπου χρειαστεί

Η πρώτη πιο σφοδρή κακοκαιρία του φετεινού χειμώνα που ονομάστηκε «Μπάλλος» «χορεύει» ήδη την χώρα από το βράδυ της Τετάρτης 13/10/2021. Ασπίδα σε αυτή την κακοκαιρία είναι το σχέδιο με την κωδική ονομασία Δάρδανος.

Πρόκειται για το Γενικό Σχέδιο Αντιμετώπισης Εκτάκτων Αναγκών και Άμεσης/Βραχείας Διαχείρισης των Συνεπειών από την Εκδήλωση Πλημμυρικών Φαινομένων και αποτελεί εξειδίκευση του Σχεδίου Ξενοκράτης στον τομέα των πλημμυρών και φέρει την υπογραφή του Νίκου Χαρδαλιά.

Το σχέδιο έχει ήδη ενεργοποιηθεί και στην αντιμετώπιση της κακοκαιρίας «Μπάλλος» τέθηκε σε επιφυλακή όλος ο κρατικός μηχανισμός, ακόμα και οι ένοπλες δυνάμεις.

Με το Σχέδιο Δάρδανος επιδιώκεται η άμεση και συντονισμένη απόκριση των εμπλεκόμενων φορέων σε Κεντρικό, Περιφερειακό και Τοπικό επίπεδο για την αποτελεσματική αντιμετώπιση εκτάκτων αναγκών από την εκδήλωση πλημμυρικών φαινομένων και την άμεση διαχείριση των συνεπειών τους. 

Το σχέδιο αποσκοπεί πρώτον στην υλοποίηση προπαρασκευαστικών μέτρων και δράσεων πολιτικής προστασίας που συμβάλλουν στην ετοιμότητα του ανθρώπινου δυναμικού και των μέσων για την αντιμετώπιση έκτακτων αναγκών και την άμεση βραχεία διαχείριση των συνεπειών από την εκδήλωση πλημμυρικών φαινομένων.

Και δεύτερον στην αποτελεσματική αντιμετώπιση έκτακτων αναγκών από την εκδήλωση πλημμυρικών φαινομένων και την άμεση διαχείριση των συνεπειών τους δράσεις που αποβλέπουν στην προστασία της ζωής της υγείας και της περιουσίας των πολιτών καθώς και στην προστασία του φυσικού περιβάλλοντος των πλουτοπαραγωγικών πηγών και των υποδομών της χώρας.

Οι αρχές ακολουθούν κατά πόδας την κακοκαιρία με την βοήθεια της ΕΜΥ και άμεσα «φεύγουν» μηνύματα από το 112 προκειμένου να γίνουν και εκκενώσεις περιοχών αν χρειαστεί. 

Ο υπουργός Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας Χρήστος Στυλιανίδης έχει απευθύνει έκκληση στους πολίτες να είναι ιδιαίτερα προσεκτικοί και να ακολουθούν πιστά τις παρακάτω βασικές οδηγίες, οι οποίες θα τους σταλούν και με το 112. Αυτές είναι οι εξής:

1) Αποφεύγουμε κάθε περιττή μετακίνηση.

2) Μετακινούμαστε στα ψηλότερα σημεία του σπιτιού και αποφεύγουμε την παραμονή μας σε υπόγειους, ημιυπόγειους και ισόγειους χώρους, όταν βλέπουμε να υπάρχει ενδεχόμενο πλημμύρας.

3) Για κανέναν λόγο δεν διασχίζουμε χειμάρρους, ρέματα ή δρόμους που έχουν πλημμυρίσει, είτε πεζή, είτε με όχημα, καθώς έχουμε δει δυστυχώς πάρα πολλές τέτοιες περιπτώσεις, όχι μόνο στην Ελλάδα, αλλά και πανευρωπαϊκά, ότι υπάρχουν θύματα εξαιτίας αυτής της αβλεψίας.

   

Ελλάδα Τελευταίες ειδήσεις