Παρασκευή, 26 Απρ.
17oC Αθήνα

Καιρός – Καύσωνας: Αυτές είναι οι περιοχές που θα επηρεαστούν περισσότερο

Καιρός – Καύσωνας: Αυτές είναι οι περιοχές που θα επηρεαστούν περισσότερο
Φωτογραφία αρχείου

Καιρός με άκρως υψηλές θερμοκρασίες τις επόμενες ημέρες, καθώς καύσωνας θα σαρώσει τη χώρα μας – Η πρόγνωση του Τάσου Αρνιακού στο newsit.gr.

Ο καύσωνας θα είναι παρατεταμένος, με την θερμοκρασία να αγγίζει και να ξεπερνά τους 40 βαθμούς Κελσίου.

Ο μετεωρολόγος Τάσος Αρνιακός μιλά στο newsit.gr για το ποιες περιοχές θα επηρεάσει περισσότερο ο καύσωνας των επόμενων ημερών.

Ο ίδιος επισημαίνει ότι “θερμές μάζες από την Ευρώπη έρχονται εξασθενημένες στην χώρα μας το επόμενο 10ημερο, με τον υδράργυρο να φτάνει και να ξεπερνάει τους 40 βαθμούς Κελσίου, με οροφή τους 42 στις πεδινές, ηπειρωτικές περιοχές, της κεντρικής Μακεδονίας, Θεσσαλίας, Στερεάς και Πελοποννήσου”.

Αυτοί είναι οι κλιματιζόμενοι χώροι που θα λειτουργούν σε όλη την Αττική τις ημέρες του καύσωνα

Μιλώντας για τους ανέμους, υπογραμμίζει ότι “θα φτάσουν τα 4 με 5 και τοπικά 6 μποφόρ στο Αιγαίο. Στις Κυκλάδες τα απογεύματα θα φτάσει έως 7 μποφόρ, προσφέροντας ανάσες δροσιάς στις νησιωτικές και παράκτιες περιοχές. Οι υψηλές θερμοκρασίες θα διατηρηθούν μέχρι και τις πρώτες ημέρες του Αυγούστου”.

Ποιες περιοχές θα επηρεαστούν περισσότερο

Οι περιοχές που θα επηρεαστούν περισσότερο, σύμφωνα με τον κ. Αρνιακό είναι οι εξής: Σέρρες, Κιλκίς, Λάρισα,Τρίκαλα, Καρδίτσα, Στυλίδα, Θήβα, Λιβαδειά, Σαλαμίνα, Ελευσίνα, Άγιοι Θεόδωροι, Άργος, Κρανίδι, Σπάρτη, Γύθειο, Καλαμάτα, Πύργος, Αγρίνιο, Άρτα.

Οδηγίες αυτοπροστασίας από τον καύσωνα

Συστάσεις προς τους πολίτες να είναι ιδιαίτερα προσεκτικοί, μεριμνώντας για τη λήψη μέτρων αυτοπροστασίας από κινδύνους που προέρχονται από την επικράτηση των υψηλών θερμοκρασιών των επόμενων ημερών, απευθύνει η γενική γραμματεία Πολιτικής Προστασίας.

Στις περιοχές όπου προβλέπεται η επικράτηση υψηλών θερμοκρασιών, η γενική γραμματεία Πολιτικής Προστασίας (www.civilprotection.gr) εφιστά την προσοχή στα άτομα που ανήκουν σε ευπαθείς ομάδες, να είναι ιδιαίτερα προσεκτικά κατά τις επόμενες ημέρες, ώστε να αποφευχθούν προβλήματα υγείας, όπως θερμική εξάντληση και θερμοπληξία, που μπορεί να προκληθούν εξαιτίας των υψηλών θερμοκρασιών που θα επικρατήσουν.

Ειδικότερα, σύμφωνα με τις οδηγίες αυτοπροστασίας από τις υψηλές θερμοκρασίες, συνιστάται στους πολίτες:

* Να παραμένουν σε χώρους δροσερούς και σκιερούς μακριά από συνωστισμό, να χρησιμοποιούν κλιματιστικά μηχανήματα ή ανεμιστήρες και να αποφεύγουν τη βαριά σωματική εργασία σε χώρους με υψηλή θερμοκρασία, άπνοια και μεγάλη υγρασία.

* Να αποφεύγουν την ηλιοθεραπεία, όπως και το βάδισμα ή το τρέξιμο κάτω από τον ήλιο και να φορούν καπέλο και γυαλιά ηλίου, και ρούχα ανοιχτόχρωμα από ύφασμα που επιτρέπει στο δέρμα να αερίζεται και διευκολύνει την εξάτμιση του ιδρώτα, αποφεύγοντας τα συνθετικά υφάσματα.

* Να καταναλώνουν ελαφρά γεύματα με φρούτα και λαχανικά, περιορίζοντας τα λιπαρά και την ποσότητα του φαγητού.

* Να πίνουν άφθονο νερό και χυμούς φρούτων, αποφεύγοντας τα οινοπνευματώδη.

Ιδιαίτερη μέριμνα συνιστάται για τα μωρά και τα μικρά παιδιά, καθώς και για τους ηλικιωμένους και τους πάσχοντες από χρόνια νοσήματα.

Της Αναστασίας Σταματοπούλου

Ελλάδα Τελευταίες ειδήσεις