Κυριακή, 5 Μαΐ
19oC Αθήνα

Καιρός: Ο καύσωνας Κλέων είναι εδώ – Στο «κόκκινο» όλη η χώρα, δείτε την πορεία του ακραίου φαινομένου

Καιρός: Ο καύσωνας Κλέων είναι εδώ – Στο «κόκκινο» όλη η χώρα, δείτε την πορεία του ακραίου φαινομένου

«Τετάρτη σήμερα και μπαίνουμε για τα καλά στον καύσωνα»! Αυτό τονίζει ο μετεωρολόγος Παναγιώτης Γιαννόπουλος ο οποίος, μιλώντας στο newsit.gr και χαρακτηρίζει την Παρασκευή και το Σάββατο ως τις πιο θερμές μέρες με θερμοκρασία έως και 44°C.

Παράλληλα, επισημαίνει ότι ο καύσωνας δεν τελειώνει το Σαββατοκύριακο, καθώς από την επόμενη Τετάρτη σκαρφαλώνει και πάλι ο υδράργυρος σχεδόν σε όλη την Ελλάδα με τις θερμοκρασίες να ξεπερνούν τους 40 βαθμούς Κελσίου.

«Η θερμοκρασία θα φτάσει τους 39 με 40 βαθμούς Κελσίου σε περιοχές μακριά από τη θάλασσα ιδιαίτερα στους νομούς Θεσσαλίας και Στερεάς Ελλάδος. Είναι η πρώτη φορά για φέτος που έχουμε 39-40αρια.

Την Πέμπτη θα είναι η πρώτη μέρα που θα περάσει το θερμόμετρο τους 40 βαθμούς στα ηπειρωτικά τμήματα της Θεσσαλίας και Στερεάς Ελλάδας.

Παρασκευή και Σάββατο θα είναι όντως οι πιο ζεστές ημέρες του πολυήμερου καύσωνα. Ταβάνι θερμοκρασιακά θα είναι οι 43 με 44 βαθμοί κελσίου στις περιοχές της Πελοποννήσου, της Στερεάς Ελλάδος της Θεσσαλίας. Την ίδια ώρα, 40άρια θα δούμε ακόμα και στο ανατολικό Αιγαίο και τα Δωδεκάνησα».

Επίσης σύμφωνα με τον γνωστό μετεωρολόγο, «σημασία έχει τι θερμοκρασία θα έχει τις βραδινές ώρες. Εκτιμώ ότι στα αστικά κέντρα θα είναι υψηλές οι θερμοκρασίες, μπορεί να είναι ακόμα και 35, 36 βαθμούς όπως τα μεσημέρια» των προηγούμενων ημερών.

Την Κυριακή «ο υδράργυρος θα έχει μία κάμψη δύο τριών βαθμών από τις θερμοκρασίες που θα βιώσουμε τώρα στον καύσωνα δηλαδή θα κατέβει στους 39 με 41 βαθμούς κελσίου. Αριθμητικά δεν είναι μεγάλη η διαφορά αλλά η διαφορά της αίσθησης από τους 43-44°C είναι μεγάλη».

Την Δευτέρα, όπως αναφέρει ο κ. Γιαννόπουλος «μπορεί να υποχωρήσει λίγο ακόμα – έναν βαθμό περισσότερο – και θα έχουμε βοριάδες 6 με 7 μποφόρ στο Αιγαίο. Αυτό όμως αυξάνει τον κίνδυνο των πυρκαγιών. Σύμφωνα με τα τελευταία προγνωστικά στοιχεία, την ερχόμενη Τρίτη και Τετάρτη ο υδράργυρος αναμένεται να αυξηθεί και να σκαρφαλώσει και πάλι, δηλαδή π.χ. να ξαναφτάσουμε στους 40°C στην δυτική Ελλάδα».

Δείτε την πορεία του ακραίου καιρικού φαινομένου από το Windy:

 

Εξίσου σημαντική πληροφορία είναι ότι «ο καύσωνας είναι εδώ και θα παραμείνει για αρκετές ημέρες τουλάχιστον μέχρι την επόμενη Πέμπτη και Παρασκευή, όχι όμως με 43 και 44 βαθμούς κελσίου αλλά κάπου στους 39°C με 40°C».

Όσον αφορά στην Αθήνα, ο υδράργυρος θα σκαρφαλώνει κλιμακωτά κάθε μέρα. Ο κ. Γιαννόπουλος, μιλώντας στο newsit.gr, εξηγεί αναλυτικά τις μέγιστες τιμές που θα έχουμε στο κέντρο της πρωτεύουσας αλλά όχι στα παραθαλάσσια τμήματα, όπου η θερμοκρασία θα είναι λίγο πιο χαμηλή.

«Σήμερα Τετάρτη στην Αθήνα η μέγιστη τιμή της θερμοκρασίας θα είναι στους 37°C, την Πέμπτη στους 39°C, την Παρασκευή στους 41°C και το Σάββατο 42 βαθμούς Κελσίου. Έπειτα όπως όλα δείχνουν χαμηλώνει ελάχιστα η θερμοκρασία. Δηλαδή την Κυριακή θα φτάσει στους 40, την Δευτέρα 38-39, και την Τρίτη πάλι στους 39. Ωστόσο ο υδράργυρος ξανασκαρφαλώνει από την επόμενη Τετάρτη που φτάνει αλλά δεν αναμένεται να ξεπεράσει τους 40 βαθμούς Κελσίου» καταλήγει ο Παναγιώτης Γιαννόπουλος για το θερμό κύμα καύσωνα που μόλις ξεκίνησε σε όλη σχεδόν τη χώρα.

Άννα Τριανταφυλλιά Τσούτσα

Ελλάδα Τελευταίες ειδήσεις