Πέμπτη, 28 Μαρ.
23oC Αθήνα

Καιρός: Παραμονή Δεκαπενταύγουστου με βροχές και καταιγίδες – Πού θα είναι έντονα τα φαινόμενα

Καιρός: Παραμονή Δεκαπενταύγουστου με βροχές και καταιγίδες – Πού θα είναι έντονα τα φαινόμενα
Φωτογραφία Αρχείου / Intime

Φθινοπωρινό παραμένει και αύριο (14.8.2022), παραμονή του Δεκαπενταύγουστου, το «σκηνικό» του καιρού σε όλη την Ελλάδα, με βροχές και καταιγίδες σε αρκετές περιοχές και έναν μίνι καύσωνα να επανέρχεται από Δευτέρα.

Διαφορετικό, από το συνηθισμένο, καιρό θα βρουν οι αδειούχοι του Δεκαπενταύγουστου, καθώς ο καιρός αναμένεται να φέρει βροχές και καταιγίδες και αύριο Κυριακή, ιδιαίτερα στη δυτική Ελλάδα, εκεί όπου έχουν ήδη ξεκινήσει τα έντονα καιρικά φαινόμενα.

Όμως, η κακοκαιρία δεν θα επηρεάσει όσους ταξιδεύουν μέσα στο Σαββατοκύριακο, σύμφωνα με όσα είπε στο newsit.gr η μετεωρολόγος, Χριστίνα Ρήγου. 

«Για τους πολίτες που θα ταξιδεύουν στο Αιγαίο, στις Κυκλάδες, ανατολικό Αιγαίο, Κρήτη δεν φαίνεται να επηρεάζονται από την κακοκαιρία των επόμενων εικοσιτετραώρων. Ίσως έχει λίγη συννεφιά και να βρέξει ελάχιστα στις άνω Κυκλάδες, Άνδρο, Τήνο, Μύκονο, ωστόσο γενικά θα έχει σε αυτές τις περιοχές ήλιο και οι άνεμοι θα είναι ήπιοι», είπε η κ. Ρήγου.

Η ίδια πρόσθεσε ότι την Κυριακή σύμφωνα με την μετεωρολόγο «θα είναι πιο γενικευμένα τα φαινόμενα. Οι περιοχές όπου περιμένουμε τα ισχυρά φαινόμενα με έντονες βροχές θα είναι η Μακεδονία, η Θράκη, το Βόρειο Αιγαίο και το Ιόνιο (Κεφαλλονιά, Ζάκυνθο, Λευκάδα).

Στην υπόλοιπη χώρα, στην Θεσσαλία, την ανατολική Στερεά Ελλάδα, την Εύβοια, τις Σποράδες και την Πελοπόννησο περιμένουμε βροχές και καταιγίδες αλλά θα είναι μικρότερης διάρκειας. Μέχρι το βράδυ της Κυριακής όλα αυτά τα φαινόμενα θα έχουν περιοριστεί στα βορειοανατολικά δηλαδή στην Θράκη και το βόρειο Αιγαίο και αργά τη νύχτα της Κυριακής θα σταματήσουν».

Στην πρωτεύουσα γενικά θα είναι συννεφιασμένος και μουντός ο καιρός, καθώς όπως αναφέρει η κυρία Ρήγου «θα βρέχει και θα έχουμε και κάποιες καταιγίδες κυρίως το μεσημέρι. Δεν θα είναι καλοκαιρινό το τοπίο, με τον υδράργυρο να είναι ναι μεν στους 32 βαθμούς Κελσίου αλλά να επικρατεί υγρασία και βροχή».

Τις δύο ημέρες του Σαββατοκύριακου η θερμοκρασία σε όλη τη χώρα θα πέφτει με την γνωστή μετεωρολόγο να επισημαίνει ότι «στην βόρεια Ελλάδα ο υδράργυρος την Κυριακή θα φτάσει στους 27-28°C και τους 30 με 32 βαθμούς Κελσίου στις υπόλοιπες περιοχές».

ΕΜΥ: Συνεχίζονται και την Κυριακή οι καταιγίδες

Σύμφωνα με πρόγνωση του καιρού από την ΕΜΥ στο Ιόνιο, την Ήπειρο, τη δυτική Στερεά, τη Μακεδονία, τη Θεσσαλία, τις Σποράδες και βαθμιαία στην ανατολική Στερεά, την Εύβοια, τη Θράκη και τα νησιά του βορειοανατολικού Αιγαίου προβλέπονται νεφώσεις με βροχές και σποραδικές καταιγίδες.

Τα φαινόμενα, που θα είναι κατά τόπους ισχυρά και θα συνοδεύονται από μεγάλη συχνότητα κεραυνών και πιθανόν από χαλαζοπτώσεις, βαθμιαία από αργά το απόγευμα θα εξασθενήσουν και το βράδυ θα περιοριστούν στα βορειοανατολικά.

Στην Πελοπόννησο και την Κρήτη λίγες νεφώσεις πρόσκαιρα αυξημένες, με τοπικούς όμβρους ή μεμονωμένες καταιγίδες. Στις Κυκλάδες και τα Δωδεκάνησα γενικά αίθριος καιρός.

Οι άνεμοι θα πνέουν βόρειοι βορειοδυτικοί 3 με 5 και στα δυτικά και νότια πελάγη δυτικοί βορειοδυτικοί τοπικά έως 6 μποφόρ.

Η θερμοκρασία θα σημειώσει μικρή πτώση κυρίως στα δυτικά και τα βόρεια. Στα ηπειρωτικά θα φτάσει τους 29 με 31 και κατά τόπους στα ανατολικά τους 33 βαθμούς Κελσίου. Στα νησιά θα φτάσει τους 28 με 30 και τοπικά στα νησιά του ανατολικού Αιγαίου, τα Δωδεκάνησα και την Κρήτη τους 32 βαθμούς Κελσίου.

Αναλυτικά η πρόγνωση του καιρού για την Κυριακή (14/8):

ΑΤΤΙΚΗ
Καιρός: Λίγες νεφώσεις που βαθμιαία θα αυξηθούν και θα σημειωθούν τοπικές βροχές και μεμονωμένες καταιγίδες κυρίως στα δυτικά και βόρεια. Τη νύχτα ο καιρός θα βελτιωθεί.
Άνεμοι: Μεταβλητοί 3 με 4 και βαθμιαία βορειοδυτικοί τοπικά 5 μποφόρ.
Θερμοκρασία: Από 23 έως 33 βαθμούς Κελσίου.

ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Καιρός: Λίγες νεφώσεις που γρήγορα θα αυξηθούν και θα εκδηλωθούν βροχές και σποραδικές καταιγίδες τοπικά ισχυρές. Τη νύχτα ο καιρός σταδιακά θα βελτιωθεί.
Άνεμοι: Βόρειοι βορειοδυτικοί 3 με 5 μποφόρ.
Θερμοκρασία: Από 20 έως 29 βαθμούς Κελσίου.

ΜΑΚΕΔΟΝΙΑ, ΘΡΑΚΗ
Καιρός: Λίγες νεφώσεις που γρήγορα από τα δυτικά θα αυξηθούν και θα εκδηλωθούν τοπικές βροχές και σποραδικές καταιγίδες. Τα φαινόμενα, που θα είναι κατά τόπους ισχυρά, βαθμιαία από αργά το απόγευμα θα εξασθενήσουν και το βράδυ στη δυτική Μακεδονία ο καιρός θα βελτιωθεί.
Άνεμοι: Βορείων διευθύνσεων 3 με 5 μποφόρ.
Θερμοκρασία: Από 18 έως 31 βαθμούς Κελσίου. Στη δυτική Μακεδονία 2 με 3 βαθμούς χαμηλότερη.

ΝΗΣΙΑ ΙΟΝΙΟΥ, ΗΠΕΙΡΟΣ, ΔΥΤΙΚΗ ΣΤΕΡΕΑ, ΔΥΤΙΚΗ ΠΕΛΟΠΟΝΝΗΣΟΣ
Καιρός: Λίγες νεφώσεις παροδικά αυξημένες με τοπικές βροχές και σποραδικές καταιγίδες στο Ιόνιο και την Ήπειρο και βαθμιαία και στις υπόλοιπες περιοχές. Από αργά το απόγευμα τα φαινόμενα θα σταματήσουν και βαθμιαία ο καιρός θα βελτιωθεί.
Άνεμοι: Δυτικοί βορειοδυτικοί 3 με 5 και στο Ιόνιο βαθμιαία τοπικά 6 μποφόρ.
Θερμοκρασία: Από 18 έως 31 βαθμούς Κελσίου.

ΘΕΣΣΑΛΙΑ, ΑΝΑΤΟΛΙΚΗ ΣΤΕΡΕΑ, ΑΝΑΤΟΛΙΚΗ ΠΕΛΟΠΟΝΝΗΣΟΣ
Καιρός: Λίγες νεφώσεις που βαθμιαία θα αυξηθούν και θα εκδηλωθούν τοπικές βροχές και σποραδικές καταιγίδες. Τα φαινόμενα, που θα είναι κατά τόπους ισχυρά στη Θεσσαλία, τις Σποράδες και την ανατολική Στερεά, βαθμιαία από αργά το απόγευμα θα εξασθενήσουν και το βράδυ θα περιοριστούν στις Σποράδες, ενώ στις υπόλοιπες περιοχές ο καιρός θα βελτιωθεί.
Άνεμοι: Δυτικοί βορειοδυτικοί 3 με 5 και στα νότια βαθμιαία τοπικά 6 μποφόρ.
Θερμοκρασία: Από 18 έως 32 και τοπικά 33 βαθμούς Κελσίου.

ΚΥΚΛΑΔΕΣ, ΚΡΗΤΗ
Καιρός: Γενικά αίθριος. Από τις μεσημβρινές ώρες θα αναπτυχθούν τοπικές νεφώσεις κυρίως στην Κρήτη, όπου πιθανώς να εκδηλωθούν τοπικοί όμβροι.
Άνεμοι: Δυτικοί βορειοδυτικοί 3 με 5 και στην Κρήτη τοπικά 6 μποφόρ.
Θερμοκρασία: Από 22 έως 29 και στην Κρήτη έως 32 βαθμούς Κελσίου.

ΝΗΣΙΑ ΑΝΑΤΟΛΙΚΟΥ ΑΙΓΑΙΟΥ – ΔΩΔΕΚΑΝΗΣΑ
Καιρός: Στα Δωδεκάνησα γενικά αίθριος. Στα νησιά του ανατολικού Αιγαίου αρχικά αίθριος, βαθμιαία όμως θα αναπτυχθούν νεφώσεις και θα εκδηλωθούν τοπικές βροχές και σποραδικές καταιγίδες κυρίως τις βραδινές ώρες, πιθανώς τοπικά ισχυρές.
Άνεμοι: Βορειοδυτικοί 3 με 5 και στα νότια τοπικά 6 μποφόρ.
Θερμοκρασία: Από 23 έως 32 βαθμούς Κελσίου.

ΕΥΒΟΙΑ
Καιρός: Λίγες νεφώσεις που βαθμιαία θα αυξηθούν και θα εκδηλωθούν τοπικές βροχές και σποραδικές καταιγίδες πιθανώς πρόσκαιρα ισχυρές. Τη νύχτα ο καιρός θα βελτιωθεί.
Άνεμοι: Μεταβλητοί 3 με 4 και βαθμιαία βόρειοι βορειοδυτικοί έως 5 μποφόρ.
Θερμοκρασία: Από 21 έως 32 βαθμούς Κελσίου.

Και από Δευτέρα… καύσωνας

Ωστόσο όπως δείχνουν τα δεδομένα, όλο αυτό το «σκηνικό» αλλάζει την Δευτέρα με τον ερχομό του Δεκαπενταύγουστου.

«Επανέρχεται το καλοκαίρι, ανεβαίνει και πάλι σταδιακά η θερμοκρασία. Ίσως στα βόρεια ορεινά να έχουμε πάλι κάποιες τοπικές βροχές αλλά άνευ σημασίας. Στην Αττική η θερμοκρασία θα ανέβει κατά 2 βαθμούς Κελσίου» λέει η κυρία Ρήγου που μας προϊδεάζει ότι «ακολουθεί μία ιδιαίτερα θερμή εβδομάδα.

Μάλιστα την Πέμπτη και την Παρασκευή αναμένουμε σε όλη τη χώρα έναν νέο μίνι καύσωνα με θερμοκρασίες κοντά στους 38 -39°C.

Πιο συγκεκριμένα, στο νομό Σερρών, στην Λάρισα, Αιτωλοακαρνανία, Αττική και ανατολική Πελοπόννησο, ενώ σε αυτές τις περιοχές μπορεί να «χτυπήσει» και 40άρια την Παρασκευή και το Σάββατο, καταλήγει η γνωστή μετεωρολόγος μιλώντας στο newsit.gr.

Ρεπορτάζ: Άννα Τριανταφυλλιά Τσούτσα

Ελλάδα Τελευταίες ειδήσεις