Πέμπτη, 28 Μαρ.
22oC Αθήνα

Καιρός: Ποιες περιοχές θα πλήξει η κακοκαιρία – Η ανάλυση της ΕΜΥ

Καιρός: Ποιες περιοχές θα πλήξει η κακοκαιρία – Η ανάλυση της ΕΜΥ
Φωτογραφία Αρχείου / Intime

Την ανάλυση της κακοκαιρίας που θα πλήξει τη χώρα μας από την Τετάρτη (23.2.2022) δημοσίευσε η ΕΜΥ, μετά την έκδοση του έκτακτου δελτίου επιδείνωσης καιρού, το οποίο προειδοποιεί για βροχές, καταιγίδες, χιόνια και κρύο με μείωση της θερμοκρασίας έως και 7 βαθμούς, μέχρι την Παρασκευή.

Σύμφωνα, λοιπόν, με την ΕΜΥ, η κακοκαιρία θα προκληθεί από μια διαταραχή στην ανώτερη ατμόσφαιρα που έρχεται από την νότια Αδριατική, η οποία κινείται νοτιοανατολικά και δημιουργεί ανώτερο και επιφανειακό χαμηλό στο Ιόνιο, το οποίο μέσα στο επόμενο τριήμερο θα κινηθεί ανατολικά νοτιοανατολικά και θα επηρεάσει τον καιρό στη χώρα μας.

Βροχές και καταιγίδες θα εκδηλωθούν τοπικά ισχυρές, πρώτα στα βορειοδυτικά και σταδιακά και στις υπόλοιπες περιοχές, ενώ χιόνια θα πέσουν κυρίως στα ορεινά και ημιορεινά της βόρειας ηπειρωτικής χώρας. Οι βοριάδες που θα επικρατήσουν από την Τετάρτη και μετά θα φτάσουν τα 8 μποφόρ στα πελάγη και πιθανόν την Πέμπτη στο Αιγαίο τοπικά και τα 9 μποφόρ. Η θερμοκρασία θα πέσει κατά 5 με 7 βαθμούς Κελσίου επανερχόμενη σε επίπεδα κοντά στα κανονικά για την εποχή.

Η αλλαγή του καιρού από αύριο Τρίτη

Την Τρίτη θα επηρεαστούν κυρίως τα δυτικά τα κεντρικά και τα βόρεια, ενώ θα επηρεαστούν μερικώς και τα νοτιοανατολικά τμήματα της χώρας. Οι βροχές και οι καταιγίδες θα επηρεάσουν αρχικά τα νησιά του Ιονίου, την Ήπειρο και τη δυτική Στερεά από το πρωί και μέχρι το απόγευμα της Τρίτης ενώ θα επηρεαστεί πρόσκαιρα και η δυτική Πελοπόννησος τις μεσημεριανές και απογευματινές ώρες.

Οι βροχές και οι καταιγίδες θα επηρεάσουν επίσης τη Θεσσαλία και τις Σποράδες από νωρίς το απόγευμα της Τρίτης και μέχρι το πρωί της Τετάρτης, ενώ περίπου στο ίδιο χρονικό διάστημα θα έχουμε ανάλογα φαινόμενα στη δυτική και την κεντρική Μακεδονία. Την Τρίτη κατά τις βραδινές ώρες θα επηρεαστεί η Ανατολική Μακεδονία και η Θράκη.

Στους χάρτες της ΕΜΥ που ακολουθούν, μπορείτε να δείτε τον συνολικό υετό 24ωρου για την Τρίτη καθώς και τον χαρακτηρισμό της επικινδυνότητας των φαινομένων σύμφωνα με τον δείκτη EFI. Στο υπόμνημα των χαρτών αναγράφεται η τελευταία ώρα εκδήλωσης των φαινομένων που αναφέρεται στο 24ωρο που προηγήθηκε.

Η αλλαγή του καιρού από την Τετάρτη

Την Τετάρτη από τις πρωινές ώρες θα έχουμε τοπικά έντονα φαινόμενα στην κεντρική και βόρεια Εύβοια που θα κρατήσουν έως το απόγευμα, ενώ παράλληλα θα επηρεαστούν οι Κυκλάδες, η Κρήτη και τα Δωδεκάνησα από τις προμεσημβρινές ώρες της Τετάρτης έως και το μεσημέρι της Πέμπτης.

Στο Tweet του διευθυντή της ΕΜΥ, Χρήστου Κολυδά, παρουσιάζεται η κίνηση της διαταραχής μέχρι και την ερχόμενη Παρασκευή.

Παράλληλα, η ΕΜΥ συστήνει να λαμβάνονται υπόψη από τους πολίτες οι οδηγίες της ΓΓΠΠ για τα έντονα καιρικά φαινόμενα.

Ελλάδα Τελευταίες ειδήσεις