Site icon NewsIT

Καιρός: Που χιονίζει τώρα και που χρειάζονται αλυσίδες – Συνεχής ενημέρωση

13.02.2019 | 10:41
Καιρός: Που χιονίζει τώρα και που χρειάζονται αλυσίδες – Συνεχής ενημέρωση

Η κακοκαιρία που άρχισε να πλήττει ξανά τη χώρα από σήμερα Τετάρτη 13/02/2019, έχει δημιουργήσει πολλά προβλήματα στους δρόμους. Ποιοι δρόμοι είναι κλειστοί τώρα. Συνεχής ενημέρωση.

Με την κακοκαιρία να πλήττει το μεγαλύτερο μέρος της χώρας σήμερα Τετάρτη 13/02/2019, και ενώ σύμφωνα με την πρόγνωση καιρού θα χιονίσει ακόμη και στην Αττική τις επόμενες ώρες, η κίνηση σε πολλά σημεία στο οδικό δίκτυο της χώρας γίνεται με προβλήματα. Σε αρκετές περιοχές υπάρχουν κλειστοί δρόμοι λόγω κακοκαιρίας, ενώ στις περισσότερες περιοχές για την κίνηση είναι απαραίτητες και οι αλυσίδες.

Σύμφωνα με την πρόγνωση της ΕΜΥ, σήμερα Τετάρτη (13.02.2019) η «Χιόνη» φέρνει βροχές και στα ανατολικά και νότια σποραδικές καταιγίδες. Χιονοπτώσεις θα σημειωθούν στα ορεινά και ημιορεινά της ηπειρωτικής χώρας και της Εύβοιας, στα ορεινά της Κρήτης καθώς και σε πεδινές περιοχές της Μακεδονίας της Θράκης και στα νησιά του βόρειου Αιγαίου. Από το απόγευμα θα χιονίσει και σε περιοχές της κεντρικής χώρας με χαμηλότερο υψόμετρο. Τα φαινόμενα θα είναι κατά τόπους έντονα στα ανατολικά και τα νότια. Στο… “μάτι” της “Χιόνης” αναμένεται να μπουν ανατολική Αττική, Εύβοια και νησιά του Αιγαίου! Άνεμοι θα πνέουν στα νοτιοανατολικά νότιων διευθύνσεων 4 με 6 μποφόρ. Στην υπόλοιπη χώρα βόρειες διευθύνσεις 7 με 8 και βαθμιαία στο Αιγαίο 9 και τοπικά 10 μποφόρ.

Σύμφωνα με τις οδηγίες της πολιτικής προστασίας, καλό είναι να ακολουθήσετε τις παρακάτω οδηγίες, πριν αποφασίσετε να οδηγήσετε στο κρύο και με επικίνδυνες καιρικές συνθήκες. Φροντίστε να ενημερώνεστε διαρκώς από το ραδιόφωνο και την τηλεόραση για την εξέλιξη των καιρικών φαινομένων. Οι επίσημες πηγές ενημέρωσης είναι η Εθνική Μετεωρολογική Υπηρεσία (ΕΜΥ) και η Γενική Γραμματεία Πολιτικής Προστασίας. Σύμφωνα με επίσημη ανακοίνωση της Αστυνομίας, που ενημερώνεται συνεχώς εδώ, σήμερα Τετάρτη 13/02/2019, από τις 08.30 υπάρχουν προβλήματα στις μετακινήσεις.

Διακοπή κυκλοφορίας λόγω χιονοπτώσεων και βροχόπτωσης

ΓΕΝΙΚΗ ΠΕΡΙΦ.ΑΣΤΥΝ.ΔΙΕΥΘΥΝΣΗ ΑΝΑΤΟΛΙΚΗΣ ΜΑΚΕΔΟΝΙΑΣ & ΘΡΑΚΗΣ
Δ.Α. ΡΟΔΟΠΗΣ
Στις ισόπεδες Ιρλανδικού τύπου διαβάσεις, Μεσοχωρίου, Αγ. Μαρίνας Ιμέρου, Μωσαϊκού.
Δ.Α. ΔΡΑΜΑΣ
Επ. Ο. Οχυρού -Περιθωρίου Δήμου Κ. Νευροκοπίου, λόγω συσσώρευσης υδάτων.

ΓΕΝΙΚΗ ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΚΗ ΑΣΤΥΝΟΜΙΚΗ ΔΙΕΥΘΥΝΣΗ ΔΥΤΙΚΗΣ ΜΑΚΕΔΟΝΙΑΣ
Δ.Α. ΚΑΣΤΟΡΙΑΣ
Επ. Ο. Καστοριάς – Φλώρινας (μέσω Βιτσίου), από 24ο έως 28ο χλμ. για όλα τα οχήματα, λόγω συσσώρευσης μεγάλων όγκων χιονιού σε τμήματα του οδοστρώματος.
Δ.Α. ΦΛΩΡΙΝΑΣ
Επ. Ο. Φλώρινας – Καστοριάς (μέσω Βιτσίου), από 20ο έως 30ο χλμ. για όλα τα οχήματα, λόγω συσσώρευσης μεγάλων όγκων χιονιού σε τμήματα του οδοστρώματος.

ΓΕΝΙΚΗ ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΚΗ ΑΣΤΥΝΟΜΙΚΗ ΔΙΕΥΘΥΝΣΗ ΘΕΣΣΑΛΙΑΣ
Δ.Α. ΜΑΓΝΗΣΙΑΣ
Επ. Ο. Χανίων – Κισσού Μαγνησίας, από διασταύρωση Χ/Κ «Αγριόλευκες Πηλίου», μέχρι τη διασταύρωση με την Επ.Ο. Βόλου – Ζαγοράς (Κάτω Κλάδος) – Κισσό Μαγνησίας.

ΓΕΝΙΚΗ ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΚΗ ΑΣΤΥΝΟΜΙΚΗ ΔΙΕΥΘΥΝΣΗ ΣΤΕΡΕΑΣ ΕΛΛΑΔΑΣ
Δ.Α.ΒΟΙΩΤΙΑΣ
Π.Ε.Ο. Λιβαδειάς – Ορχομενού (γέφυρα Αγ. Ανδρέα), υπερχείλιση υδάτων ρέματος – ποταμού και κάλυψη του οδοστρώματος.
Επ. Ο. Ορχομενού – Προσήλιου, από 1ο έως 6ο χλμ, λόγω συσσώρευσης υδάτων.
Δ.Α.ΦΩΚΙΔΑΣ
Ε.Ο. Θερμοπυλών-Άμφισσας στο 50,5ο χλμ, λόγω καθίζησης οδοστρώματος, διακοπή κυκλοφορίας στο ρεύμα πορείας προς Άμφισσα και εκ περιτροπής διεξαγωγή της από το ρεύμα προς Θερμοπύλες.

ΓΕΝΙΚΗ ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΚΗ ΑΣΤΥΝΟΜΙΚΗ ΔΙΕΥΘΥΝΣΗ ΔΥΤΙΚΗΣ ΕΛΛΑΔΑΣ
Δ.Α. ΑΧΑΪΑΣ
Τ.Κ. Περιστέρας – Χ.Κ.
Δ.Α. ΗΛΕΙΑΣ
Οικισμός Μύλοι Δήμου Ανδρίτσαινας – Κρεστένων.
Επ. Ο. Κρεσταίνων – Ανδρίτσαινας, στο 40ο χλμ (οικισμός μύλοι Ανδριτσαίνας) λόγω κατολισθήσεων.
Επ. Ο. Λατζοϊου – Νεράιδας, λόγω έντονων βροχοπτώσεων, από την γέφυρα του οικισμού Γραμματικού Δ.Δ. Λαντζοϊου.
Επ. Ο. Χελιδονίου – Κρυονερίου Δήμου Αρχαίας Ολυμπίας.
Παραποτάμια Οδός από το ύψος της Παπαδούς έως την γέφυρα στα Άσπρα Σπίτια .
Επ. Ο. Αλφειούσας προς Μακρίσσια, θέση «Λίμνες», λόγω πτώσης βράχων & χωμάτινων όγκων.

ΓΕΝΙΚΗ ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΚΗ ΑΣΤΥΝΟΜΙΚΗ ΔΙΕΥΘΥΝΣΗ ΠΕΛΟΠΟΝΝΗΣΟΥ
Δ.Α. ΑΡΚΑΔΙΑΣ
Επ.Ο. Αγιωργίτικων – Παρθενίου.
Επ.Ο. Μεγαλόπολης – Φαλαίσιας, από το 17ο χλμ λόγω καθίζησης.
Ε.Ο. Τρίπολης – Πύργου, από 72ο χλμ. Η κυκλοφορία διεξάγεται από Επ.Ο. ΚαρκαλούςΔημητσάνας-Ζάτουνας-Μελισσόπετρας-Ράπτη-Παλουμπά-Λουτρά-Λι’οδωρα-Κοκλαμά και αντίστροφα από Πύργο για Τρίπολη.
Επ.Ο. Λεωνίδιου – Κοσμά από την 29ο έως το 31ο χλμ. λόγω καθίζησης του οδοστρώματος.
Ανώνυμες δημοτικές οδούς στην Τ.Κ. Ραψομματίου του Δήμου Μεγαλόπολης Αρκαδίας, λόγω καθίζησης του οδοστρώματος και ρηγμάτων τοίχων στην συμβολή των ανωτέρω
οδών.
Εντός της Τ.Κ. Βούρβουρων Τρίπολης Αρκαδίας, λόγω καθίζησης του οδοστρώματος
Ανώνυμη δημοτική οδός στη θέση «Σπάρτα» ή «Κάναλος» της Τ.Κ. Πετρίνας του Δήμου Μεγαλόπολης Αρκαδίας, λόγω καθίζησης του οδοστρώματος.
Ε.Ο. Χαράδρου-Πλατάνου, από το 3ο χλμ έχει διακοπεί προσωρινά η κυκλοφορία των οχημάτων λόγω κατολίσθησης μεγάλου όγκου φερτών υλικών και η κυκλοφορία διεξάγεται
μέσω της Ε.Ο. Καστάνιτσας – Πλατάνου.
Δ.Α. ΛΑΚΩΝΙΑΣ
Επ.Ο Καρύων (Αράχωβα δ. Σπάρτης) από το 1ο χλμ προς Άγιο Πέτρο Κυνουρίας, λόγω υπερχείλισης ποταμού.
Δ.Α. ΜΕΣΣΗΝΙΑΣ
Ε.Ο. Καλαμάτας – Σπάρτης, από το 24ο – 24,1ο χλμ, λόγω καθίζησης οδοστρώματος.
Δ.Α. ΚΟΡΙΝΘΙΑΣ
Ε.Ο. Μεσινού – Αρχ. Φενεού 1ο χλμ λόγω καθίζησης γέφυρας.

Που χρειάζεται αλυσίδες

ΓΕΝΙΚΗ ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΚΗ ΑΣΤΥΝΟΜΙΚΗ ΔΙΕΥΘΥΝΣΗ ΔΥΤΙΚΗΣ ΜΑΚΕΔΟΝΙΑΣ
Δ.Α. ΦΛΩΡΙΝΑΣ
Ε.Ο. Φλώρινας – Καστοριάς (μέσω Βίγλας), από 15ο έως 25ο χλμ
Επ.Ο. Φλώρινας-Καστοριάς (μέσω Βιτσίου), από 15ο έως 30ο χλμ
Σε όλο το ορεινό επαρχιακό και δημοτικό οδικό δίκτυο Δήμου Φλώρινας.

ΓΕΝΙΚΗ ΠΕΡΙΦ. ΑΣΤΥΝΟΜΙΚΗ ΔΙΕΥΘΥΝΣΗ ΚΕΝΤΡΙΚΗΣ ΜΑΚΕΔΟΝΙΑΣ
Δ.Α. ΠΕΛΛΑΣ
Οδικό δίκτυο Άρνισσας – Χ/Κ Βόρρας, από το 17ο χλμ.
Τ.Κ. Κερασιάς – -Χ/Κ Βόρας, από το 7ο χλμ – Χ/Κ.

ΓΕΝΙΚΗ ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΚΗ ΑΣΤΥΝΟΜΙΚΗ ΔΙΕΥΘΥΝΣΗ ΣΤΕΡΕΑΣ ΕΛΛΑΔΑΣ
Δ.Α.ΒΟΙΩΤΙΑΣ
Ε.Ο. Αράχωβας προς Χ/Κ Παρνασσού, από 16ο έως 22ο χλμ.

ΓΕΝΙΚΗ ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΚΗ ΑΣΤΥΝΟΜΙΚΗ ΔΙΕΥΘΥΝΣΗ ΔΥΤΙΚΗΣ ΕΛΛΑΔΑΣ
Δ.Α. ΑΚΑΡΝΑΝΙΑΣ
Επ.Ο. Καλλιθέας –Προυσού, από 12ο (Λαμπίρι) έως το 18ο χλμ (Θέση Αραποκέφαλα).
Δ.Α. ΑΙΤΩΛΙΑΣ
Τ.Κ. Παλαιοπύργου και άνω και Τ.Κ. Λιμνίτσας και άνω. Απαραίτητη η χρήση αντιολισθητικών αλυσίδων.

ΓΕΝΙΚΗ ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΚΗ ΑΣΤΥΝΟΜΙΚΗ ΔΙΕΥΘΥΝΣΗ ΠΕΛΟΠΟΝΝΗΣΟΥ
Δ.Α. ΑΡΚΑΔΙΑΣ
Επ.Ο. Ελάτης – Χρυσοβιτσίου – Στεμνίτσας – Βυτίνας (Επαρχιακό – Δασικό δίκτυο του ορεινού όγκου Μαινάλου).
Επ.Ο. Βυτίνας – Αλωνίσταινας.

ΔΕΙΤΕ ΕΔΩ LIVE ΕΙΚΟΝΑ ΑΠΟ ΤΑ ΧΙΟΝΟΔΡΟΜΙΚΑ ΚΕΝΤΡΑ ΤΗΣ ΧΩΡΑΣ ΠΟΥ ΧΙΟΝΙΖΕΙ ΤΩΡΑ.

Συμβουλές για οδηγούς και πεζούς τις μέρες της κακοκαιρίας

Σε περίπτωση ανάγκης καλέστε εναλλακτικά: Αστυνομία 100, Πυροσβεστικό Σώμα 199, ΕΚΑΒ 166, τον Ευρωπαϊκό Αριθμό Έκτακτης Ανάγκης 112. Ανάλογα με τον προορισμό σας αναλογιστείτε το είδος των καιρικών φαινομένων που ενδέχεται να συναντήσετε (χιόνι, παγετός, χαλάζι, βροχόπτωση κλπ.).

Μεταβάλλετε το πρόγραμμα της μετακίνησής σας ώστε να αποφύγετε την αιχμή των καιρικών φαινομένων. Ταξιδέψτε κατά τη διάρκεια της ημέρας, προτιμώντας τις κεντρικές αρτηρίες και όχι τους δυσπρόσιτους και ερημικούς δρόμους. Ελέγξτε την κατάσταση του αυτοκινήτου σας πριν από κάθε μετακίνηση. Εξοπλίστε το αυτοκίνητο με τα απαραίτητα μέσα αντιμετώπισης έντονων καιρικών φαινομένων (αντιολισθητικές αλυσίδες, αντιψυκτικά υγρά, ομπρέλες, αδιάβροχα, γαλότσες, φακό, κουτί πρώτων βοηθειών κλπ.).

Που χιονίζει τώρα

Ο καιρός τώρα live, μέσα από κάμερες στο διαδίκτυο που προσφέρουν μοναδικές εικόνες. Ο καιρός live σε περιοχές όπως το Μέτσοβο, το Νυμφαίο, το Πισοδέρι, το Νεραϊδοχώρι και η ορεινή Ναυπακτία.

http://metsovocam1.forecastweather.gr

http://metsovocam2.forecastweather.gr

http://nymfaiocam2.forecastweather.gr

https://neraidochoricam.forecastweather.gr

http://oreininafpaktia.forecastweather.gr

Επίσης, στην ανακοίνωσή της η Αστυνομία επισημαίνει για τους πεζούς: Να περπατούν με μεγάλη προσοχή ιδιαίτερα τις πρώτες πρωινές και νυκτερινές ώρες, καθώς υπάρχει μεγάλη πιθανότητα οι δρόμοι να είναι παγωμένοι. Να φροντίσουν να φορούν τα κατάλληλα υποδήματα όταν πρόκειται να μετακινηθούν. Να προτιμούν για τις μετακινήσεις τους τα μέσα μαζικής μεταφοράς. Να αποφεύγουν να περπατούν στα τμήματα των δρόμων και των πεζοδρομίων όπου υπάρχει παγετός.

Οι πολικές θερμοκρασίες και οι χινοπτώσεις, από ότι φαίνεται, δεν θα μας εγκαταλείψοουν εύκολα… Σύμφωνα με την πρόγνωση καιρού από την ΕΜΥ και το meteo.gr, αύριο Δευτέρα 07/01 και από τα βόρεια, αναμένεται νέο κύμα κακοκαιρίας, ο «Τηλέμαχος», με χιονοπτώσεις σε περιοχές με πολύ χαμηλό υψόμετρο και πολύ χαμηλές θερμοκρασίες. Το νέο κύμα κακοκαιρίας δεν θα έχει τη διάρκεια της κακοκαιρίας «Σοφία», και επίσης τα φαινόμενα δεν θα είναι γενικευμένα, αλλά θα απασχολήσουν τις περιοχές από το ύψος της Θεσσαλίας και νοτιότερα. Ο καιρός στην Αττική, σύμφωνα με την ΕΜΥ: λίγες νεφώσεις οι οποίες από το βράδυ θα αυξηθούν. Άνεμοι βόρειοι 4 με 5 και πρόσκαιρα στα ανατολικά τοπικά 6 μποφόρ. Θερμοκρασία από -01 (μείον 01) έως 09 βαθμούς Κέλσιου. στα βόρεια 2 με 3 βαθμούς χαμηλότερη.

Συμβουλές για τη χρήση αντιολισθητικών αλυσίδων

Η Ελληνική Αστυνομία συμβουλεύει τους οδηγούς, σε περιπτώσεις δυσμενών καιρικών φαινομένων, να είναι ιδιαίτερα προσεκτικοί στις μετακινήσεις τους και να χρησιμοποιούν αντιολισθητικές αλυσίδες, όπου απαιτείται η χρήση τους.  Ως γνωστό, τα οχήματα δεν μπορούν να κινηθούν σε ολισθηρό οδόστρωμα, καθώς οι τροχοί γλιστρούν πάνω στη λεία επιφάνεια.

Σχετικά με τη χρήση των αντιολισθητικών αλυσίδων οι οδηγοί θα πρέπει να έχουν υπόψη τους ότι:

Όσο περισσότερη επιφάνεια του πέλματος του τροχού καλύπτεται με αλυσίδα, τόσο καλύτερη είναι η πρόσφυση, καθώς η επιφάνεια του τροχού που πλέον έχει αποκτήσει τα εξογκώματα της αντιολισθητικής αλυσίδας μπορεί να «πιάσει» στο χιόνι ή τον πάγο και να κινήσει το όχημα. Οι αντιολισθητικές αλυσίδες χρησιμοποιούνται μόνο όταν το οδόστρωμα είναι ολισθηρό. Δεν θα πρέπει να χρησιμοποιούνται όταν το όχημα κινείται σε καθαρό οδόστρωμα, καθώς προκαλούν φθορές τόσο στα ελαστικά, όσο και στο οδόστρωμα.

Οι αντιολισθητικές αλυσίδες τοποθετούνται στους κινητήριους τροχούς. Κατά τη χρήση των, οι κινήσεις του οδηγού πρέπει να είναι απαλές διότι μπορεί οι κινητήριοι τροχοί να έχουν μεγαλύτερη πρόσφυση, ενώ το ίδιο δεν συμβαίνει με τους υπόλοιπους τροχούς. Η ταχύτητα που ενδείκνυται να κινείται ένα όχημα όταν φέρει αντιολισθητικές αλυσίδες δεν θα πρέπει να ξεπερνά τα 20 με 30 χλμ/ ανά ώρα.

Για την τοποθέτηση και συντήρηση των αντιολισθητικών αλυσίδων οι οδηγοί θα πρέπει να συμβουλεύονται αντίστοιχα τις οδηγίες τοποθέτησης και συντήρησης που διαθέτουν. Οι σωστά τοποθετημένες αλυσίδες πρέπει να δείχνουν και να είναι «τεντωμένες». Σε κάθε περίπτωση οι οδηγοί οφείλουν να συμμορφώνονται με τις υποδείξεις και τις οδηγίες των τροχονόμων και να διατηρούν τη ψυχραιμία τους. Η ψυχραιμία είναι ο καλύτερος σύμμαχος σε τέτοιες περιπτώσεις.

Ελλάδα Τελευταίες ειδήσεις

Exit mobile version