Δευτέρα, 6 Μαΐ
17oC Αθήνα

Καιρός: Πτώση της θερμοκρασίας έως και 10 βαθμούς από σήμερα – Βροχές, χιόνια και θυελλώδεις άνεμοι

Καιρός: Πτώση της θερμοκρασίας έως και 10 βαθμούς από σήμερα – Βροχές, χιόνια και θυελλώδεις άνεμοι

Πτώση της θερμοκρασίας θα σημειωθεί από σήμερα Σάββατο (20.01.2024) στην Βόρεια Ελλάδα και από αύριο Κυριακή και στην υπόλοιπη χώρα, με τον καιρό να θυμίζει περισσότερο χειμώνα σε σχέση με τις προηγούμενες μέρες.

Ο μετεωρολόγος Παναγιώτης Γιαννόπουλος μίλησε στο newsit.gr για το έκτακτο δελτίο επιδείνωσης και το σκηνικό του καιρού που θα επικρατήσει από σήμερα.

“Τις τελευταίες πέντε μέρες στη χώρα είχαμε πολύ υψηλές θερμοκρασίες. Στην Αθήνα είχαμε από 18 έως 20 βαθμούς κελσίου , το θερμόμετρο στα Χανιά έδειξε 26 βαθμούς, 20°C στη βόρεια Ελλάδα, δηλαδή μιλάμε για θερμοκρασίες πολύ πάνω από τα κανονικά για την εποχή επίπεδα”, τονίζει.

Όπως επισημαίνει ο κ.Γιαννοπουλος “όλα αυτά αλλάζουν σήμερα Σάββατο (20.01.2024) στην βόρεια Ελλάδα. Από τις πρωινές ώρες θα ξεκινήσουν βροχές με συννεφιασμένο καιρό, μάλιστα κατεβαίνουν ψυχρές αέριες μάζες που θα δώσουν πολλά χιόνια σε Ρουμανία και Σκόπια.

Μετά το μεσημέρι, οι βροχές θα γίνουν χιονόνερο και αργότερα σε χιόνι σε ορεινές και ημιορεινές περιοχές και το βράδυ θα χιονίσει και σε πεδινές περιοχές της βόρειας Ελλάδας. Θα χιονίσει κυρίως στην δυτική Μακεδονία αλλά και σε άλλα τμήματα της κεντρικής και ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης. Τα περισσότερα χιόνια θα πέσουν απόγευμα μέχρι λίγο πριν το ξημέρωμα της Κυριακής. Μετά θα σταματήσουν στη βόρεια Ελλάδα”.

10 βαθμοί Κελσίου πτώση στην θερμοκρασία

Επισημαίνει μάλιστα την αξιοσημείωτη διαφορά στις τιμές των θερμοκρασιών. “Ενώ χθες Παρασκευή (19.01.2024) ο υδράργυρος έφτασε στην Θεσσαλονίκη τους 18 βαθμούς κελσίου, σήμερα Σάββατο δεν θα φτάσει ούτε τους 8 το μεσημέρι και το βράδυ θα πέσει κι άλλο η θερμοκρασία. Θα χειμωνιάσει. Δεν είναι κάτι το εντυπωσιακό αλλά αυτό που κάνει εντύπωση είναι οι 18 βαθμοί κελσίου που είχαμε αυτές τις μέρες στην Ελλάδα”.

Για την υπόλοιπη χώρα, όπως μας αναφέρει ο γνωστός μετεωρολόγος, “από την Λάρισα και κάτω, το Σάββατο θα είναι ακόμα μία μέρα με αραιή συννεφιά κ υψηλές θερμοκρασίες. Δεν θα καταλάβουμε τίποτα. Το βράδυ του Σαββάτου ξεκινούν ανατολικοί άνεμοι στο βόρεια που θα φτάνουν και τα 9 μποφόρ και θα πέσει κι άλλο η θερμοκρασία”.

«Την Κυριακή η αλλαγή στην Αθήνα»

Σύμφωνα με τον Παναγιώτη Γιαννόπουλο, “την Κυριακή θα έρθουν οι ψυχρές αέριες μάζες και στην Αθήνα. Θα έχει ψιλόβροχο και θερμοκρασία το μεσημέρι στους 12 βαθμούς κελσίου. Θυελλώδεις βοριάδες και στον ευβοϊκό και στον Σαρωνικό. Θα καταλάβουμε την αλλαγή στην Αθήνα την Κυριακή”.

Όσον αφορά στην υπόλοιπη χώρα αύριο Κυριακή ο γνωστός μετεωρολόγος αναφέρει τα τέσσερα στοιχεία που θα πρωταγωνιστήσουν. “Το σημαντικό θα είναι η πτώση της θερμοκρασίας σε όλη την Ελλάδα, το δεύτερο είναι οι πολύ θυελλώδεις βοριάδες. Θα έχει απαγορευτικά πολλών ωρών ίσως και 20 ώρες στο Αιγαίο. Το τρίτο χαρακτηριστικό είναι οι λίγες χιονοπτώσεις στα ορεινά της Λάρισας, της Καρδίτσας, των Τρικάλων, στην Ευρυτανία, στον Παρνασσό, στο Πήλιο, ενώ το απόγευμα στα Καλάβρυτα, στον Πάρνωνα και γενικά στα ορεινά της Πελοποννήσου. Το τέταρτο χαρακτηριστικό είναι ότι την ώρα που θα έχει παγερούς βοριάδες στο βόρειο και κεντρικό Αιγαίο, θα έχει καταιγίδες στο ανατολικό Αιγαίο”.

Μένει το κρύο, αλλά φεύγουν τα φαινόμενα την Δευτέρα σύμφωνα με τον κ.Γιαννοπουλο. “Με κρύο, μόνο ήλιο αλλά όχι σύννεφα θα βιώσουμε την Δευτέρα σε όλη σχεδόν τη χώρα. Λίγα σύννεφα στα ανατολικά ηπειρωτικά σε Κρήτη. Το κρύο θα υπάρχει ακόμα. Την Κυριακή και την Δευτέρα οι ελάχιστες τιμές θερμοκρασίας στην βόρεια Ελλάδα θα είναι στους -6°C, -7°C, ενώ στην υπόλοιπη Ελλάδα και την Αττική θα φτάσει στους 1, 2 βαθμούς κελσίου”.

Αλλά η κακοκαιρία που ουσιαστικά είναι φυσιολογικές χειμωνιάτικες ημέρες δεν θα κρατήσουν για πολύ καθώς ο κ.Γιαννοπουλος επισημαίνει, μιλώντας στο newsit.gr ότι “από την Τρίτη και μετά ξανανεβαίνει η θερμοκρασία και θα φτάσουμε να δούμε μέγιστη τους 15-16 βαθμούς κελσίου, πάλι πάνω από τα κανονικά για την εποχή επίπεδα (πχ. στην Αθήνα η κανονική θερμοκρασία για την εποχή είναι 13,2°C).

Ελλάδα Τελευταίες ειδήσεις