Τρίτη, 23 Απρ.
21oC Αθήνα

Καιρός Σαββατοκύριακο: Που θα χιονίσει και τι πρέπει να προσέχετε

Καιρός Σαββατοκύριακο: Που θα χιονίσει και τι πρέπει να προσέχετε

Καιρός χειμωνιάτικος τις επόμενες μέρες στο μεγαλύτερο μέρος της χώρας. Δείτε που θα χιονίσει, και διαβάστε τι πρέπει να προσέχετε.

Ο καιρός θα μας βάλει… δύσκολα τις επόμενες μέρες, καθώς η ΕΜΥ εξέδωσε και δελτίο επικίνδυνων καιρικών φαινομένων. Ο καιρός θα επιδεινωθεί ραγδαία από τα ξημερώματα του Σαββάτου στο μεγαλύτερο μέρος της χώρας. Δεν αποκλείεται και απαγορευτικό απόπλου, καθώς οι άνεμοι που θα πνέουν στα πελάγη αναμένεται να είναι θυελλώδεις. Ο καιρός στην Αττική το Σαββατοκύριακο φέρνει… χιόνια! Από το απόγευμα του Σαββάτου (23.02.2019) θα ξεκινήσουν χιονοπτώσεις που θα επεκταθούν και στα ημιορεινά, αλλά και σε περιοχές με χαμηλό υψόμετρο. Το χιόνι ανά περιοχές αναμένεται να είναι πυκνό. Το βράδυ του Σαββάτου αναμένεται να χιονίσει, πρόσκαιρα, και στο κέντρο της Αθήνας.

Η «Ωκεανίς» θα φέρει και πτώση της θερμοκρασίας κατά 10 βαθμούς Κελσίου, η οποία θα ξεκινήσει το Σάββατο και από τα βόρεια. Προβλήματα στις ακτοπλοϊκές συγκοινωνίες αναμένεται να προκαλέσουν και οι πολύ θυελλώδεις βορειοανατολικοί άνεμοι, που θα φτάσουν στο Αιγαίο μέχρι και τα 10 μποφόρ! Την Κυριακή τα φαινόμενα θα συνεχίζουν να “χτυπούν” στην Ανατολική Στερεά, την Εύβοια και την Βόρεια και Ανατολική Πελοπόννησο, ενώ δεν αναμένεται να εξασθενήσουν πριν το βράδυ, ενώ σε Θεσσαλία και Σποράδες θα συνεχιστούν ως τα ξημερώματα της Δευτέρας. Ο καιρός την Κυριακή θα είναι βροχερός στις Κυκλάδες την Κρήτη και τα Δωδεκάνησα, όπου εκτός από βροχές αναμένονται και ισχυρές καταιγίδες.

Πιο αναλυτικά:
Χιονοπτώσεις κατά τόπους πυκνές: Το Σάββατο (23-02-2019) θα σημειωθούν από τα ξημερώματα στη Μακεδονία, τη Θράκη, τα νησιά του βόρειου Αιγαίου και βαθμιαία στη Θεσσαλία, την ανατολική Στερεά, την Εύβοια και τη βόρεια και ανατολική Πελοπόννησο. Από τη Θεσσαλία και βορειότερα οι χιονοπτώσεις θα σημειωθούν σταδιακά και σε πεδινές περιοχές, ενώ ενδεικτικό υψόμετρο για την ανατολική Στερεά είναι τα 200-300 μέτρα και για την Πελοπόννησο τα
300-500 μέτρα. Πάντως τις βραδινές ώρες οι χιονοπτώσεις στα βόρεια θα εξασθενήσουν.

Την Κυριακή (24-02-2019) θα συνεχιστούν στην ανατολική Στερεά, την Εύβοια και στη βόρεια και ανατολική Πελοπόννησο με εξασθένηση από τις βραδινές ώρες και τις πρωινές ώρες στη Θεσσαλία και τις Σποράδες.

Ειδικά για την Αττική, χιονοπτώσεις προβλέπονται το Σάββατο (23-02-2019) από το απόγευμα, αρχικά στα ορεινά βαθμιαία στα ημιορεινά και σε περιοχές στα βόρεια με χαμηλό υψόμετρο και θα είναι κατά τόπους πυκνές. Τις βραδινές ώρες δεν αποκλείεται να χιονίσει πρόσκαιρα και στο κέντρο της Αθήνας.

Πολύ θυελλώδεις βορειοανατολικοί άνεμοι 8-9 μποφόρ, θα πνέουν το Σάββατο (23-02-2019) και στο βόρειο Αιγαίο θα φτάσουν κατά τόπους τα 10 μποφόρ. Μικρή εξασθένηση προβλέπεται σταδιακά την Κυριακή (24-02-2019). Βροχές και καταιγίδες κατά τόπους ισχυρές κυρίως την Κυριακή (24-02-2019) στις Κυκλάδες, την Κρήτη και τα Δωδεκάνησα και τη Δευτέρα (25-02-2019) κατά τόπους στην Κρήτη.

Σημαντική πτώση της θερμοκρασίας της τάξης των 10 βαθμών θα γίνει αισθητή από το Σάββατο (23-02-2019) και από τα βόρεια. Παγετός θα σημειωθεί τις βραδινές και τις πρωινές ώρες κυρίως στα ηπειρωτικά, ο οποίος την Κυριακή και τη Δευτέρα στα βόρεια θα είναι κατά τόπους ισχυρός.

Συμβουλές για οδηγούς και πεζούς τις μέρες της κακοκαιρίας

Σύμφωνα με τις οδηγίες της πολιτικής προστασίας, καλό είναι να ακολουθήσετε τις παρακάτω οδηγίες, πριν αποφασίσετε να οδηγήσετε στο κρύο και με επικίνδυνες καιρικές συνθήκες. Φροντίστε να ενημερώνεστε διαρκώς από το ραδιόφωνο και την τηλεόραση για την εξέλιξη των καιρικών φαινομένων. Οι επίσημες πηγές ενημέρωσης είναι η Εθνική Μετεωρολογική Υπηρεσία (ΕΜΥ) και η Γενική Γραμματεία Πολιτικής Προστασίας.

Σε περίπτωση ανάγκης καλέστε εναλλακτικά: Αστυνομία 100, Πυροσβεστικό Σώμα 199, ΕΚΑΒ 166, τον Ευρωπαϊκό Αριθμό Έκτακτης Ανάγκης 112. Ανάλογα με τον προορισμό σας αναλογιστείτε το είδος των καιρικών φαινομένων που ενδέχεται να συναντήσετε (χιόνι, παγετός, χαλάζι, βροχόπτωση κλπ.). Μεταβάλλετε το πρόγραμμα της μετακίνησής σας ώστε να αποφύγετε την αιχμή των καιρικών φαινομένων. Ταξιδέψτε κατά τη διάρκεια της ημέρας, προτιμώντας τις κεντρικές αρτηρίες και όχι τους δυσπρόσιτους και ερημικούς δρόμους. Ελέγξτε την κατάσταση του αυτοκινήτου σας πριν από κάθε μετακίνηση. Εξοπλίστε το αυτοκίνητο με τα απαραίτητα μέσα αντιμετώπισης έντονων καιρικών φαινομένων (αντιολισθητικές αλυσίδες, αντιψυκτικά υγρά, ομπρέλες, αδιάβροχα, γαλότσες, φακό, κουτί πρώτων βοηθειών κλπ.).

Συμβουλές για τη χρήση αντιολισθητικών αλυσίδων

Η Ελληνική Αστυνομία συμβουλεύει τους οδηγούς, σε περιπτώσεις δυσμενών καιρικών φαινομένων, να είναι ιδιαίτερα προσεκτικοί στις μετακινήσεις τους και να χρησιμοποιούν αντιολισθητικές αλυσίδες, όπου απαιτείται η χρήση τους. Ως γνωστό, τα οχήματα δεν μπορούν να κινηθούν σε ολισθηρό οδόστρωμα, καθώς οι τροχοί γλιστρούν πάνω στη λεία επιφάνεια. Σχετικά με τη χρήση των αντιολισθητικών αλυσίδων οι οδηγοί θα πρέπει να έχουν υπόψη τους ότι:

Όσο περισσότερη επιφάνεια του πέλματος του τροχού καλύπτεται με αλυσίδα, τόσο καλύτερη είναι η πρόσφυση, καθώς η επιφάνεια του τροχού που πλέον έχει αποκτήσει τα εξογκώματα της αντιολισθητικής αλυσίδας μπορεί να «πιάσει» στο χιόνι ή τον πάγο και να κινήσει το όχημα. Οι αντιολισθητικές αλυσίδες χρησιμοποιούνται μόνο όταν το οδόστρωμα είναι ολισθηρό. Δεν θα πρέπει να χρησιμοποιούνται όταν το όχημα κινείται σε καθαρό οδόστρωμα, καθώς προκαλούν φθορές τόσο στα ελαστικά, όσο και στο οδόστρωμα.

Οι αντιολισθητικές αλυσίδες τοποθετούνται στους κινητήριους τροχούς. Κατά τη χρήση των, οι κινήσεις του οδηγού πρέπει να είναι απαλές διότι μπορεί οι κινητήριοι τροχοί να έχουν μεγαλύτερη πρόσφυση, ενώ το ίδιο δεν συμβαίνει με τους υπόλοιπους τροχούς. Η ταχύτητα που ενδείκνυται να κινείται ένα όχημα όταν φέρει αντιολισθητικές αλυσίδες δεν θα πρέπει να ξεπερνά τα 20 με 30 χλμ/ ανά ώρα.

Για την τοποθέτηση και συντήρηση των αντιολισθητικών αλυσίδων οι οδηγοί θα πρέπει να συμβουλεύονται αντίστοιχα τις οδηγίες τοποθέτησης και συντήρησης που διαθέτουν. Οι σωστά τοποθετημένες αλυσίδες πρέπει να δείχνουν και να είναι «τεντωμένες». Σε κάθε περίπτωση οι οδηγοί οφείλουν να συμμορφώνονται με τις υποδείξεις και τις οδηγίες των τροχονόμων και να διατηρούν τη ψυχραιμία τους. Η ψυχραιμία είναι ο καλύτερος σύμμαχος σε τέτοιες περιπτώσεις.

Ελλάδα Τελευταίες ειδήσεις