Παρασκευή, 19 Απρ.
17oC Αθήνα

Καιρός – Τάσος Αρνιακός: Κακοκαιρία σε όλη τη χώρα – Ισχυρές βροχές, καταιγίδες και χιόνια την Τρίτη

Καιρός – Τάσος Αρνιακός: Κακοκαιρία σε όλη τη χώρα – Ισχυρές βροχές, καταιγίδες και χιόνια την Τρίτη

Χαλάει ο καιρός από σήμερα Δευτέρα (9.1.2023), με βροχές και πτώση της θερμοκρασίας, αλλά προσωρινά, λέει μιλώντας στο newsit.gr ο μετεωρολόγος Τάσος Αρνιακός. Τα φαινόμενα αναμένεται να επεκταθούν σε όλη τη χώρα την Τρίτη.

Μετά τον ανοιξιάτικο καιρό των εορταστικών ημερών, από σήμερα, που αρχίζουν και τα σχολεία, ο γνωστός μετεωρολόγος, Τάσος Αρνιακός, εξηγεί ότι «ο καιρός θα αρχίσει να μας τα “χαλάει” από τα δυτικά, κυρίως από το απόγευμα, με βροχές και τη νύχτα καταιγίδες, οι οποίες σιγά-σιγά θα επεκταθούν μέσα στη νύχτα στα υπόλοιπα ηπειρωτικά τμήματα και αργότερα και στα νησιά μας, στα νησιά του ανατολικού Αιγαίου».

Πιο αναλυτικά «βροχές περιμένουμε κυρίως στο Ιόνιο και τα δυτικά, δηλαδή στην Ήπειρο, τη δυτική Στερεά Ελλάδα, τη δυτική Πελοπόννησο, τη δυτική Κρήτη και σιγά-σιγά θα επεκταθούν ανατολικότερα επηρεάζοντας όλες τις ηπειρωτικές περιοχές δηλαδή Μακεδονία Θεσσαλία, Στερεά Ελλάδα την Τρίτη και μετά τα νησιά του Βόρειου και ανατολικού Αιγαίου. Ουσιαστικά ολόκληρη η Ελλάδα θα βρεθεί μέσα σε αυτή την κακοκαιρία. Στην Αθήνα ωστόσο δεν θα έχουμε έντονα φαινόμενα».

Επιπλέον, «θα ενισχυθούν σημαντικά οι άνεμοι και νοτιάδες που θα φτάσουν τα 6 με 7 τοπικά 8 μποφόρ, ενώ η θερμοκρασία θα αρχίσει να υποχωρεί. Στα βόρεια αύριο Δευτέρα περιμένουμε ο υδράργυρος να φτάσει το πολύ μέχρι 14 βαθμούς Κελσίου. Στις κεντρικές και νότιες περιοχές στους 17°C, ενώ στις Κυκλάδες και τα Δωδεκάνησα ακόμα και τους 18 με 19 βαθμούς Κελσίου».

«Η κακοκαιρία θα επεκταθεί παντού την Τρίτη»

Την Τρίτη, όπως περιγράφει, μιλώντας στο newsit.gr, «περιμένουμε γενικευμένη κακοκαιρία σε ολόκληρη τη χώρα που θα ξεκινήσει πρώτα από το Ιόνιο και τη Δυτική Ελλάδα και αργότερα θα επεκταθεί παντού. Πέρα από τις βροχές και τις καταιγίδες που κατά τόπους θα είναι ισχυρές κυρίως στις παράκτιες περιοχές, θα πέσουν και χιόνια στα βουνά της κεντρικής και Βόρειας χώρας από 1.500μ περίπου υψόμετρο και πάνω. Πάντως τη νύχτα ο καιρός θα αρχίσει να βελτιώνεται ήδη από τα δυτικά και κεντρικά ηπειρωτικά».

Οι άνεμοι την Τρίτη, σύμφωνα με τον κ. Αρνιακό, «σιγά-σιγά από νοτιάδες θα γυρίσουν σε δυτικούς βορειοδυτικούς 6 με 8 μποφόρ. Στο Αιγαίο δεν αποκλείεται ακόμα και 9 μποφόρ. Η θερμοκρασία θα υποχωρήσει ακόμα περισσότερο. Μέχρι 12°C η μέγιστη στη βόρεια Ελλάδα, μέχρι 14-16°C στα κεντρικά και μέχρι 18°C στα νησιά».

Και την Τετάρτη περιμένουμε παρόμοιες καιρικές συνθήκες, με τον Τάσο Αρνιακό να κάνει λόγο για «σημεία βελτίωσης του καιρού από τα δυτικά ενώ τα χιόνια θα εξακολουθούν να πέφτουν από τα 1.500μ. υψόμετρο και πάνω, στα ορεινά της δυτικής και Βόρειας χώρας. Από την άλλη, παγετός το πρωί θα υπάρχει στα βόρεια ηπειρώτικα με θερμοκρασίες -3 και -4 βαθμούς Κελσίου. Έτσι θα είναι και η Πέμπτη, ενώ από την Παρασκευή και μετά και κυρίως το Σαββατοκύριακο περιμένουμε σταδιακή βελτίωση του καιρού.

Γενικά όσον αφορά στην θερμοκρασία «θα πέσουμε στους 14 με 15 βαθμούς Κελσίου από εκεί που είχαμε 17-18°C. Αυτή η συμπεριφορά του καιρού είναι κυρίως φθινοπωρινού τύπου τέλη Νοεμβρίου, όχι χειμωνιάτικου».

Στην ερώτηση για το πότε θα βιώσουμε πραγματικό χειμώνα, ο γνωστός μετεωρολόγος αναφέρει «δεν φαίνεται πάντως πριν τις 15 του μηνός να έχουμε κάποια ψυχρή εισβολή που να φέρει χιόνι και σε πεδινές περιοχές».

Άννα Τριανταφυλλιά Τσούτσα

Ελλάδα Τελευταίες ειδήσεις