Τετάρτη, 1 Μαΐ
23oC Αθήνα

Καιρός – Χριστίνα Ρήγου: 24ωρη κακοκαιρία με κίνδυνο για πλημμύρες σε Θεσσαλία και άλλες περιοχές και μεγάλη πτώση θερμοκρασίας

Καιρός – Χριστίνα Ρήγου: 24ωρη κακοκαιρία με κίνδυνο για πλημμύρες σε Θεσσαλία και άλλες περιοχές και μεγάλη πτώση θερμοκρασίας
eurokinissi

Επιδεινώνεται αισθητά ο καιρός από αύριο Παρασκευή (19.04.2024), με την μετεωρολόγο Χριστίνα Ρήγου να κάνει λόγο για μια 24ωρη κακοκαιρία.

Η γνωστή μετεωρολόγος αναφέρει ότι ο καιρός αύριο (19/04/2024) θα έχει ισχυρές βροχές και καταιγίδες σχεδόν σε όλη την χώρα, με κίνδυνο για πλημμύρες σε Θεσσαλία, κεντρική και ανατολική Μακεδονία.

«Μετά από τρεις εβδομάδες “σπάει” πάνω από την Ευρώπη αυτή η κυκλοφορία εμποδισμού χαμηλών βαρομετρικών από τον Ατλαντικό. Έτσι αυτή την στιγμή φαίνεται ότι δημιουργείται ένα χαμηλό βαρομετρικό στον κόλπο της Γένοβας, το οποίο θα επηρεάσει την Ιταλία και από αύριο Παρασκευή τη χώρα μας με βροχές και καταιγίδες που θα είναι ισχυρές σε ορισμένες περιοχές. Θα βρέξει σχεδόν σε όλη τη χώρα. Τα φαινόμενα θα ξεκινήσουν από το μεσημέρι της Παρασκευής στα δυτικά και θα ενταχθούν αρχικά θα περιμένουμε ισχυρές βροχές στα νησιά του Ιονίου, στην Ήπειρο και τη δυτική Στερεά και γρήγορα θα επεκταθούν το απόγευμα στη δυτική Ελλάδα επηρεάζοντας την Θεσσαλία».

Όπως μας εξηγεί «μέχρι το βράδυ θα έχει επηρεάσει και τη βόρεια Ελλάδα, δηλαδή η περιοχές της Μακεδονίας και της Θράκης και τα νησιά του ανατολικού Αιγαίου. Λίγο-πολύ θα βρέξει σε όλες τις περιοχές της Ελλάδας όπως στις Κυκλάδες, ενώ και στη δυτική Κρήτη περιμένουμε πρόσκαιρη καταιγίδα λίγες βροχές θα δούμε και στην Αττική και στην Πελοπόννησο».

«Μεγάλος κίνδυνος για πλημμύρες»

Πάντως η κα. Ρήγου επισημαίνει ότι «κατά τη διάρκεια της νύχτας (της Παρασκευής) υπάρχει μεγάλος κίνδυνος πλημμυρικών φαινομένων στην Θεσσαλία και στην κεντρική και ανατολική Μακεδονία, δηλαδή Χαλκιδική, Θεσσαλονίκη σε περιοχές παραθαλάσσιες τόσο της κεντρικής και ανατολικής Μακεδονίας και του ανατολικού Αιγαίου, δηλαδή από την Σαμοθράκη, στη Λέσβο, την Χίο μέχρι και τη Σάμο είναι πιθανό να δημιουργηθούν πλημμυρικά φαινόμενα καθώς οι βροχοπτώσεις θα έχουν και ένταση και διάρκεια μέσα στη νύχτα της Παρασκευής».

Ωστόσο, σύμφωνα με την γνωστή μετεωρολόγο, «αυτή η γρήγορη κίνηση του χαμηλού βαρομετρικού που θα περάσει τη χώρα μας και θα κινηθεί προς τη Μαύρη θάλασσα θα προκαλέσει μια εξασθένηση των βροχών στην δυτική Ελλάδα. Δηλαδή ενώ κατά τη διάρκεια της νύχτας θα δούμε σε Θεσσαλία, Μακεδονία και Ανατολικό Αιγαίο να σημειώνονται καταρρακτώδεις βροχές, στη δυτική Ελλάδα θα αρχίσουν να εξασθενούν».

Όσον αφορά στο λεκανοπέδιο, «η αυριανή μέρα (Παρασκευή) θα ξεκινήσει με ήλιο. Περιμένουμε κάποιες συννεφιές από το μεσημέρι που θα συνδυαστούν με βροχές. Γενικά όμως μέχρι και το βράδυ περιμένουμε μέτριας έντασης βροχόπτωση, ίσως με κάποιες παροδικές καταιγίδες. Δηλαδή δεν περιμένουμε κάποια ακραία βροχόπτωση στην Αττική που θα δημιουργήσει προβλήματα».

Από την άλλη όμως, «στην Θεσσαλονίκη ο καιρός θα είναι άστατος με καταιγίδες που θα είναι και ισχυρές και μεγάλη διάρκεια από το μεσημέρι και μετά και ειδικά τις βραδινές ώρες».

Δείτε LIVE την πορεία της κακοκαιρίας

Πτώση θερμοκρασίας μέχρι και 12 βαθμούς Κελσίου

Η θερμοκρασία όπως αναφέρει στο newsit.gr η Χριστίνα Ρήγου «θα πέσει συγκριτικά με τα επίπεδα της Δευτέρας που ήταν και υψηλότερες θερμοκρασίες μέχρι στιγμής που το θερμόμετρο έφτασε τους 30-32 βαθμούς κελσίου, και φαίνεται ότι αύριο Παρασκευή θα κυμανθεί γύρω στους 18-20°C, τοπικά 22°C, δηλαδή έχουμε μια πτώση μέχρι και 12 βαθμών κελσίου. Αυτές είναι φυσιολογικές τιμές για την εποχή, ίσως και λίγο πιο κάτω».

Επιπλέον εστιάζει στο γεγονός ότι «θέλει προσοχή γιατί υπάρχει ο κίνδυνος των πλημμυρικών φαινομένων και παράλληλα θα ενισχυθούν οι άνεμοι που θα φτάσουν τα 6 με 7 μποφόρ αλλά κατά τη διάρκεια των φαινομένων οι ριπές τα ξεπεράσουν τα 8 μποφόρ. Πιθανόν να έχουμε πτώσεις δέντρων ή άλλων αντικειμένων. Επίσης θα έχουμε χιόνια στο βόρεια ορεινά σε μεγάλα υψόμετρα, πάνω από τα 1.300μ».

Από το Σάββατο το μεσημέρι, όπως τονίζει η Χριστίνα Ρήγου «ο καιρός στα αρχίσει να βελτιώνεται. Μιλάμε δηλαδή για μία κακοκαιρία 24 ωρών γιατί το σύστημα θα μετατοπιστεί ανατολικότερα οπότε θα αφήσει τη χώρα με βελτιωμένο καιρό».

 

ΟΛΕΣ ΟΙ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Ελλάδα Τελευταίες ειδήσεις