Σάββατο, 27 Απρ.
21oC Αθήνα

Καιρός: Ζέστη και ομίχλη έως την Κυριακή – «Έρχονται» ισχυρές καταιγίδες για λίγες ώρες από την Τετάρτη

Καιρός: Ζέστη και ομίχλη έως την Κυριακή – «Έρχονται» ισχυρές καταιγίδες για λίγες ώρες από την Τετάρτη

«Η εποχή τώρα είναι σαν Άνοιξη» αναφέρει στο newsit.gr ο Παναγιώτης Γιαννόπουλος. Οι υψηλές – για την εποχή επίπεδα – θερμοκρασίες και η ομίχλη είναι τα κύρια χαρακτηριστικά που θα επικρατήσουν και θα παραμείνουν σε όλη σχεδόν την Ελλάδα, τουλάχιστον μέχρι και την Κυριακή.

Ο γνωστός μετεωρολόγος επισημαίνει ότι ο υδράργυρος θα φτάσει τους 26 με 29 βαθμούς Κελσίου σε αρκετές περιοχές της χώρας, ωστόσο το βράδυ της Τετάρτης (25.10.2023) αναμένονται ισχυρές καταιγίδες στο βόριο Ιόνιο και την Ήπειρο. Απόλυτη άπνοια, αυξημένη υγρασία και υψηλές θερμοκρασίες είναι το τρίπτυχο, όπως εξηγεί ο κ. Γιαννόπουλος, που έχει δημιουργηθεί η έντονη ομίχλη σε αρκετές περιοχές της χώρας.

«Έχουμε αυξημένη υγρασία. Περιμένουμε γενικά ομίχλη όλες τις μέρες ενώ σημειώνεται πυκνή ομίχλη στο αεροδρόμιο της Αθήνας, της Καβάλας και σε άλλα τμήματα της Ελλάδας. Έχουμε απόλυτη άπνοια και αυξημένη υγρασία και υψηλές θερμοκρασίες. Για την εποχή είναι λογικό να έχουμε τέτοια ομίχλη και τις πρωινές και τις βραδινές ώρες». Ο γνωστός μετεωρολόγος εξηγεί ότι «η εποχή τώρα είναι σαν Άνοιξη, δεν είναι πραγματικός Οκτώβριος καθώς έχουμε θερμοκρασίες 29 βαθμούς Κελσίου. Θα συνεχιστεί η ομίχλη, μέχρι και την Κυριακή».

Καλοκαιρία ως το τέλος το μήνα – Από 3 Νοεμβρίου πέφτει η θερμοκρασία

Όσον αφορά στην θερμοκρασία, ο Παναγιώτης Γιαννόπουλος αναφέρει ότι «είναι 2 με 3 βαθμούς πάνω από τα κανονικά. Το Σάββατο στα Βαλκάνια (Ρουμανία, Βουλγαρία κτλ.) είχαν 35 βαθμούς Κελσίου, που είναι ακραίες τιμές, την στιγμή που στη χώρα μας το Σάββατο είχαμε 29-30°C. Βέβαια το λεγόμενο «καλοκαιράκι του Αγίου Δημητρίου» δηλαδή ηλιόλουστος καιρός, είναι κάτι συνηθισμένο στην Ελλάδα. Εδώ όμως έχουμε να κάνουμε με μία παρατεταμένη καλοκαιρία και ήπιο καιρό, σχεδόν όλο τον Οκτώβρη. Δεν θα έχουμε κάποια ιδιαίτερη θερμοκρασιακή αλλαγή ως και το τέλος του μήνα. Ο υδράργυρος φαίνεται να υποχωρεί στα κανονικά για την εποχή επίπεδα 22-23 °C από τις 3 Νοεμβρίου και μετά. 

Ραγδαία επιδείνωση για λίγες ώρες – Ποιες περιοχές θα επηρεαστούν

Ωστόσο έρχεται σημαντική επιδείνωση του καιρού για λίγες ώρες. «Αργά το βράδυ της Τετάρτης περιμένουμε καταιγίδες, τοπικά ισχυρές στην περιοχή του βορείου Ιονίου, κυρίως στην Κέρκυρα και μέχρι τα ξημερώματα της Πέμπτης θα επηρεαστεί και η Ήπειρος. Θα βρέξει και στην δυτική Στερεά και στα νοτιότερα τμήματα του Ιονίου και στην Πελοπόννησο. Το μεσημέρι της Πέμπτης θα σταματήσουν τα φαινόμενα  στην δυτική Ελλάδα. Στις περιοχές αυτές θα σημειωθούν έντονοι κεραυνοί».

Αξιοσημείωτο δε είναι το γεγονός ότι σε αντίθεση με τον Σεπτέμβριο, που η κακοκαιρία Ντάνιελ έδειξε για τα καλά τα ‘’δόντια της’’, ο κ. Γιαννόπουλος αναφέρει ότι «τον Οκτώβριο γενικά ζούμε μία ανομβρία. Κάποιες περιοχές είναι τελείως άνομβρες, π.χ. στην Θράκη έχει να βρέξει μήνες. Και στην Αθήνα ενώ θα έπρεπε να είχαμε βροχή 7 μέρες τον μήνα, έχουμε μόλις μία μέρα και μάλιστα ψιλόβροχο. Κατά μέσο όρο υπό κανονικές συνθήκες θα έπρεπε μέσα στον Οκτώβριο να είχαν πέσει 100 χιλιοστά βροχής, ενώ έχουν πέσει 2-3 χιλιοστά».

Με τι καιρό θα κάνουμε παρέλαση

Πάντως, σύμφωνα με τον κ. Γιαννόπουλο «ο καιρός του Σαββατοκύριακου θα είναι για παρέλαση και για μπάνιο. Θα είναι ήπιος και θα παραμείνει και της 28ης. Το Σάββατο ίσως βρέξει λίγο τοπικά στην δυτική Ελλάδα, κυρίως στην Ήπειρο.  Στην υπόλοιπη χώρα οι παρελάσεις θα γίνουν με ήπιο καιρό και καλές θερμοκρασίες. Στην Αθήνα θα φτάσει τους 27-28°C και στην Θεσσαλονίκη τους 25 °C. Οι ελάχιστες τιμές τα πρωινά είναι και πάλι ήπιες».

Οι άνεμοι «από την Τετάρτη (25.10.2023) θα πνέουν νοτιάδες. Από την Πέμπτη θα έχουμε και λίγη αφρικανική σκόνη ενώ στο Αιγαίο θα φτάσουν πρόσκαιρα και τα 7 μποφόρ και θα παραμείνουν μέχρι και την Κυριακή» καταλήγει, μιλώντας στο newsit.gr, ο μετεωρολόγος Παναγιώτης Γιαννόπουλος.

Ελλάδα Τελευταίες ειδήσεις