Σάββατο, 27 Απρ.
23oC Αθήνα

Κακοκαιρία Daniel: Οι τρεις πηγές χρηματοδότησης των κονδυλίων 2,25 δισ. από την ΕΕ στην Ελλάδα για τις πλημμύρες

Κακοκαιρία Daniel: Οι τρεις πηγές χρηματοδότησης των κονδυλίων 2,25 δισ. από την ΕΕ στην Ελλάδα για τις πλημμύρες

Την αποδέσμευση κονδυλίων ύψους 2,25 δισ. ευρώ από την ΕΕ στην Ελλάδα ως συνδρομή για την αντιμετώπιση των απίστευτων καταστροφών, που προκλήθηκαν από τη σφοδρή κακοκαιρία Daniel, εξασφάλισε ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης κατά τη συνάντησή του με την πρόεδρο της Κομισιόν Ούρσουλα φον Ντερ Λάιεν.

Τον δρόμο για τη παροχή ευελιξίας στις επιλεξιμότητες, ώστε να διευκολυνθεί η απορρόφηση κονδυλίων ύψους 2,25 δισ. ευρώ προς σκοπούς αποκατάστασης των φυσικών καταστροφών από την κακοκαιρία Daniel και δημιουργία νέων υποδομών από τρία χρηματοδοτικά εργαλεία, άνοιξε η συζήτηση της κυβέρνησης με την Κομισιόν.

Τα εργαλεία αυτά είναι: (α) τα κονδύλια του ΕΣΠΑ 2014-2020 που δεν θα μπορούσαν να απορροφηθούν για άλλους σκοπούς και θα διατεθούν έως τις 31/12/2023 (υπολογίζεται ύψους 250 εκατ. ευρώ), (β) την εκ νέου αναθεώρηση του Ταμείου Ανάκαμψης με συμπερίληψη έργων ύψους 500 εκατ. ευρώ προς αποκατάσταση υποδομών και (γ) το νέο ΕΣΠΑ 2021-2027 με επιλέξιμα έργα ύψους 1,5 δισ. ευρώ που θα διατεθούν τα αμέσως επόμενα έτη. Σε αυτά τα πλαίσια η συζήτηση θα συνεχιστεί σε τεχνικό επίπεδο ώστε να κατανεμηθούν οι δαπάνες των έργων στα επιλέξιμα χρηματοδοτικά εργαλεία.

Επιπλέον, μόλις καταγραφεί το ύψος της ζημίας, η χώρα θα αιτηθεί επιπλέον χρήματα από το αγροτικό αποθεματικό και το Ταμείο Αλληλεγγύης της Ευρωπαϊκής Ένωσης, το οποίο μπορεί να διαθέσει έως 400 εκατ. ευρώ, αναλόγως του ύψους της τελικής ζημίας.

Ελλάδα Τελευταίες ειδήσεις