Δευτέρα, 6 Μαΐ
23oC Αθήνα

Κακοκαιρία «Elias» – Εύβοια: Μήνυμα του 112 σε Ασμήνι, Πευκί, Αρτεμίσιο και Γούβες

Κακοκαιρία «Elias» – Εύβοια: Μήνυμα του 112 σε Ασμήνι, Πευκί, Αρτεμίσιο και Γούβες

Μηνύματα του 112 στάλθηκαν σε περιοχές της Εύβοιας, της Καρδίτσας και της Λάρισας λόγω της κακοκαιρίας Elias που έχει προκαλέσει μεγάλες καταστροφές.

Συγκεκριμένα, νωρίς το πρωί της Πέμπτης στάλθηκε μήνυμα στους κατοίκους περιοχών της Εύβοιας που αναφέρει: «Με εντολή του Δημάρχου απαγορεύεται η κυκλοφορία στις ευρύτερες περιοχές των Ασμήνι, Πευκί, Αρτεμίσιο και Γούβες λόγω εξέλιξης επικίνδυνων καιρικών φαινομένων».

Από το πρωί της Τετάρτης (27.09.2023) έχουν πέσει στην Εύβοια αδιανόητα υψηλά ποσοστά νερού σε περιοχές στο βόρειο τμήμα του νησιού.

Στη Βατερή έπεσαν 198 χιλιοστά βροχής, ενώ μεγάλες καταστροφές έχουν προκληθεί σε Αιδηψό, Μαντούδι, Ροβιές και άλλες περιοχές.

Ειδικότερα στα Λουτρά Αιδηψού, η μανία των ορμητικών νερών σε συνδυασμό με φερτά υλικά, κατέστρεψε περιουσίες και σπίτια.

Σύμφωνα με τον εκπρόσωπο τύπου της Πυροσβεστικής Βασίλη Βαρθακογιάννη ο οποίος μίλησε στο Πρώτο Πρόγραμμα, στην Βόρεια Εύβοια είναι κλειστοί οι δρόμοι από Ψαχνά προς Μαντούδι και από Μαντούδι προς τους οικισμούς της Βόρειας Εύβοιας. Όπως είπε, θα εκδοθούν κι άλλα μηνύματα του 112 προς την κεντρική Εύβοια.

Μέχρι στιγμής στην Βόρεια Εύβοια έχουν υπάρξει 130 κλήσεις στην Πυροσβεστική για απάντληση υδάτων.

Εκκενώσεις σε Λάρισα και Καρδίτσα

Μήνυμα του 112 στάλθηκε κατά τη διάρκεια της νύχτας και στον οικισμό Αχίλλειο προκειμένου να απομακρυνθούν προς Λάρισα μέσω της παλιάς Εθνικής Οδού Λάρισας – Βόλου.

Παρόμοιο μήνυμα στάλθηκε και σε οικισμούς της Καρδίτσας, όπου εκκενώθηκαν οι περιοχές Λεύκη, Ορφανά, Φύλλο Αστρίτσα, προς Ιτέα.

Δραματική νύχτα και στον Βόλο

Δραματική ήταν η νύχτα για τον Βόλο, που ακόμα μία φορά είδε την κακοκαιρία να σαρώνει τα πάντα στο πέρασμά της. Οι δρόμοι μετατράπηκαν σε χείμαρροι, άνθρωποι εγκλωβίστηκαν και οικογένειες με μικρά παιδιά αναγκάστηκαν να περάσουν τη νύχτα σε ταράτσες.

Οι κάτοικοι δεν μπορούσαν να πιστέψουν ότι λίγες μόνο μέρες μετά την επέλαση της κακοκαιρίας Daniel και τις ανυπολόγιστες καταστροφές που προκάλεσε, μια νέα κακοκαιρία, η κακοκαιρία Elias, ήρθε να σαρώσει ό,τι είχε απομείνει. Η εικόνα στον Βόλο είναι απελπιστική.

Η Πυροσβεστική έχει δεχτεί εκατοντάδες κλήσεις για πλημμυρισμένα σπίτια. Το Κέντρο Επιχειρήσεων δέχτηκε 800 κλήσεις και ήδη έχουν πραγματοποιηθεί 330 απομακρύνσεις πολιτών προς ασφαλή σημεία.

Τα μεγαλύτερα προβλήματα εντοπίζονται κυρίως στην πόλη του Βόλου καθώς επίσης στις Αλυκές και στην Αγριά. Στον Βόλο επιχειρούν 180 πυροσβέστες με 50 οχήματα με τη συμβολή επίσης της 2ης, της 7ης και της 8η ΕΜΑΚ, ενώ με βάρκες, ερπυστριοφόρα και hummer συνδράμει ο στρατός.

Οικογένειες με μικρά παιδιά έχουν βρει καταφύγιο σε ταράτσες, ενώ το 80% της πόλης δεν έχει ρεύμα.

 

Ελλάδα Τελευταίες ειδήσεις