Ελλάδα

Κακοκαιρία: Κατολισθήσεις στο Ζαγόρι, απεγκλωβισμοί στα Τζουμέρκα και πλημμύρες σε Γιάννενα και Ηγουμενίτσα – Πότε υποχωρούν τα φαινόμενα

Σε δύο διαφορετικά σημεία της Ηπείρου στήθηκαν επιχειρήσεις διάσωσης, καθώς τα ορμητικά νερά ρεμάτων απέκλεισαν συνολικά τέσσερα άτομα
Προσθήκη του newsit.gr ως προτεινόμενη πηγή στην Google

Σοβαρά προβλήματα προκαλεί η επίμονη κακοκαιρία εδώ και μέρες την περιοχή της Ηπείρου, καθώς δρόμοι μετατράπηκαν σε ποτάμια σε Γιάννενα κα Ηγουμενίτσα από τις δυνατές βροχές, ενώ στο Ζαγόρι σημειώθηκαν κατολισθήσεις.

Αργά το βράδυ της Τετάρτης (19.11.25), από τη συνεχιζόμενη βροχή σημειώθηκε κατολίσθηση στην περιοχή Μηλιωτάδες, στο Ζαγόρι. Άμεση ήταν η επέμβαση μηχανήματος του Δήμου, που προχώρησε στο καθάρισμα του δρόμου.

Νωρίτερα, σε δύο διαφορετικά σημεία της Ηπείρου στήθηκαν επιχειρήσεις διάσωσης, καθώς τα ορμητικά νερά ρεμάτων απέκλεισαν συνολικά πέντε άτομα.

 

Με επιτυχία ολοκληρώθηκε η επιχείρηση διάσωσης 3 κτηνοτρόφων στο Καβαλάρι του Δήμου Ζαγορίου από την πυροσβεστική. Οι κτηνοτρόφοι είχαν εγκλωβιστεί και δεν μπορούσαν να απομακρυνθούν από την περιοχή καθώς είχε φουσκώσει ο χείμαρρος και έτσι χρειάστηκε η επέμβαση της πυροσβεστικής.

Στους Μελισσουργούς της Άρτας, δύο βοσκοί εγκλωβίστηκαν όταν η διέλευση από τον δρόμο κατέστη αδύνατη καθώς στην περιοχή είχε φουσκώσει ρέμα. Όχημα του Πυροσβεστικού Κλιμακίου Βόρειων Τζουμέρκων έσπευσε στο σημείο και η επιχείρηση απεγκλωβισμού ολοκληρώθηκε με επιτυχία. Οι δύο κτηνοτρόφοι, σύμφωνα με την ΕΡΤ, μεταφέρθηκαν σε ασφαλές σημείο και είναι καλά στην υγεία τους.

 

Στην Ηγουμενίτσα τα φρεάτια έφραξαν με φύλλα και φερτά υλικά από τα ορμητικά νερά, τα συνεργεία του Δήμου άνοιξαν τις σχάρες για τα υποχωρήσουν τα νερά. Η Πυροσβεστική δέχτηκε αλλεπάλληλες κλήσεις για πλημμυρισμένα υπόγεια στην περιοχή.

 

Δύο κατολισθήσεις στον επαρχιακό δρόμο Ηγουμενίτσας-Πλαταριάς έχουν σαν αποτέλεσμα να διακοπεί η κυκλοφορία των οχημάτων.

Πλημμυρισμένος σε διάφορα σημεία ήταν και ο δρόμος που οδηγεί στην λωρίδα της Σαγιάδας, ενώ ανάλογη είναι η εικόνα και προς το χωριό Μαυρούδι. Από τις αρμόδιες Αρχές συνίσταται στους οδηγούς να είναι ιδιαίτερα προσεκτικοί και να ακολουθούν παρακαμπτήριες διαδρομές.

Στο δρόμο που συνδέει τα Μαστοροχώρια, Πυρσόγιανη και Βούρμπιανη στην Κόνιτσα, τα ορμητικά νερά κατέστρεψαν υποδομές, όπως τμήματα του οδοστρώματος αλλά και έργα για την υπογειοποίηση των καλωδίων της ΔΕΔΔΗΕ.

Σημειώνεται πως ενώ τα φαινόμενα είναι μικρότερης έντασης εντούτοις οι βροχές και οι καταιγίδες θα συνεχιστούν με επιμονή στην ίδια περιοχή για τις επόμενες μέρες. Υποχώρηση των βροχοπτώσεων αναμένεται από την Κυριακή. 

Δείτε την πορεία του καιρού από την εφαρμογή Windy:

 

Η πρόγνωση του καιρού

ΠΡΟΓΝΩΣΗ ΓΙΑ ΤΗ ΠΕΜΠΤΗ 20-11-2025

Στο Ιόνιο, την Ήπειρο και πρόσκαιρα στη δυτική Στερεά αυξημένες νεφώσεις με βροχές και σποραδικές καταιγίδες, πιθανώς κατά τόπους ισχυρές στο βόρειο Ιόνιο και την Ήπειρο.

Στη Θεσσαλία, τη Μακεδονία, τη Θράκη και το ανατολικό Αιγαίο νεφώσεις με τοπικές βροχές και πιθανώς στα βόρεια μεμονωμένες καταιγίδες.
Στην υπόλοιπη χώρα λίγες νεφώσεις παροδικά αυξημένες.

Οι μετεωρολογικές συνθήκες ευνοούν τη μεταφορά αφρικανικής σκόνης.

Οι άνεμοι θα πνέουν από νότιες διευθύνσεις 4 με 6 και στο Ιόνιο και το βόρειο Αιγαίο πρόσκαιρα τοπικά 7 μποφόρ.

Η θερμοκρασία δεν θα σημειώσει αξιόλογη μεταβολή. Θα φτάσει στα βόρεια τους 19 με 21 βαθμούς και στα υπόλοιπα τμήματα τους 22 με 24 βαθμούς Κελσίου.

ΠΡΟΓΝΩΣΗ ΓΙΑ ΤΗΝ ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 21-11-2025

Στο Ιόνιο, την Ήπειρο, τη δυτική Στερεά και τη βορειοδυτική Πελοπόννησο βροχές και σποραδικές καταιγίδες, πιθανόν κατά τόπους ισχυρές.

Στη Θεσσαλία, τη Μακεδονία, τη Θράκη, τις υπόλοιπες περιοχές της Πελοποννήσου, την ανατολική Στερεά και το ανατολικό Αιγαίο αυξημένες νεφώσεις με τοπικές βροχές.

Στην υπόλοιπη χώρα λίγες νεφώσεις παροδικά αυξημένες κατά διαστήματα.

Οι μετεωρολογικές συνθήκες ευνοούν τη μεταφορά αφρικανικής σκόνης κυρίως στα κεντρικά και τα νότια.

Οι άνεμοι θα πνέουν από νότιες διευθύνσεις 4 με 6, στο Αιγαίο 6 με 7 και στο βόρειο Αιγαίο πρόσκαιρα έως 8 μποφόρ.

Η θερμοκρασία δεν θα σημειώσει αξιόλογη μεταβολή. Θα φτάσει στις περισσότερες περιοχές τους 21 με 23 βαθμούς και τοπικά στα Δωδεκάνησα και τη βόρεια Κρήτη τους 24 με 25 βαθμούς Κελσίου.

ΠΡΟΓΝΩΣΗ ΓΙΑ ΤΟ ΣΑΒΒΑΤΟ 22-11-2025

Στα δυτικά και τα βόρεια αυξημένες νεφώσεις με βροχές κατά διαστήματα. Στο Ιόνιο, την Ήπειρο και τη δυτική Στερεά θα εκδηλωθούν και καταιγίδες, πιθανόν κατά τόπους μέχρι το μεσημέρι ισχυρές.

Στην υπόλοιπη χώρα αραιές νεφώσεις κατά διαστήματα πιο πυκνές με τοπικές βροχές στη Θεσσαλία, την ανατολική Στερεά, την ανατολική Πελοπόννησο και τα νησιά του Ανατολικού Αιγαίου.

Οι μετεωρολογικές συνθήκες ευνοούν τη μεταφορά αφρικανικής σκόνης κυρίως στα ανατολικά και τα νότια.

Οι άνεμοι θα πνέουν από νότιες διευθύνσεις 4 με 6 και τοπικά στα βόρειο Αιγαίο 7 μποφόρ.

Η θερμοκρασία θα σημειώσει μικρή πτώση στα δυτικά.

ΠΡΟΓΝΩΣΗ ΓΙΑ ΤΗΝ ΚΥΡΙΑΚΗ 23-11-2025

Στα δυτικά άστατος καιρός με βροχές και σποραδικές καταιγίδες. Στα βόρεια, το ανατολικό Αιγαίο και την Κρήτη αυξημένες νεφώσεις με τοπικές βροχές. Χιόνια θα πέσουν στα ορεινά της Ηπείρου και της Μακεδονίας.

Στην υπόλοιπη χώρα αραιές νεφώσεις κατά διαστήματα πιο πυκνές.

Οι άνεμοι θα πνέουν νοτιοδυτικοί 4 με 5 και στα πελάγη τοπικά 6 μποφόρ με βαθμιαία εξασθένηση από το απόγευμα. Το βράδυ στα βορειοδυτικά θα επικρατήσουν βορειοδυτικοί άνεμοι 3 με 4 μποφόρ.

Η θερμοκρασία σε αισθητή πτώση στα βόρεια και τα δυτικά, σε μικρότερη πτώση στην υπόλοιπη χώρα.

ΠΡΟΓΝΩΣΗ ΓΙΑ ΤΗ ΔΕΥΤΕΡΑ 24-11-2025

Βελτιωμένος καιρός σε όλη τη χώρα με λίγες τοπικές νεφώσεις πρόσκαιρα αυξημένες κυρίως στις Κυκλάδες, την Κρήτη και το ανατολικό Αιγαίο όπου είναι πιθανόν να σημειωθούν λίγες τοπικές βροχές μέχρι το μεσημέρι.

Οι άνεμοι θα πνέουν δυτικοί βορειοδυτικοί 3 με 5 μποφόρ.

Η θερμοκρασία θα σημειώσει περαιτέρω πτώση σε όλη τη χώρα.

Σχόλια
Σχολίασε εδώ
50 /50
2000 /2000
Όροι Χρήσης. Το site προστατεύεται από reCAPTCHA, ισχύουν Πολιτική Απορρήτου & Όροι Χρήσης της Google.
Ελλάδα
Ακολουθήστε το Νewsit.gr στο Google News και ενημερωθείτε πρώτοι για όλη την ειδησεογραφία και τα τελευταία νέα της ημέρας
Ελλάδα: Περισσότερα άρθρα
Προφυλακιστέος ο 86χρονος για τη δολοφονία του αδελφού του στα Τρίκαλα – Η δήλωση των συνηγόρων υπεράσπισης
Σε δήλωσή τους οι συνήγοροι υπεράσπισης,εκφράζουν τη διαφωνία τους με την απόφαση της προσωρινής κράτησης, υποστηρίζοντας ότι θα μπορούσε να γίνει η επιβολή κατ’ οίκον περιορισμού με ηλεκτρονική επιτήρηση
Ο 86χρονος κατηγορούμενος
Ψάχνουν συνεργάτες του Παλαιστίνιου της Χαμάς για τις σχεδιαζόμενες επιθέσεις στην Ευρώπη – Τα ψηφιακά πειστήρια θα λύσουν το μυστήριο
Πηγές λένε στο newsit.gr ότι από την παρακολούθηση που του έκαναν, τις τελευταίες 15 ημέρες πριν τον συλλάβουν, δεν εντοπίστηκε κάποιος συγκεκριμένος άνθρωπος
Ο 37χρονος Παλαιστίνιος στην Ευελπίδων 5
«Δεν γνώριζα ότι ο ξάδερφός μου θα βγάλει τη σημαία» λέει η γυναίκα που φυλακίστηκε στην Κωνσταντινούπολη για το περιστατικό στην Αγιά Σοφιά
«Ήταν πάρα πολύ δύσκολα, δεν είχα καθόλου επικοινωνία με την οικογένειά μου, τις τέσσερις πρώτες μέρες δεν είχαμε ούτε τις στοιχειώδεις συνθήκες υγιεινής» λέει η 35χρονη
Αγία Σοφιά
7
«Μας επιτέθηκε πισώπλατα και με μανία με ρόπαλο» λέει ο Αιγύπτιος που δέχτηκε επίθεση από τον οδοντίατρο στην Καλλιθέα
«Χτύπησε πρώτα τον φίλο μου με το ρόπαλο στο λαιμό, μετά πήρε κάτι μεγάλο και ξεκίνησε να χτυπάει εμένα με μανία στο κεφάλι και τα πλευρά» εξηγεί ο 21χρονος
Καλλιθέα
16