Σάββατο, 20 Απρ.
14oC Αθήνα

Κακοκαιρία «Μπάρμπαρα»: Νέο μήνυμα 112 σε Αττική, Βοιωτία, Φθιώτιδα, Εύβοια, Βόλο

Κακοκαιρία «Μπάρμπαρα»: Νέο μήνυμα 112 σε Αττική, Βοιωτία, Φθιώτιδα, Εύβοια, Βόλο

Νέα ειδοποίηση στα κινητά τους, μέσω του συστήματος 112, έλαβαν σήμερα (07.02.2023) το πρωί οι κάτοικοι της Αττικής, της Βοιωτίας, της Φθιώτιδας, της Εύβοιας και του Βόλου, ενώ το τρίτο κύμα της κακοκαιρίας «Μπάρμπαρα» πλήττει περιοχές της χώρας. 

«Μήνυμα για επικίνδυνες χιονοπτώσεις στην περιοχή σας. Περιορίστε δραστικά τις μετακινήσεις και ακολουθήστε τις οδηγίες των Αρχών», αναφέρει το μήνυμα από το 112 σχετικά με την κακοκαιρία.

Μήνυμα από το 112 στον Βόλο 

Μήνυμα ενημέρωσης από το 112 έλαβαν χιλιάδες κάτοικοι του Βόλου και της Μαγνησίας στις 9.30 το πρωί, λόγω της συνεχιζόμενης σφοδρής χιονόπτωσης που επικρατεί από τις 2.30 τη νύχτα τόσο μέσα στην πόλη του Βόλου, όσο και σε ολόκληρη τη Μαγνησία. Μέσω του μηνύματος καλείται ο πληθυσμός να περιορίσει δραστικά τις μετακινήσεις του και να ακολουθεί τις οδηγίες των αρχών.

Από την πολύ πυκνή χιονόπτωση έχουν καλυφθεί τα πάντα και το ύψος του χιονιού έχει ξεπεράσει τα 20 εκατοστά ακόμη και στο λιμάνι και την κεντρική παραλία του Βόλου, ενώ στο Πήλιο μαίνεται σφοδρή χιονοθύελλα από την νύχτα και το χιόνι είναι πάνω από τα 50 εκατοστά στα Χάνια, τη Ζαγορά, όλο το ανατολικό Πήλιο καθώς και σε όλα τα βόρεια προάστια του Βόλου.

Όλα τα σχολεία είναι κλειστά στο Βόλο, αλλά και στους Δήμους Ζαγοράς-Μουρεσίου και Νοτίου Πηλίου ,όπως και όλες οι σχολές του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας. Κλειστοί είναι και παιδικοί και βρεφονηπιακοί σταθμοί σε όλο τον Βόλο και την περιφέρεια της Μαγνησίας.

Το πρωί δεν υπήρχαν αστικές συγκοινωνίες, αλλά με την πάροδο της ώρας κινούνται αραιά αστικά λεωφορεία μόνο στις κεντρικές αρτηρίες του Βόλου, ενώ δεν εκτελούνται τα δρομολόγια προς τα βόρεια προάστια και προς Αγριά και Λεχώνια.

Τα υπεραστικά δρομολόγια δεν έχουν εκτελεστεί προς κανένα προορισμό πλην της Θεσσαλονίκης, όπου δεν υφίσταται πρόβλημα.

https://twitter.com/112Greece/status/1622871292163641344

Προς το Πήλιο η κατάσταση είναι δύσκολη, αφού συνεχίζεται η χιονοθύελλα και το χιόνι καλύπτει αμέσως τα πάντα. Για να κρατηθούν οι δρόμοι ανοιχτοί επιχειρούν πάνω από 75 εκχιονιστικά μηχανήματα και αλατιέρες σε όλο το οδικό δίκτυο κυρίως του Πηλίου, αλλά απαιτούνται αντιολισθητικές αλυσίδες από τον Περιφερειακό του Βόλου και πάνω προς Ανω Βόλο, Πορταριά και Χάνια, όπου το χιόνι έχει φθάσει πάνω από μισό μέτρο. Περιπολικά της αστυνομίας δεν επιτρέπουν την κίνηση χωρίς αλυσίδες.

Μέσα στην πόλη του Βόλου οι κεντρικές οδικές αρτηρίες καθαρίζονται ανελλιπώς από εκχιονιστικά μηχανήματα και δεκάδες υδροφόρες του δήμου, αλλά και ιδιωτών, που ρίχνουν τόνους θαλασσινού νερού σε όλους τους μεγάλους δρόμους για να κρατηθεί ανοιχτή η κίνηση των οχημάτων. Χαρακτηριστικά ανέφερε ο δήμαρχος Βόλου, που συντονίζει την επιχείρηση αποχιονισμού της πόλης, ότι κάθε ένα λεπτό φεύγει και μία υδροφόρα από το λιμανι με θαλασσινό νερό για να το ρίξει σε διάφορες περιοχές της πρωτεύουσας της Μαγνησίας.

Η αντιπεριφερειάρχης Μαγνησίας Δωροθέα Κολυνδρίνη, που βρίσκεται επικεφαλής της επιχείρησης αποχιονισμού, μιλώντας στο Αθηναϊκό-Μακεδονικό Πρακτορείο Ειδήσεων ανέφερε ότι «η σφοδρή χιονόπτωση από τον Αλμυρό μέχρι και τους Αγίους Θεοδώρους, στα σύνορα Μαγνησίας και Φθιώτιδας έχει δυσκολέψει την κατάσταση στην Εθνική Οδό Αθήνας-Θεσσαλονίκης και δίνουμε μάχη για να κρατηθεί ο δρόμος ανοιχτός. Αποχιονίζουμε τον οδικό άξονα Βόλου-Καλών Νερών-Αργαλαστής και όλες τις εξόδους του Βόλου, προς Λάρισα και Αθήνα».

Η σφοδρή χιονόπτωση σε όλη τη Μαγνησία και στον Βόλο συνεχίζεται και με ανακοίνωση και του Δήμου Βόλου καλείται ο πληθυσμός να μη μετακινείται χωρίς σοβαρό λόγο, ώστε να διευκολύνεται ο αποχιονισμός των δρόμων.

Νέο έκτακτο δελτίο καιρού από την ΕΜΥ 

Σημειώνεται ότι το τρίτο κύμα της κακοκαιρίας «Μπάρμπαρα», πλησιάζει, με την ΕΜΥ να βγάζει νέο έκτακτο δελτίο καιρού. Συγκεκριμένα:

Το Έκτακτο Δελτίο Επικίνδυνων Καιρικών Φαινομένων που εκδόθηκε στις 03-02-2023/13:00 τοπική ώρα από την ΕΜΥ, επικαιροποιείται σύμφωνα με τα τελευταία προγνωστικά στοιχεία ως εξής:

1) Οι κατά τόπους πυκνές χιονοπτώσεις που εκδηλώνονται ήδη στις ανατολικές και νότιες περιοχές της χώρας, προβλέπεται να συνεχιστούν στις Σποράδες, την ανατολική Μαγνησία, την Εύβοια, την ανατολική Στερεά, τα νησιά του βορείου και ανατολικού Αιγαίου καθώς και σε ορεινές και ημιορεινές περιοχές της Ανατολικής Πελοποννήσου, των Κυκλάδων (κυρίως στα δυτικά τμήματα) και της Κρήτης (κυρίως στα δυτικά και κεντρικά). Σταδιακή ύφεση των φαινομένων αναμένεται από το μεσημέρι και από τα βόρεια.

2) Ειδικά για την Αττική αναμένεται χιονόνερο ή χιόνι, ενώ κατά περιόδους στις βορειότερες περιοχές θα υπάρχει πρόσκαιρη ένταση των χιονοπτώσεων οπότε τα φαινόμενα θα εκδηλώνονται και σε περιοχές χαμηλότερου υψομέτρου. Από το απόγευμα αναμένεται σταδιακή ύφεση των φαινομένων.

3) Ισχυρός παγετός θα σημειωθεί στα ηπειρωτικά, ο οποίος στα βορειοδυτικά θα είναι κατά τόπους ολικός (καθ’ όλη τη διάρκεια της ημέρας αρνητικές θερμοκρασίες).

4) Θυελλώδεις βόρειοι βορειοανατολικοί άνεμοι εντάσεως 7 με 8 μποφόρ θα πνέουν στο Αιγαίο έως τις μεσημβρινές ώρες.

Ελλάδα Τελευταίες ειδήσεις