Κυριακή, 28 Απρ.
17oC Αθήνα

Κακοκαιρία: «Πνίγεται» η ορεινή Καλαμπάκα – Κατολίσθηση στην Εθνική Οδό Ιωαννίνων- Κοζάνης

Κακοκαιρία: «Πνίγεται» η ορεινή Καλαμπάκα – Κατολίσθηση στην Εθνική Οδό Ιωαννίνων- Κοζάνης
Εικόνα από την Ξάνθη

Σε εξέλιξη είναι η επέλαση της κακοκαιρίας στη δυτική Ελλάδα, ωστόσο έντονα καιρικά φαινόμενα σημειώνονται και σε άλλες περιοχές της χώρας, όπως στην ορεινή Καλαμπάκα, όπου καταγράφονται νέες εικόνες βιβλικής καταστροφής. 

Η ορεινή Καλαμπάκα έχει “χτυπηθεί” από την κακοκαιρία, με την Κρανιά να βρίσκεται στο επίκεντρο των καταστροφών. Οι δρόμοι έχουν μετατραπεί σε ποτάμια και οι χείμαρροι απειλούν ακόμη και κτίρια. 

Προληπτική εκκένωση οικισμού στο Αίγιο

Στο Αίγιο, εκκενώθηκε προληπτικά ο οικισμός Βιλιβινιώτικα, λόγω κατολισθήσεων. Σύμφωνα με την αστυνομία, οι 17 κάτοικοι του οικισμού μεταφέρθηκαν σε ξενοδοχείο στην περιοχή του Ελαιώνα.

Σύμφωνα με την πυροσβεστική, κλιμάκια πυροσβεστών έχουν επέμβει σε οκτώ περιστατικά που αφορούσαν κοπές δένδρων και αφαίρεση αντικειμένου πριν πέσει σε πεζοδρόμιο από μπαλκόνι πολυκατοικίας, σε περιοχές της Αχαΐας, της Ηλείας και της Αιτωλοακαρνανίας.

Επίσης, λόγω των ισχυρών ανέμων, έχουν διακοπεί τα δρομολόγια στην πορθμειακή γραμμή Ρίου – Αντιρρίου.

Στο μεταξύ, μέσω αμφιδρόμησης του ρεύματος κυκλοφορίας προς Πάτρα, εξακολουθεί να διεξάγεται η κυκλοφορία προς Αθήνα στον αυτοκινητόδρομο Πατρών – Αθηνών, στο ύψος του Ελαιώνα της Αιγιάλειας, λόγω κατολίσθησης χωμάτων που καταγράφηκε προχθές το πρωί μετά την εκδήλωση έντονων καιρικών φαινομένων.

Στο σημείο συνεχίζουν να εργάζονται μηχανήματα, προκειμένου να αποκατασταθεί με ασφάλεια η κυκλοφορία των οχημάτων.

Επίσης, κλειστή παραμένει η παλαιά εθνική οδός Πατρών – Αθηνών, στην στο ύψος των διοδίων Ελαιώνα και στην περιοχή Μετόχι, λόγω κατολίσθησης φερτών υλικών έπειτα από έντονη βροχόπτωση.

Ακόμη, εξακολουθεί να παραμένει κλειστή σε διάφορα σημεία η επαρχιακή οδός Αιγίου – Δερβενίου – Μαμουσιάς, εξ αιτίας κατολίσθησης χωμάτων και φερτών υλικών.

Κατολισθήσεις στην Ήπειρο

Μεγάλη κατολίσθηση σημειώθηκε στην Εθνική Οδό Ιωαννίνων – Κοζάνης κοντά στο ύψος της Πυρσόγιαννης Κόνιτσας εξαιτίας των έντονων βροχοπτώσεων που εκδηλώνονται στην περιοχή.
Εξαιτίας κατολίσθησης διακόπηκε προσωρινά η κυκλοφορία και στον δρόμο Δελβινακίου- Πωγωνιανής.

Και για τα δύο σημεία κινήθηκαν μηχανήματα της Πολιτικής Προστασίας προκειμένου να απομακρύνουν χώματα και πέτρες και να αποκατασταθεί η βατότητα του οδικού δικτύου.

Κόνιτσα και Πωγώνι αποτελούν τις περιοχές του Νομού Ιωαννίνων όπου καταγράφονται τα περισσότερα μέχρι στιγμής προβλήματα από το κύμα κακοκαιρίας. Προβλήματα επίσης έχουν σημειωθεί στο Ζαγόρι και τα Τζουμέρκα.

Έντονες βροχοπτώσεις εκδηλώνονται και στον ορεινό όγκο της Άρτας με τα Θεοδώριανα να έχουν δεχθεί ως τις 9 το πρωί του Σαββάτου 108 χιλιοστά βροχής.

Πτώσεις δέντρων στο Μέτσοβο

Στο κέντρο του Μετσόβου μεγάλα κλαδιά και δέντρα κατέρρευσαν από τους ισχυρούς ανέμους με αποτέλεσμα να προκληθούν ζημιές σε σταθμευμένα αυτοκίνητα.

Συνεργεία του Δήμου, της Πολιτικής Προστασίας και της Πυροσβεστικής ξεκίνησαν την κοπή και την απομάκρυνσή τους.

Χαλάζι στην Ξάνθη

Ισχυρή χαλαζόπτωση έπληξε την Ξάνθη, επιβεβαιώνοντας τις προβλέψεις των δεικτών για απότομη μεταστροφή του καιρού.
Οι ουρανοί άνοιξαν με ισχυρή καταιγίδα και χαλαζόπτωση να πλήττει την περιοχή ενώ προκλήθηκαν ζημιές, καθώς και πτώσεις δέντρων.

 

Στην περιοχή κοντά στην ανατολική είσοδο της πόλης οι κάτοικοι μιλούν για την εκδήλωση ενός ανεμοστρόβιλου, ο οποίος μάλιστα αναποδογύρισε αυτοκίνητα που ήταν παρκαρισμένα και ξήλωσε κεραμίδια από οροφές σπιτιών.

 

Κατάρρευση πρανούς στην Εθνική Οδό Φλώρινας – Κρυσταλλοπηγής

Κατάρρευση του πρανούς σημειώθηκε στο 22ο χιλιόμετρο της εθνικής οδού Φλώρινας – Κρυσταλλοπηγής, στο ύψος του Πισοδερίου. Σύμφωνα με την Αστυνομία, η κυκλοφορία δεν διακόπηκε και διεξάγεται με τη συνδρομή των αστυνομικών που βρίσκονται επί τόπου. Στο σημείο έχει τοποθετηθεί σήμανση.

Προσωπικό της Περιφερειακής Ενότητας Φλώρινας κατευθύνεται στο σημείο για να αποκαταστήσει τη ζημιά.

Μπουρίνι “χτύπησε” τις Ράχες Φθιώτιδας

Σε διάφορες περιοχές του νομού Φθιώτιδας εκδηλώθηκαν μπουρίνια που προκάλεσαν ζημιές.

Χαρακτηριστικό παράδειγμα οι Ράχες Στυλίδας, όπου βάρκες αναποδογύρισαν ή βγήκαν στη στεριά, ενώ οι δυνατοί άνεμοι με την ισχυρή καταιγίδα “διέλυσαν” τις εγκαταστάσεις των καταστημάτων στην παραλία, αφού ο νοτιάς έβγαλε τη θάλασσα μέχρι το δρόμο που γέμισε με φερτά υλικά.

Ελλάδα Τελευταίες ειδήσεις