Τετάρτη, 17 Απρ.
20oC Αθήνα

“Καλωσορίσατε”: Οι πρώτες αιτήσεις για προσφυγόπουλα σε βρεφονηπιακούς σταθμούς! (ΦΩΤΟ)

“Καλωσορίσατε”: Οι πρώτες αιτήσεις για προσφυγόπουλα σε βρεφονηπιακούς σταθμούς! (ΦΩΤΟ)

Αιτήσεις εγγραφής για τη νέα σχολική χρονιά, γραμμένες στα αραβικά, παρέλαβαν τις τελευταίες ημέρες δεκάδες βρεφονηπιακοί σταθμοί σε ολόκληρη τη χώρα καθώς το υπουργείο Παιδείας θέτει άμεσα σε εφαρμογή το πρόγραμμά ένταξης των παιδιών των προσφύγων και των μεταναστών στο ελληνικό εκπαιδευτικό σύστημα.

Τα φυλλάδια συνοδεύονται από εγχειρίδιο επικοινωνίας με τους αλλοδαπούς γονείς καθώς και από ένα λεξικό με βασικούς όρους της αραβικής γλώσσας ενώ η σχετική οδηγία προλογίζεται με το “καλωσορίσατε” προς τους γονείς των υποψηφίων μαθητών. Το φυλλάδιο όπως και οι αιτήσεις εγγραφής στους βρεφονηπιακούς σταθμούς χρηματοδοτούνται και από την πρεσβεία της Ελβετίας.

Σύμφωνα με πηγές από το υπουργείο Παιδείας, το πρόγραμμά αρχικά αφορά στα παιδιά που μένουν στα κέντρα φιλοξενίας προσφύγων και μεταναστών ενώ σε δεύτερη φάση, μετά την καταγραφή των ενδιαφερομένων μέσω των αιτήσεων, θα επεκταθεί και στα ειδικά, ελληνικά σχολεία. Η ηγεσία του υπουργείου προσανατολίζεται στη λειτουργία παιδικών σταθμών και σχολικών τάξεων εντός των hot spots, όπου θα επιχειρηθεί μια διαδικασία εξοικείωσης των αραβόφωνων μαθητών με τον τρόπο λειτουργίας του ελληνικού σχολείου, και κατόπιν θα γίνει η ένταξή τους σε διαπολιτισμικά και ειδικά σχολεία.

Το όλο εγχείρημα απευθύνεται σε μαθητές παιδικών σταθμών, οι οποίοι λόγω ηλικίας είναι πιο εύκολο να έρθουν πιο κοντά με τον τρόπο διδασκαλίας και τη γλώσσα, ωστόσο, στόχος του υπουργείου Παιδείας είναι και αλλοδαποί μαθητές μεγαλύτερων ηλικιών να μπορέσουν να φοιτήσουν στα ελληνικά σχολεία. “Θα γίνει ό,τι έγινε με τους Αλβανούς όταν ήρθαν στη χώρα μας“, είπε χαρακτηριστικά στο newsit.gr στέλεχος του υπουργείου και διευκρίνισε πως για το συγκεκριμένο πρόγραμμα θα προκηρυχθούν προσλήψεις έκτακτου προσωπικού -ενδεχομένως αναπληρωτών εκπαιδευτικών– προκειμένου να καλυφθούν οι ανάγκες για τους αραβόφωνους μαθητές.

Ήδη η ομάδα γύρω από τον υπουργό Παιδείας Νίκο Φίλη μελετά τους τρόπους με τους οποίους θα γίνει ένταξη των παιδιών προσφύγων και μεταναστών στα ελληνικά σχολεία, την ώρα που παραμένει άγνωστος ο αριθμός των οικογενειών που θα παραμείνουν στη χώρα μας και συνδέει την πορεία του προσφυγικού με τον προγραμματισμό της νέας σχολικής χρονιάς και τη συνύπαρξη Ελλήνων και αλλοδαπών στα θρανία.

ΡΕΠΟΡΤΑΖ: ΚΩΣΤΑΣ ΣΤΑΜΟΥ – ΜΙΛΤΟΣ ΣΑΚΕΛΛΑΡΗΣ

Ελλάδα Τελευταίες ειδήσεις

Σχολιάστε