Καντερές: Η τραγωδία στην Μάνδρα θα είχε αποτραπεί αν λειτουργούσε το ραντάρ της Αίγινας! video

Για δυνατότητα αποτροπής της τραγωδίας της Μάνδρας κάνει λόγο ο Νίκος Καντερές.
Τι αποκαλύπτει για το υπερσύγχρονο ραντάρ της Αίγινας που… υπολειτουργεί.
Δείτε αναλυτικά τα όσα είπε στο newsit.gr.

Η καταστροφή στην Μάνδρα θα μπορούσε ενδεχομένως να αποτραπεί εάν λειτουργούσε σωστά το ραντάρ της Αίγινας, σύμφωνα με τα όσα είπε στο newst.gr ο Νίκος Καντερές.

Ο κ. Καντερές αρχικά τόνισε πως η πρόγνωση του καιρού είναι μια πολύπλοκη διαδικασία, αποτέλεσμα χιλιάδων μετρήσεων από ειδικά όργανα και πολύπλοκων υπολογισμών από προγνώστες μετεωρολόγους.

Η πρόβλεψη των καταιγίδων, ειδικότερα, είναι ένα θέμα επίκαιρο, όχι μόνο το χειμώνα, αλλά και την άνοιξη και το καλοκαίρι, αφού και αυτές τις εποχές τα μπουρίνια δε λείπουν και ενίοτε είναι ισχυρότερα και πιο επικίνδυνα και από αυτά του χειμώνα.

“Οι ανοιξιάτικες και καλοκαιρινές μπόρες εκδηλώνονται, λόγω αστάθειας, συνήθως, το μεσημέρι και το απόγευμα, γιατί με τις ακτίνες του ήλιου υπερθερμαίνεται το έδαφος, υπάρχουν ανοδικά ρεύματα, και είναι τέτοια η κατάσταση στα μεσαία και στα ανώτερα στρώματα της ατμόσφαιρας, που ενώ μια μέρα ξεκινάει με λιακάδα, το μεσημέρι συννεφιάζει, το απόγευμα έχουμε καταιγίδα και τη νύχτα ξαστεριά. Αντίθετα, οι καταιγίδες των συστημάτων, που συναντάμε το φθινόπωρο και το χειμώνα είναι πιο καθολικές εξηγεί, μιλώντας στο newsit.gr, ο προγνώστης μετεωρολόγος και πρώην διευθυντής Πρόγνωσης της Εθνικής Μετεωρολογικής Υπηρεσίας, Νίκος Καντερές.

Το… ξεχασμένο ραντάρ της Αίγινας

Ιδιαίτερη σημασία έχει η δυνατότητα πρόγνωσης καταιγίδων και γενικότερα ακραίων καιρικών φαινομένων, έστω και μία ή δύο ώρες πριν από το ξέσπασμά τους. Πρόκειται για δυνατότητα που μπορεί να έχει μεγάλη αξία για την προστασία του πληθυσμού.

Σε αυτό το πλαίσιο και για την επιτυχή μετεωρολογική υποστήριξη των Ολυμπιακών Αγώνων 2004, ένα νέο σύστημα μετεωρολογικής υποστήριξης περιελάμβανε την εγκατάσταση στην Αίγινα ενός μετεωρολογικού ραντάρ τελευταίας τεχνολογίας. Σύμφωνα με τον Νίκο Καντερέ, το συγκεκριμένο ραντάρ σήμερα υπολειτουργεί και οι μετεωρολογικές προβλέψεις οι οποίες αφορούν στο λεκανοπέδιο βασίζονται σε ένα ένα παλαιό μετεωρολογικό ραντάρ, το οποίο βρίσκεται στον Υμηττό.

“Με το μετεωρολογικό ραντάρ της Αίγινας μπορούν να εντοπιστούν εγκαίρως τα καταιγιδοφόρα σύννεφα και να μάθουμε σε ποιο ύψος βρίσκονται, τι περιέχουν, αν έχουν χαλάζι και πόσο, με ποια ποσότητα νερού συνοδεύονται… Οι πληροφορίες από το συγκεκριμένο ραντάρ θα μεταβιβάζονταν εγκαίρως στην Εθνική Μετεωρολογική Υπηρεσία και ο προγνώστης μετεωρολόγος που βρίσκεται πάντα εκεί, αφού τις συμβουλευόταν, θα έβγαζε εγκαίρως έκτακτο δελτίο, θα ειδοποιούσε την Πολιτική Προστασία, την Πυροσβεστική κ.ο.κ.” λέει ο Νίκος Καντερές.

“Θα μπορούσε να είχε προβλεφθεί η μεγάλη καταιγίδα στη Μάνδρα”

“Δυστυχώς, αυτό το ραντάρ εδώ και πολλά χρόνια δεν είναι σε πλήρη λειτουργία, δεν είναι πλήρως αξιοποιημένο. Η Πολιτεία πρέπει να φροντίσει να ενεργοποιηθεί αυτό το ραντάρ σε μεγαλύτερο βαθμό, έτσι ώστε να καλυφθεί το λεκανοπέδιο της Αττικής, στο οποίο βρίσκονται οι μισοί κάτοικοι της Ελλάδας από αυτό το ραντάρ. Αν γίνει αυτό οι προγνώσεις για τις καταιγίδες θα είναι καλύτερες και ασφαλέστερες” προσθέτει ο γνωστός μετεωρολόγος.

“Αν το ραντάρ της Αίγινας ήταν σε πλήρη λειτουργία θα μπορούσε να είχε προβλεφθεί η μεγάλη καταιγίδα στη Μάνδρα.

Το ραντάρ της Αίγινας έχει δυνατότητα λεπτομερούς πρόβλεψης ακραίων καιρικών φαινομένων, η οποία μπορεί να έχει μεγάλη αξία για την προστασία των κατοίκων των περιοχών οι οποίες πρόκειται να πληγούν. Ας φανταστούμε πόσο θα μπορούσε να βοηθήσει μια τέτοιου είδους πρόγνωση στην περίπτωση της Μάνδρας.

Χωρίς να είναι υπερβολή, η αξιοποίηση των δυνατοτήτων αυτού του ραντάρ μπορεί να συνδεθεί και με την πλημμύρα στη Μάνδρα. Το ραντάρ αυτό θα μπορούσε να είχε εντοπίσει τη μεγάλη αυτή καταιγίδα και να φαινόταν ότι ένα “τσουνάμι” θα περνούσε από την περιοχή, έτσι ώστε αυτή η πληροφόρηση να διαβιβαστεί στην Πυροσβεστική, στην Αστυνομία, να κλείσει ο δρόμος που πάει στο Κριεκούκι και, βεβαίως, να ενημερώνονταν και οι κάτοικοι.

Αν λειτουργούσε πλήρως αυτό το ραντάρ θα είχαμε απτά στοιχεία και όχι μια γενική πρόβλεψη για καταιγίδα. Στη συγκεκριμένη περίπτωση, στη Μάνδρα η βροχή ήταν καταρρακτώδης και σε διπλανές περιοχές, στην Ελευσίνα, στα Βίλια, στο Κριεκούκι, δεν έβρεξε καθόλου” εξηγεί ο Νίκος Καντερές, προσθέτοντας ότι “πρέπει το συγκεκριμένο ραντάρ να μπει σε πλήρη λειτουργία γιατί αφορά σε όλο το λεκανοπέδιο της Αττικής και άρα, τη μισή Ελλάδα”.

ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ: ΕΦΗ ΚΟΥΛΟΧΕΡΗ

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Ελλάδα Τελευταίες ειδήσεις

Επίθεση στο Ίδρυμα «Κωνσταντίνος Μητσοτάκης»: Απομακρύνθηκε ο εμπρηστικός μηχανισμός

Επίθεση στο Ίδρυμα «Κωνσταντίνος Μητσοτάκης»: Απομακρύνθηκε ο εμπρηστικός μηχανισμός

Ολοκληρώθηκε λίγο πριν από τις 23.00, από το ειδικό ρομπότ του Τμήματος Εξουδετέρωσης Εκρηκτικών Μηχανισμών, ο έλεγχος του μηχανισμού που είχε τοποθετηθεί εξωτερικά του κτιρίου ... Διαβάστε περισσότερα
Εμπορικός Σύλλογος Αθηνών: Να λειτουργήσει η αγορά στις 8 Μαρτίου με προσεκτικά σχεδιασμένο μοντέλο

Εμπορικός Σύλλογος Αθηνών: Να λειτουργήσει η αγορά στις 8 Μαρτίου με προσεκτικά σχεδιασμένο μοντέλο

«Αυτή πρέπει να είναι η τελευταία αναβολή και την Δευτέρα 8 Μαρτίου η αγορά να επαναλειτουργήσει με ένα προσεκτικά σχεδιασμένο μοντέλο» δήλωσε ο πρόεδρος του ... Διαβάστε περισσότερα
Παράταση lockdown: Η Αττική οδήγησε σε μονόδρομο την ειδική επιτροπή – Η ελπίδα της 15ης Μαρτίου

Παράταση lockdown: Η Αττική οδήγησε σε μονόδρομο την ειδική επιτροπή – Η ελπίδα της 15ης Μαρτίου

Η παράταση του lockdown για μία εβδομάδα ανακοινώθηκε και επίσημα από το Νίκο Χαρδαλιά. Αύξηση των νεκρών από κορονοϊό "βλέπουν" οι ειδικοί τις επόμενες ημέρες. Ο στόχος για λιανεμπόριο και σχολεία.
Χαρδαλιάς: Έτσι θα περάσουμε την Τσικνοπέμπτη – Τι θα ισχύσει

Χαρδαλιάς: Έτσι θα περάσουμε την Τσικνοπέμπτη – Τι θα ισχύσει

Στην Τσικνοπέμπτη η οποία είναι την επόμενη εβδομάδα αναφέρθηκε στην ενημέρωση της Παρασκευής ο υφυπουργός Πολιτικής Προστασίας, Νίκος Χαρδαλιάς. κ. Χαρδαλιάς ξεκαθάρισε πως και τη ... Διαβάστε περισσότερα
Επίθεση στο Ίδρυμα «Κωνσταντίνος Μητσοτάκης»: Ελεγχόμενη έκρηξη από τους πυροτεχνουργούς

Επίθεση στο Ίδρυμα «Κωνσταντίνος Μητσοτάκης»: Ελεγχόμενη έκρηξη από τους πυροτεχνουργούς

Σε ελεγχόμενη έκρηξη ετοιμάζονται να προχωρήσουν οι πυροτεχνουργοί του ΤΕΕΜ στον μηχανισμό που έχει βρεθεί εξωτερικά του κτιρίου του Ιδρύματος «Κωνσταντίνος Μητσοτάκης» στο Θησείο. Σύμφωνα ... Διαβάστε περισσότερα
Πυροβολισμοί στην πλατεία Αττικής – Οι δράστες έφυγαν με ταξί και ξέχασαν το όπλο

Πυροβολισμοί στην πλατεία Αττικής – Οι δράστες έφυγαν με ταξί και ξέχασαν το όπλο

Ένοπλη συμπλοκή αγνώστων αναστάτωσε το βράδυ της Παρασκευής την πλατεία Αττικής. Κάποιοι από τους δράστες διέφυγαν με ταξί όμως κατά τη διαφυγή τους το ξέχασαν μέσα στο αυτοκίνητο.
Lockdown – βεβαιώσεις μετακίνησης: Τι θα ισχύει από τη Δευτέρα 1η Μαρτίου

Lockdown – βεβαιώσεις μετακίνησης: Τι θα ισχύει από τη Δευτέρα 1η Μαρτίου

Με νέες βεβαιώσεις μετακίνησης θα πρέπει να εφοδιάσουν οι εργοδότες τους εργαζομένους τους όπως τόνισε χαρακτηριστικά ο Νίκος Χαρδαλιάς. Ο κ. Χαρδαλιάς κατά την ενημέρωση ... Διαβάστε περισσότερα