Σάββατο, 13 Ιουλ.
31oC Αθήνα

Καρκίνος του πνεύμονα: Ασθενής στη Θεσσαλονίκη έλαβε ειδική θεραπεία, τύπου εμβόλιο

Καρκίνος του πνεύμονα: Ασθενής στη Θεσσαλονίκη έλαβε ειδική θεραπεία, τύπου εμβόλιο

Μια διαφορετική εξατομικευμένη θεραπεία σαν εμβόλιο, κατά του καρκίνου του πνεύμονα έλαβε ένας ασθενής στη Θεσσαλονίκη στο πλαίσιο κλινικής μελέτης Αμερικανικής Εταιρίας. 

Πρόκειται για τον πρώτο ασθενή, πανευρωπαϊκά, που λαμβάνει το σχετικό «εμβόλιο» για τον καρκίνο του πνεύμονα στο πλαίσιο κλινικής μελέτης Αμερικανικής Εταιρίας σε συνεργασία με το Ογκολογικό Τμήμα Κλινικών Μελετών του Ιατρικού Διαβαλκανικού, υπό την επίβλεψη της αναπληρώτριας καθηγήτριας Μοριακής Ιατρικής ΑΠΘ παθολόγου – ογκολόγου Σοφίας Μπάκα.

Ο ασθενής, αφού υποβλήθηκε στο Ιατρικό Διαβαλκανικό σε χειρουργική αφαίρεση του καρκίνου, έλαβε στη συνέχεια έναν κύκλο χημειοθεραπείας. Τμήμα του όγκου εστάλη στα κεντρικά εργαστήρια, που χρησιμοποιούνται για τη μελέτη, ώστε να δημιουργηθεί ενέσιμη θεραπεία, τύπου εμβολίου, που εκπαιδεύει το ανοσοποιητικό σύστημα να μην επιτρέπει να δημιουργηθούν άλλοι ίδιοι όγκοι. Ο ασθενής μαζί με την νέα θεραπεία θα λάβει και ανοσοθεραπεία. Στη Θεσσαλονίκη ο πρώτος ασθενής στην Ευρώπη που έλαβε θεραπεία σαν εμβόλιο για τον καρκίνου του πνεύμονα

Η κλινική μελέτη επικεντρώνεται στην ανάπτυξη και χορήγηση εμβολίων και η θεραπεία στηρίζεται στα νεοαντιγόνα του όγκου, τα οποία είναι μοναδικά στον καρκίνο του κάθε ασθενούς και για τον λόγο αυτόν απαιτείται εξατομικευμένη προσέγγιση.

«Η θεραπεία με το εξατομικευμένο εμβόλιο αποτελεί ορόσημο στη μάχη έναντι του καρκίνου του πνεύμονα αλλά και γενικά του καρκίνου. Προσαρμόζοντας τα εμβόλια για κάθε ασθενή, στοχεύουμε στην ενίσχυση της ανοσολογικής απόκρισης του οργανισμού κατά των καρκινικών κυττάρων, οδηγώντας σε καλύτερα αποτελέσματα και βελτίωση της ποιότητας ζωής τους. Η νέα αυτή εξατομικευμένη, προσωποποιημένη θεραπεία στο κέντρο μας, το Ιατρικό Διαβαλκανικό Θεσσαλονίκης, δίνεται επίσης και σε ασθενείς με χειρουργημένο μελάνωμα, και μέχρι σήμερα έχουν λάβει ήδη θεραπεία αρκετοί ασθενείς» αναφέρει η κ. Μπάκα.

Ελλάδα Τελευταίες ειδήσεις