Παρασκευή, 29 Μαρ.
17oC Αθήνα

Καστανιές: Δραματικές στιγμές για τους πρόσφυγες στα σύνορα με την Τουρκία [Pics, video]

Καστανιές: Δραματικές στιγμές για τους πρόσφυγες στα σύνορα με την Τουρκία [Pics, video]
Φωτογραφία Reuters

Η νύχτα έπεσε και εκατοντάδες πρόσφυγες παραμένουν στην τουρκική πλευρά των συνόρων, στις Καστανιές Έβρου, μετά την απόφαση “βόμβα” του Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν να ανοίξει τα σύνορα.  

Κάποιοι έχουν ανάψει φωτιές για να ζεσταθούν. Οικογένειες με μικρά παιδιά παραμένουν συνωστισμένες. Οι εικόνες κάνουν τον γύρο του κόσμου, αλλά η Ευρώπη…σφυρίζει αδιάφορα. 

Ένταση και χημικά

Το πρωί, δεν έλειψαν και εντάσεις όταν κάποιοι προσπάθησαν να περάσουν τα σύνορα παράνομα και ήρθαν αντιμέτωποι με ρίψη χημικών. 
Ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης το απόγευμα έστειλε μήνυμα προς όλους ότι η χώρα μας δεν θα ανεχθεί την παραβίαση των συνόρων της.

Η Ελλάδα από τα ξημερώματα δεν έκλεισε, αλλά σφράγισε τα σύνορά της στον Έβρο. ΕΛ. ΑΣ. και στρατός σφράγισαν τα σύνορα και ουσιαστικά απέτρεψαν την είσοδο 300 μεταναστών, οι οποίοι έφτασαν στην απέναντι πλευρά του Έβρου από την Αδριανούπολη. 

Click4more: Ξεδιάντροπος Ερντογάν! Απίστευτες εικόνες σε Έβρο και νησιά με απελπισμένους ανθρώπους που χρησιμοποιεί χωρίς ντροπή!

Λόγω της κατάστασης που επικρατεί στα σύνορα με μαζικά κύματα προσφύγων και μεταναστών να φτάνουν από κάθε γωνιά της Τουρκίας, έχει αποφασιστεί και ανοιγοκλείνει το τελωνείο στις Καστανιές τους Έβρου. Αυτό όπως τονίζεται από κυβερνητικές πηγές σημαίνει ότι τα σύνορα σε καμία περίπτωση δεν είναι κλειστά αλλά ότι προκειμένου να διασφαλιστεί ότι δεν θα προσπαθήσουν να περάσουν παράνομα πρόσφυγες την τουρκική πλευρά, το τελωνείο κλείνει για λίγο και μετά συνεχίζει την λειτουργία του.

Η κατάσταση στα θαλάσσια σύνορα 

Εκτός από την κατάσταση στον Έβρο και στα ελληνοτουρκικά σύνορα στις Καστανιές, πρόσφυγες φτάνουν κατά δεκάδες μέσω θαλάσσης, στα νησιά του Αιγαίου.

Συνολικά 151 μετανάστες και πρόσφυγες, έχουν καταφθάσει σε δύο ελληνικά νησιά του Αν. Αιγαίου από σήμερα το πρωί έως νωρίς το απόγευμα. Σύμφωνα με το Λιμενικό Σώμα- τρεις αποβιβάσεις μεταναστών με λέμβους σημειώθηκαν στη Μυτιλήνη με 71 μετανάστες και πρόσφυγες και μία στο Πυθαγόρειο, στη Σάμο, με 54 μετανάστες και πρόσφυγες.

Επίσης, μία επιχείρηση διάσωσης μεταναστών και προσφύγων έλαβε χώρα στη Μεγίστη, όπου περισυνελέγησαν 26 μετανάστες και πρόσφυγες.

Φωτογραφίες Reuters

Ελλάδα Τελευταίες ειδήσεις