Πέμπτη, 18 Απρ.
22oC Αθήνα

Βγάζει την γλώσσα στην Ευρώπη ο Ερντογάν: «Οι πρόσφυγες δεν είναι δικό μας πρόβλημα»

Βγάζει την γλώσσα στην Ευρώπη ο Ερντογάν: «Οι πρόσφυγες δεν είναι δικό μας πρόβλημα»

Η Ελλάδα θωράκισε τα σύνορά της σε ξηρά και θάλασσα. Η Τουρκία όμως επιμένει να παίζει παιχνίδια και να ρίχνει το μπαλάκι στην Ευρώπη. Δείτε ζωντανή εικόνα από τον Έβρο.

Την ώρα που η Ελλάδα αυστηροποιεί την φύλαξη στα σύνορά της τόσο τα χερσαία όσο και τα θαλάσσια, την ώρα που οικογένειες με μικρά παιδιά συνωστίζονται στην τουρκική πλευρά των συνόρων στις Καστανιές του Έβρου ο Ερντογάν παραδέχεται ότι όλα γίνονται επίτηδες και έχουν οργανωθεί από τον ίδιο!

Και πόσο πιο επίσημη πηγή από τον διευθυντή της υπηρεσίας Μέσων Ενημέρωσης και Επικοινωνίας της τουρκικής προεδρίας Φαχρετίν Αλτούν.

Ο άνθρωπος του Προέδρου είπε: «Η Τουρκία δεν θεωρεί ότι η απόφασή της να επιτρέψει σε ορισμένους από τα εκατομμύρια των προσφύγων που φιλοξενεί να περάσουν στην Ευρώπη θα έχει επιπτώσεις στις σχέσεις της με την Δύση». Και δεν έμεινε μόνο εκεί στις δηλώσεις του προς τους δημοσιογράφους.

Είπε: «Οι πρόσφυγες αποτελούν πλέον πρόβλημα της Ευρώπης και επίσης του κόσμου» και πρόσθεσε ότι η Άγκυρα «δεν είχε άλλη επιλογή» παρά να χαλαρώσει τους συνοριακούς ελέγχους, αφού δεν έλαβε επαρκή βοήθεια για τη φιλοξενία 3,7 εκατομμυρίων σύρων προσφύγων.

Η εικόνα αυτή την ώρα στα σύνορα Ελλάδας – Τουρκία είναι αυτή και εδώ και πολλές ώρες μεταδίδεται παντού ζωντανά. Νωρίτερα δεν έλειψαν και εντάσεις όταν κάποιοι προσπάθησαν να περάσουν τα σύνορα παράνομα και ήρθαν αντιμέτωποι με ρίψη χημικών. Αυτήν την ώρα και όσο θα πέφτει η νύχτα κάποιοι έχουν ανάψει φωτιές για να ζεσταθούν.

Η εικόνα με τους πρόσφυγες να προσπαθούν να περάσουν τα σύνορα κάνουν τον γύρο του κόσμου και η Ευρώπη ακόμα σφυρίζει αδιάφορα. Ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης το απόγευμα έστειλε μήνυμα προς όλους ότι η χώρα μας δεν θα ανεχθεί την παραβίαση των συνόρων της.

Η Ελλάδα από τα ξημερώματα δεν έκλεισε αλλά σφράγισε τα σύνορά της στον Έβρο. ΕΛ. ΑΣ. και στρατός σφράγισαν τα σύνορα και ουσιαστικά απέτρεψαν την είσοδο 300 μεταναστών οι οποίοι έφτασαν στην απέναντι πλευρά του Έβρου από την Αδριανούπολη. Οι αστυνομικοί με την συνδρομή συνοριοφυλάκων σφράγισαν τα σύνορα και απέτρεψαν την είσοδό τους στο Ελληνικό Έδαφος. Στον Έβρο βρίσκεται ο αρχηγός ΓΕΕΘΑ αντιστράτηγος Κωνσταντίνος Φλώρος και ο υπουργός προστασίας του Πολίτη Μιχάλης Χρυσοχοϊδης.

Λόγω της κατάστασης που επικρατεί στα σύνορα με μαζικά κύματα προσφύγων και μεταναστών να φτάνουν από κάθε γωνιά της Τουρκίας, έχει αποφασιστεί και ανοιγοκλείνει το τελωνείο στις Καστανιές τους Έβρου. Αυτό όπως τονίζεται από κυβερνητικές πηγές σημαίνει ότι τα σύνορα σε καμία περίπτωση δεν είναι κλειστά αλλά ότι προκειμένου να διασφαλιστεί ότι δεν θα προσπαθήσουν να περάσουν παράνομα πρόσφυγες την τουρκική πλευρά, το τελωνείο κλείνει για λίγο και μετά συνεχίζει την λειτουργία του.

Η κατάσταση στα σύνορα χερσαία και θαλάσσια

Εκτός από την κατάσταση στον Έβρο και στα ελληνοτουρκικά σύνορα στις Καστανιές, πρόσφυγες φτάνουν κατά δεκάδες μέσω θαλάσσης στα νησιά του Αιγαίου.

Συνολικά 151 μετανάστες και πρόσφυγες, έχουν καταφθάσει σε δύο ελληνικά νησιά του Αν. Αιγαίου από σήμερα το πρωί έως νωρίς το απόγευμα. Σύμφωνα με το Λιμενικό Σώμα- τρείς αποβιβάσεις μεταναστών με λέμβους σημειώθηκαν στη Μυτιλήνη με 71 μετανάστες και πρόσφυγες και μία στο Πυθαγόρειο, στη Σάμο, με 54 μετανάστες και πρόσφυγες.

Επίσης, μία επιχείρηση διάσωσης μεταναστών και προσφύγων έλαβε χώρα στη Μεγίστη, όπου περισυνελέγησαν 26 μετανάστες και πρόσφυγες.

Από τη Μυτιλήνη ξεκίνησε στις 4 το απόγευμα, η περιοδεία του υπουργού Ναυτιλίας Γιάννη Πλακιωτάκη και του αρχηγού του Λιμενικού Σώματος, Θεόδωρου Κλιάρη στη Λέσβο, τη Χίο και τη Σάμο.

Ο κ. Πλακιωτάκης συμμετέχει σε σύσκεψη στο Λιμεναρχείο Μυτιλήνης για το θέμα του προσφυγικού και την οργάνωση της αντιμετώπισης των μεταναστευτικών ροών. Ας σημειωθεί ότι με εντολή του υπουργού Ναυτιλίας οι λιμενικές αρχές των τριών νησιών του Βορείου Αιγαίου, ενισχύονται από σήμερα με προσωπικό.

Μετά την ολοκλήρωση της επίσκεψης η πολιτική και στρατιωτική ηγεσία του Λιμενικού Σώματος θα μεταβεί σε Χίο και Σάμο με πλοίο ανοιχτής θαλάσσης.

Όπως έγινε γνωστό, στη Μυτιλήνη έφθασε και ο υφυπουργός εθνικής Άμυνας Αλκιβιάδης Στεφανής.

ΟΛΕΣ ΟΙ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Ελλάδα Τελευταίες ειδήσεις