Κυριακή, 21 Απρ.
14oC Αθήνα

Κατερίνα Λάσπα: Αντιδράσεις για το σχόλιό της για τις drag queens

Κατερίνα Λάσπα: Αντιδράσεις για το σχόλιό της για τις drag queens

Έντονες αντιδράσεις έχει προκαλέσει η τοποθέτηση της Κατερίνας Λάσπα για τις drag queens που διαβάζουν παραμύθια σε παιδιά στη Θεσσαλονίκη.

Η Κατερίνα Λάσπα, Γενική Γραμματέας Εθελοντισμού του ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ, σχολίασε στον προσωπικό της λογαριασμό στο Instagram την εκδήλωση σε παιδικό σταθμό, με πρωτοβουλία του «Thessaloniki Pride» και των «Οικογενειών με Ουράνιο Τόξο».

Το παραμύθι που διαβάστηκε στα παιδιά ήταν το «Η Drag Queen που έσωσε τα Χριστούγεννα» με την Κατερίνα Λάσπα να γράφει σε story στο instagram πως: «Σήμερα Drag Queens θα διαβάσουν παραμύθια σε παιδιά νηπιαγωγείου και δημοτικού της Θεσσαλονίκης. Αθλιότητα. Ο καθένας ας κάνει ό,τι θέλει στον εαυτό του. Κανένας όμως, δεν έχει το δικαίωμα με πλάγιο τρόπο να επιβάλει τέτοια πρότυπα σε παιδάκια».

Άμεση η αντίδραση του Σωματείου Υποστήριξης Διεμφυλικών

Το Σωματείο Υποστήριξης Διεμφυλικών εξέδωσε ανακοίνωση για το σχόλιο που έκανε η Κατερίνα Λάσπα και το χαρακτήρισε «απαράδεκτο, κακοποιητικό και ακραίο ρατσιστικό και τρανσφοβικό».

Πιο συγκεκριμένα, η ανακοίνωση αναφέρει: «Το Σωματείο Υποστήριξης Διεμφυλικών (Σ.Υ.Δ.), μη κυβερνητική οργάνωση εθελοντικού χαρακτήρα για την προαγωγή των δικαιωμάτων και ελευθεριών των τρανς, φυλοδιαφορετικών και γενικότερα των ΛΟΑΤΚΙ+ προσώπων, διαμαρτύρεται με έντονο τρόπο και καταγγέλλει τον απαράδεκτο, κακοποιητικό και ακραίο ρατσιστικό τρανσφοβικό λόγο της Γεν. Γραμματέως Εθελοντισμού του ΠΑΣΟΚ Κατερίνας Λάσπα.

Πριν από λίγες ημέρες και συγκεκριμένα στις 25 Δεκεμβρίου, ανήμερα των Χριστουγέννων, οι οργανώσεις: Thessaloniki Pride – Φεστιβάλ Υπερηφάνειας Θεσσαλονίκης & Οικογένειες Ουράνιο Τόξο, ανακοίνωσαν δημόσια μία εκδήλωση που συνδιοργάνωσαν κατά την οποία Drag Queens διάβασαν χριστουγεννιάτικα παραμύθια σε παιδιά, σε παιδικό σταθμό σε περιοχή της Θεσσαλονίκης.

Το event -όπως ήταν αναμενόμενο- πήρε μεγάλη δημοσιότητα, προκαλώντας ένα παραλήρημα μίσους κυρίως από ακροδεξιές ομάδες, με αποτέλεσμα οι οργανώσεις να αλλάξουν την τοποθεσία της εκδήλωσης, προκειμένου να προστατέψουν τόσο τα παιδιά και τους γονείς που είχαν δηλώσει συμμετοχή, όσο και γενικότερα τα πρόσωπα που θα βρίσκονταν στο χώρο.

Με λύπη μας διαβάσαμε ότι ρατσιστικά παραληρήματα δεν υπήρξαν όμως μόνο από την ακροδεξιά, αλλά και από στελέχη πολιτικών κομμάτων του δημοκρατικού τόξου.

Συγκεκριμένα, η Γενική Γραμματέας Εθελοντισμού του ΠΑΣΟΚ – Κίνημα Αλλαγής, Κατερίνα Λάσπα, σχολίασε δημόσια με σκαιό, μισαλλόδοξο λόγο μίσους στη βάση της έκφρασης και ταυτότητας φύλου, μέσα από τον προσωπικό της λογαριασμό στο instagram, χαρακτηρίζοντας ως “αθλιότητα” τόσο την εορταστική εκπαιδευτικού περιεχομένου δράση, όσο και τις Drag Queens. “Ο καθένας ας κάνει ό, τι θέλει στον εαυτό του. Κανένας δεν έχει το δικαίωμα με πλάγιο τρόπο να επιβάλει τέτοια πρότυπα σε παιδάκια”».

Αντιδράσεις και μέσα στο ΠΑΣΟΚ

Η ανάρτηση της Κατερίνας Λάσπα προκάλεσε αντιδράσεις και σε εσωκομματικό επίπεδο με αρκετά στελέχη να διαχωρίζουν την θέση τους.

Ο αναπληρωτής γραμματέας Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων του ΠΑΣΟΚ – ΚΙΝΑΛ, Γιάννης Βήκας με ανάρτησή του κράτησε αποστάσεις λέγοντας πως «η ομοφοβία και η τρανσφοβία καταγγέλλονται απερίφραστα από το ΠΑΣΟΚ διαχρονικά, όχι στο όνομά μου οι δηλώσεις της κ. Λάσπα».

Επιπλέον, τόνισε ότι «όταν, δε, ο κακοποιητικός λόγος προέρχεται από στελέχη του κόμματος, δεν εκφράζονται σε καμία περίπτωση οι αξίες της Σοσιαλδημοκρατίας, για τις οποίες τόσο αγώνα κάνουμε, ώστε να διαλυθούν τα στερεότυπα και οι διακρίσεις στις κοινωνίες μας. Σε αυτήν την περίπτωση η διαδικασία που ακολουθείται είναι μια χωρίς αστερίσκους».

Παρούσα στην συγκεκριμένη εκδήλωση ήταν ήταν η Βάσια Μάδεση, αναπληρώτρια γραμματέας ισότητας του ΠΑΣΟΚ ΚΙΝΑΛ καθώς και ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ, Χρήστος Γιαννούλης.

H ανάρτησή της Βάσιας Μάδεση:

Από την πλευρά της Άννα Παπαδοπούλου, τομεάρχης ανθρωπίνων δικαιωμάτων του ΠΑΣΟΚ δηλώνει πως «οποιοδήποτε μέλος διαφωνεί με τη θέση της παράταξης, τα όργανα του κόμματος είναι τα αρμόδια να κρίνουν τις πράξεις του».

Η ανάρτηση της Άννας Παπαδοπούλου:

Ελλάδα Τελευταίες ειδήσεις