Δευτέρα, 29 Απρ.
19oC Αθήνα

Καύσωνας: Πολλά τα περιστατικά θερμοπληξίας – Οδηγίες προστασίας

Καύσωνας: Πολλά τα περιστατικά θερμοπληξίας – Οδηγίες προστασίας

Ο καύσωνας που πλήττει τις τελευταίες ημέρες όλη τη χώρα και κυρίως το λεκανοπέδιο Αττικής έχει προκαλέσει πολλά προβλήματα ιδιαίτερα στους ευάλωτους συνανθρώπους μας.

Σύμφωνα με τα στοιχεία πάνω από 8 άνθρωποι με συμπτώματα θερμοπληξίας κάλεσαν ασθενοφόρο και διακομίστηκαν σε εφημερεύοντα νοσοκομεία της Αττικής, χθες Παρασκευή (14/7) από το πρωί έως τις 9 το βράδυ.

Αύξηση, σε σχέση με τον μέσο όρο των προηγούμενων ημερών, σημείωσαν και τα λιποθυμικά επεισόδια, τα οποία ωστόσο, είναι δύσκολο να αποδοθούν αποκλειστικά στη ζέστη, καθώς πολλά άτομα που έχασαν τις αισθήσεις τους έπασχαν ταυτόχρονα και από άλλα συνοδά νοσήματα.

Αυτή ήταν η αποτύπωση των επιπτώσεων της πρώτης ημέρας της έξαρσης του καύσωνα “Κλέων”, ενώ ο υδράργυρος αναμένεται να σκαρφαλώσει πολύ ψηλά και σήμερα Σάββατο 14/7.

Υπ’ ατμόν βρίσκονται οι υγειονομικές αρχές και τα νοσοκομεία, αν και μέχρι στιγμής δεν εντοπίζονται αυξημένα περιστατικά εισαγωγών, λόγω της ζέστης.

Προσοχή στο θανατηφόρο μείγμα ζέστης και αυξημένων ρύπων!

Το «κράμα» ζέστης και ρύπων εξαιτίας του καύσωνα δημιουργεί πάντως ένα ακόμη πιο “εκρηκτικό” σκηνικό, και για τον λόγο αυτό το Υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας συστήνει στους πολίτες τον περιορισμό της κίνησης των αυτοκινήτων έως τουλάχιστον και την Κυριακή, οπότε αναμένεται προσωρινή εκτόνωση του μετεωρολογικού φαινομένου.

Σύμφωνα με το ΥΠΕΝ και με βάση την πρόβλεψη της ΕΜΥ, συγκεκριμένα, οι δυσμενείς καιρικές συνθήκες ευνοούν τη συσσώρευση ρύπων και για τον λόγο αυτό, θα πρέπει οι πολίτες -μεταξύ άλλων- να περιορίσουν τη χρήση των ΙΧ αυτοκινήτων και να χρησιμοποιούν ΜΜΜ.

Ανάσες δροσιάς, ωστόσο, αναμένεται να πάρουμε από αύριο Κυριακή (16/7), ενώ το φαινόμενο θα επανέλθει στα μέσα της επόμενης εβδομάδας. Για τον λόγο αυτό οι ειδικοί κρούουν τον κώδωνα του κινδύνου και επισημαίνουν πως απαιτείται ιδιαίτερη προσοχή!

Ελληνικός Ερυθρός Σταυρός: 10 απλές οδηγίες για προστασία από τον καύσωνα

Οδηγίες για προστασία από τον καύσωνα και τις υψηλές θερμοκρασίες εξέδωσε και ο Ελληνικός Ερυθρός Σταυρός, με έμφαση μάλιστα στα άτομα υψηλού κινδύνου, όπως είναι οι ηλικιωμένοι και τα παιδιά.

Οι 10 απλές οδηγίες για προστασία από τις υψηλές θερμοκρασίες, οι οποίες μπορούν να προκαλέσουν σοβαρά προβλήματα υγείας ιδιαίτερα σε ομάδες υψηλού κινδύνου όπως ηλικιωμένοι και παιδιά, είναι οι εξής:

Παραμείνετε σε σκιερό μέρος
Κρατήστε το σπίτι δροσερό
Μείνετε ενυδατωμένοι
Τραφείτε σωστά και επαρκώς
Μείνετε σε επαφή με οικογένεια, φίλους και γείτονες
Ντυθείτε ανάλαφρα


Αποφύγετε την έντονη άσκηση και τις άσκοπες μετακινήσεις
Μην καταναλώνετε αλκοόλ
Φροντίστε τα κατοικίδιά σας
Μην αφήνετε παιδιά ή κατοικίδια σε αυτοκίνητα χωρίς εξαερισμό

Της Γιάννας Σουλάκη / Πηγή: iatropedia.gr

Ελλάδα Τελευταίες ειδήσεις