Ελλάδα

Καύσωνας: Βλάβη στη ΔΕΗ – Διακοπές ρεύματος στην Αττική

Διακοπές ρεύματος έχουν σημειωθεί σε πολλές περιοχές της Αθήνας, λόγω βλάβης της ΔΕΗ, όπως ενημερώνει και σε ηχογραφημένο μήνυμα.

Προσθήκη του newsit.gr ως προτεινόμενη πηγή στην Google

Εκτιμάται πως τα προβλήματα στο δίκτυο οφείλονται στην πολύωρη χρήση κλιματιστών, λόγω του καύσωνα. 

Χθες, πάντως, η ΔΕΗ εμφανιζόταν καθησυχαστική, διαβεβαιώνοντας πως δεν θα υπάρξει πρόβλημα με την ηλεκτρική επάρκεια. Όπως τόνιζε, υπάρχει αρκετό απόθεμα το οποίο καλύπτει τις ανάγκες των πολιτών και πέρα από τις ημέρες του καύσωνα. Ακόμη και αν η ζήτηση, φτάσει στα ύψη, λόγω της ταυτόχρονης χρήσης κλιματιστικών στις ώρες αιχμής, υπάρχει και το Αμύνατιο, το οποίο έχει λιγνίτη για 25 ημέρες.

Διαβεβαιώσεις για πλήρη κάλυψη των ενεργειακών αναγκών της χώρας κατά τις επόμενες ημέρες, οπότε προβλέπεται να επικρατήσουν συνθήκες καύσωνα, παρέχει μέσω του Αθηναϊκού – Μακεδονικού Πρακτορείου Ειδήσεων, και ο πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος του ΑΔΜΗΕ, Μάνος Μανουσάκης.

Σύμφωνα με τις προβλέψεις του Διαχειριστή, η αιχμή της ζήτησης απόψε προβλέπεται να πλησιάσει τα 8.000 μεγαβάτ, ενώ αύριο Πέμπτη και μεθαύριο Παρασκευή, αναμένεται να φθάσει στα 9.500 μεγαβάτ, ζήτηση στην οποία «το σύστημα ηλεκτροπαραγωγής της χώρας θα ανταπεξέλθει πλήρως».

«Ο ΑΔΜΗΕ προβαίνει σε όλες τις απαραίτητες ενέργειες, προετοιμάζοντας σχέδια άμυνας (defense plans) σε περιόδους κατά τις οποίες αναμένεται εμφάνιση υψηλών φορτίων λόγω ακραίων μετεωρολογικών συνθηκών, όπως ο καύσωνας της βδομάδας αυτής» επισημαίνει σε δήλωσή του στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο κ. Μανουσάκης.

Και προσθέτει: «Στη βάση αυτή και σχετικά με τα αναμενόμενα μετεωρολογικά φαινόμενα των επόμενων ημερών, από τις εκπονηθείσες αναλύσεις, προκύπτει ότι τα υψηλότερα φορτία που εκτιμάται ότι θα αντιμετωπίσει το Σύστημα Μεταφοράς (κατά μέγιστο έως 9500 MW) αναμένονται κατά την Πέμπτη και Παρασκευή (29-30 Ιουνίου).

Λαμβάνοντας υπ΄ όψιν την διαθεσιμότητα των μονάδων παραγωγής, καυσίμων (ιδίως φυσικού αερίου), των διασυνδέσεων και την κατάσταση του Συστήματος Μεταφοράς, ο ΑΔΜΗΕ θεωρεί ότι το σύστημα ηλεκτροπαραγωγής της χώρας θα ανταπεξέλθει πλήρως στις ανάγκες της περιόδου αυτής, τροφοδοτώντας αδιάλειπτα και αξιόπιστα τα φορτία.

Τονίζεται, ότι αντίστοιχες διαδικασίες και αναλύσεις με στόχο την ασφαλή και αξιόπιστη κάλυψη των φορτίων για ολόκληρη την καλοκαιρινή περίοδο (όπου συνήθως εμφανίζονται αυξημένα φορτία) εκπονούνται από τον ΑΔΜΗΕ σε συνεργασία με όλους τους εμπλεκόμενους φορείς (ΥΠΕΝ, ΡΑΕ, ΔΕΣΦΑ και ΔΕΔΔΗΕ ΑΕ)».

Σημειώνεται πως η αιχμή της ζήτησης εμφανίζεται τις νυχτερινές ώρες, παρά το γεγονός ότι οι θερμοκρασίες είναι υψηλότερες το μεσημέρι. Αιτία είναι η συμμετοχή των φωτοβολταϊκών, τα οποία εμφανίζουν το μέγιστο της παραγωγής τους ακριβώς τις μεσημβρινές ώρες, περιορίζοντας αντίστοιχα το φορτίο που καλούνται να καλύψουν οι λοιπές μονάδες ηλεκτροπαραγωγής (λιγνίτες, φυσικό αέριο, κλπ).

Σύμφωνα με τα τελευταία στοιχεία, η εγκατεστημένη ισχύς των φωτοβολταϊκών στο διασυνδεδεμένο σύστημα (εκτός νησιών που λειτουργούν αυτόνομα) κυμαίνεται στα 2.500 μεγαβάτ. Κρίσιμος επίσης για την κάλυψη των αναγκών κατά τις νυχτερινές ώρες, είναι ο ρόλος των υδροηλεκτρικών, ωστόσο τα αποθέματα νερού στους ταμιευτήρες είναι απαραίτητα και για άλλες χρήσεις (άρδευση, ύδρευση) πέραν της ηλεκτροπαραγωγής.

Αναφορικά τέλος με τη διακοπή λειτουργίας των μονάδων του Αμύνταιου, λόγω της κατολίσθησης στο λιγνιτωρυχείο, παράγοντες της αγοράς ρεύματος ανέφεραν, ότι το ατύχημα δεν επηρεάζει το σύστημα, καθώς οι συγκεκριμένες μονάδες έχουν πλαφόν λειτουργίας για περιβαλλοντικούς λόγους και μπαίνουν στο σύστημα μόνο τους χειμερινούς μήνες για κάλυψη των αναγκών τηλεθέρμανσης.

Σχόλια
Σχολίασε εδώ
50 /50
2000 /2000
Όροι Χρήσης. Το site προστατεύεται από reCAPTCHA, ισχύουν Πολιτική Απορρήτου & Όροι Χρήσης της Google.
Ελλάδα
Ακολουθήστε το Νewsit.gr στο Google News και ενημερωθείτε πρώτοι για όλη την ειδησεογραφία και τα τελευταία νέα της ημέρας
Ελλάδα: Περισσότερα άρθρα
Νέα δεδομένα στη διπλή δολοφονία στο Αίγιο: To dna έκπληξη στα νύχια της 54χρονης και το θρίλερ με την πυρίτιδα
Δεν υπήρχαν αποτυπώματα του στο φλόμπερ, δεν ανιχνεύθηκε αίμα στα ρούχα του Ιταλού, ενώ δεν υπάρχει dna της άτυχης γυναίκας στα νύχια του αλλά ούτε και γενετικό υλικό του φερόμενου δράστη στα νύχια της 54χρονης
Αίγιο: To dna έκπληξη στα νύχια της 54χρονης, το θρίλερ με την πυρίτιδα και τα νέα δεδομένα στη διπλή δολοφονία
ΕΛΚΕΘΕ για λαγοκέφαλους: Συστήνουμε ψυχραιμία και προσοχή – Δεν τους πλησιάζουμε και δεν τους τρώμε
«Τις τελευταίες ημέρες παρουσιάζονται στα social media περιστατικά επιθέσεων λαγοκέφαλου σε λουόμενους, τα οποία αφενός δεν επιβεβαιώνονται, αφετέρου πυροδοτούν αίσθημα ανασφάλειας και φόβου
Το ψάρι λαγοκέφαλος (Lagocephalus sceleratus) 8
Αλεξία Μπακογιάννη: Περπατάω στον δρόμο με τα παιδιά μου και βλέπω απέναντί μου τον Γιωτόπουλο ή τον Κουφοντίνα, τι θα πρέπει να κάνω;
«Κανείς δεν μπορεί να νιώσει την απελπισία και την απόγνωση που αισθάνονται οι συγγενείς των θυμάτων. Κανείς δεν μπορεί να έρθει στη θέση μας»
Ο Αλέξανδρος Γιωτόπουλος
53