Σάββατο, 20 Απρ.
20oC Αθήνα

“Καυτές” αποκαλύψεις για το “σκάνδαλο Siemens” χωρίς… θέρμανση στην αίθουσα! Ξεπάγιασαν όσοι ήταν στην… πιο σύγχρονη αίθουσα

“Καυτές” αποκαλύψεις για το “σκάνδαλο Siemens” χωρίς… θέρμανση στην αίθουσα! Ξεπάγιασαν όσοι ήταν στην… πιο σύγχρονη αίθουσα

Σε νέες αποκαλύψεις προχώρησε η γραμματέας του Μιχάλη Χριστοφοράκου, Αικατερίνη Τσακάλου, στην κατάθεση ενώπιον του Τριμελούς Εφετείου Κακουργημάτων της Αθήνας για την υπόθεση της Siemens το μεσημέρι της Πέμπτης (21.12.2017). Πάντως ενώ από τα ευτράπελα της υπόθεσης ήταν ότι η αίθουσα δεν είχε θέρμανση, με αποτέλεσμα όλοι να έχουν “ξεπαγιάσει”.

H κυρία Τσακάλου αναφέρθηκε σε συναντήσεις που είχε ο άλλοτε ισχυρός άνδρας της Siemens Hellas, Μιχάλης Χριστοφοράκος με τον τότε πρωθυπουργό, Κώστα Σημίτη είχε το διάστημα που υλοποιούνταν η σύμβαση ανάμεσα στον ΟΤΕ και την γερμανική Siemens.

Απαντώντας σε ερωτήσεις της έδρας, κατέθεσε ότι ο πρώην γενικός διευθυντής της Siemens Ελλάδος συναντήθηκε με τον κ. Σημίτη, τότε πρωθυπουργό της χώρας τουλάχιστον έξι φορές κατά το έτος 1997, οπότε και υπεγράφη η επίμαχη σύμβαση κατά τη σύναψη της οποίας διακινήθηκαν, σύμφωνα με το κατηγορητήριο, παράνομα τεράστια χρηματικά ποσά. Επίσης, το 1998 ο Μιχάλης Χριστοφοράκος είχε τουλάχιστον οκτώ επαφές με το Μέγαρο Μαξίμου.

Η γραμματέας του Μιχάλη Χριστοφοράκου, το «δεξί του χέρι» καθ΄όλη τη διάρκεια της πορείας του στη Siemens Hellas, ανέφερε μάλιστα ότι οι περισσότερες από τις συναντήσεις αυτές έλαβαν χώρα στο Μέγαρο Μαξίμου και ήταν είτε με τον πρώην Πρωθυπουργό είτε με την γραμματέα του.

«Ο Χριστοφοράκος είχε συναντηθεί μια φορά με την κυρία Κωστοπούλου γραμματέα του τότε πρωθυπουργού Κώστα Σημίτη στο Μέγαρο Μαξίμου» είπε στην κατάθεσή της η κυρία Τσακάλου και απαντώντας σε ερώτηση της εισαγγελέως της έδρας για ποιο λόγο συναντούσε την γραμματέα του πρωθυπουργού, η μάρτυρας απάντησε: «Υποθέτω ότι συναντούσε την κυρία Κωστοπούλου για να μεταφέρει κάποιο θέμα του στον πρωθυπουργό. Δεν γνώριζα τι ακριβώς την ήθελα. Έχω πάει και εγώ πολλές φορές στο Μέγαρο Μαξίμου και συναντήθηκα με την κυρία Κωστοπούλου, σε μεταγενέστερο χρόνο από την πρώτη συνάντηση του κ. Χριστοφαράκου μαζί της».

“Συναντήθηκαν και εκτός Μεγάρου Μαξίμου”

Η μάρτυρας κατέθεσε επίσης ότι ο κ. Χριστοφοράκος είχε συναντηθεί με τον κ. Σημίτη και εκτός Μεγάρου Μαξίμου. «Κάποια φορά θυμάμαι συναντήθηκαν και στη Μεγάλη Βρετανία το 1997 στην εκδήλωση της Ένωσης Ανταποκριτών Ξένου Τύπου» κατέθεσε η μάρτυρας.

Το επίμαχο διάστημα ο Μιχάλης Χριστοφοράκος είχε συναντήσεις και με τον τότε υπουργό Μεταφορών και Επικοινωνιών Τάσο Μαντέλη αλλά και τον άλλοτε αποκαλούμενο «στρατηγό» του ΠΑΣΟΚ Θεόδωρο Τσουκάτο.

Συγκεκριμένα, σύμφωνα με την κυρία Τσακάλου και τα στοιχεία που προκύπτουν από τις ατζέντες-ημερολόγια, που προσκόμισε στο δικαστήριο, ο Μιχ. Χριστοφοράκος είχε συναντηθεί τουλάχιστον 11 φορές το 1997 με τον κ. Τσουκάτο με τα ραντεβού αυτά να συνεχίζονται το 1998 αλλά και το 1999. Πολλαπλές συναντήσεις, σύμφωνα πάντα με τα όσα προκύπτουν από την ατζέντα της κυρίας Τσακάλου, είχε όμως ο Μιχ. Χριστοφοράκος, το 1998 και με τον τότε διευθύνοντα σύμβουλο του ΟΤΕ Γ. Χρυσολούρη.

 

Χαμηλές θερμοκρασίας στην αίθουσα «κόσμημα» του Εφετείου της Αθήνας

Και ενώ η κυρία Τσακάλου προχωρούσε σε αποκαλύψεις-φωτιά για την υπόθεση της Siemens, οι παράγοντες της δίκης πάγωναν λόγω της μη ύπαρξης θέρμανσης στην αίθουσα τελετών του Εφετείου της Αθήνας, η οποία θεωρείται η πιο σύγχρονη, στα χαρτιά, όλων των δικαστηρίων της χώρας και έχει επιλεγεί για την διεξαγωγή όλων των μεγάλων δικών!

Αναγκαστικά όλοι οι παρευρισκόμενοι στη δικαστική αίθουσα φορούσαν τα παλτά τους και τα γάντια τους για να μην κρυώνουν. Το αποτέλεσμα βέβαια ήταν οι συνήγοροι υπεράσπισης να διαμαρτυρηθούν έντονα και τελικά η δίκη να διακοπεί για τις 17 Ιανουαρίου 2018.

Χαρακτηριστικός για τις συνθήκες που επικρατούσαν στη δικαστική αίθουσα είναι ο παρακάτω διάλογος ανάμεσα στον πρόεδρο και τους συνηγόρους υπεράσπισης :

Πρόεδρος: Θα διακόψουμε σε λίγο να πάμε να πιούμε κανένα τσάι, ή κανένα …σαλέπι για να ζεσταθούμε

Συνήγορος: Δεν είναι εικόνα αυτή. Εσείς έχετε αερόθερμο κάτω από την έδρα και εμείς είμαστε εδώ κουκουλωμένοι με παλτό και γάντια. Σε αυτές τις συνθήκες ψύχους δεν μπορούμε να ασκήσουμε τα καθήκοντά μας, θα αποχωρήσουμε

Άλλος συνήγορος: Γιατί δεν μας βγάζετε έξω να δικάσουμε θα είναι πιο οικονομικό για το κράτος.

Ελλάδα Τελευταίες ειδήσεις