Παρασκευή, 19 Απρ.
15oC Αθήνα

ΚΕΠΑ: Αναβάλλεται η συνεδρίαση των υγειονομικών επιτροπών

ΚΕΠΑ: Αναβάλλεται η συνεδρίαση των υγειονομικών επιτροπών
Φωτογραφία Αρχείου: Intime

Αναβάλλεται, μέχρι τις 31 Μαρτίου 2020, η συνεδρίαση των υγειονομικών επιτροπών των Κέντρων Πιστοποίησης Αναπηρίας (ΚΕΠΑ) για την εξέταση αιτήσεων παράτασης αναπηρικών παροχών σύνταξης, σύμφωνα με την Πράξη Νομοθετικού Περιεχομένου.

Στις περιπτώσεις λήξης, μέχρι την ανωτέρω ημερομηνία, δικαιώματος σε παροχές, λόγω αναπηρίας και εφόσον εκκρεμεί, χωρίς υπαιτιότητα των ενδιαφερομένων, στις αρμόδιες υγειονομικές επιτροπές των ΚΕ.Π.Α. ιατρική κρίση, κατ΄ εφαρμογή της διάταξης του προηγούμενου εδαφίου, παρατείνεται για τρεις μήνες η καταβολή της αναπηρικής παροχής. Η ως άνω παράταση προστίθεται σε κάθε παράταση που προβλέπεται από άλλη διάταξη νόμου. Η ανωτέρω ρύθμιση εφαρμόζεται για τις συντάξεις με αιτία την αναπηρία, τις προνοιακές παροχές σε χρήμα σε άτομα με αναπηρία που χορηγεί ο Οργανισμός Προνοιακών Επιδομάτων και Κοινωνικής Αλληλεγγύης (ΟΠΕΚΑ), καθώς και για όλα εν γένει τα επιδόματα που χορηγούνται, λόγω αναπηρίας, η πιστοποίηση της οποίας πραγματοποιείται, μέσω των υγειονομικών επιτροπών των ΚΕ.Π.Α..

Παράλληλα, παρατείνεται ισόχρονα και η ασφαλιστική ικανότητα, όσων εμπίπτουν στο παρόν άρθρο. Σε περίπτωση που, μετά την επανεξέταση από τις υγειονομικές επιτροπές των ΚΕ.Π.Α. και σύμφωνα με τις σχετικώς εκδιδόμενες αποφάσεις, οι ενδιαφερόμενοι δεν κρίνονται ως δικαιούχοι των κατά περίπτωση αναπηρικών παροχών, τα ποσά που καταβλήθηκαν σε αυτούς αχρεωστήτως, κατ΄ εφαρμογή του παρόντος, επιστρέφονται στους αρμόδιους φορείς, σύμφωνα με την οικεία νομοθεσία.

Οι διατάξεις του παρόντος δεν κωλύουν τη διακοπή καταβολής παροχών αναπηρίας, ακόμη και κατά τη διάρκεια της παράτασης χορήγησής τους, όταν η διακοπή αυτή πραγματοποιείται για οποιονδήποτε άλλον, πλην του είδους και του ποσοστού αναπηρίας, νόμιμο λόγο.

Με απόφαση του υπουργού Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων, δύναται να παραταθούν οι ως άνω προθεσμίες.

Διευκρινίσεις του e-ΕΦΚΑ για την αναβολή συνεδριάσεων υγειονομικών επιτροπών ΚΕΠΑ

Στο πλαίσιο της αντιμετώπισης της διασποράς του κορονοϊού και προς αποφυγή συνωστισμού, ιδιαίτερα ευπαθών ομάδων, αποφασίστηκε η μερική αναστολή λειτουργίας των Κέντρων Πιστοποίησης Αναπηρίας (ΚΕΠΑ), μέχρι τις 31 Μαρτίου 2020, σύμφωνα με την Πράξη Νομοθετικού Περιεχομένου, που εκδόθηκε στις 11 Μαρτίου 2020.

Όπως αναφέρεται σε σχετική ανακοίνωση του Ηλεκτρονικού Εθνικού Φορέα Κοινωνικής Ασφάλισης (e-ΕΦΚΑ), η αναστολή περιλαμβάνει τις συνεδριάσεις των υγειονομικών επιτροπών για εξέταση που αφορούν:

α) παράταση αναπηρικών συντάξεων,

β) παράταση χορήγησης προνοιακών παροχών,

γ) παράταση χορήγησης επιδομάτων, λόγω αναπηρίας,

δ) παράταση χορήγησης ασφαλιστικής ικανότητας στις περιπτώσεις αναπηρίας.

Στα πρόσωπα στα οποία αναστέλλεται η εξέταση των αιτημάτων τους, παρατείνεται για τρεις μήνες η καταβολή αναπηρικής σύνταξης προνοιακών παροχών που συνδέονται με την αναπηρία, όλων των επιδομάτων που χορηγούνται, λόγω αναπηρίας, καθώς και η ασφαλιστική ικανότητα.

Η παράταση αυτή προστίθεται σε κάθε άλλη παράταση που τυχόν έχει χορηγηθεί (ΠΝΠ 11.03.2020/2020, ΦΕΚ Α’ 55/11-03-2020).

Ως εκ τούτου, παρακαλούνται να μην προσέρχονται στα ΚΕΠΑ άτομα που είχαν προγραμματισμένα ραντεβού στις επιτροπές που δόθηκε αναστολή, σύμφωνα με τα παραπάνω.

Ελλάδα Τελευταίες ειδήσεις