Ελλάδα

Κεραμεικός: Αναβαθμίζεται ο αρχαιολογικός χώρος στην περιοχή

Προσθήκη του newsit.gr ως προτεινόμενη πηγή στην Google

Η λειτουργική και αισθητική αναβάθμιση του αρχαιολογικού χώρου του Κεραμεικού αποτελεί προτεραιότητα για το υπουργείο Πολιτισμού και Αθλητισμού, όπως αναφέρει σχετική ανακοίνωσή του.

Έτσι, έχουν προγραμματιστεί μία σειρά από παρεμβάσεις στον αρχαιολογικό χώρο του Κεραμεικού από την Εφορεία Αρχαιοτήτων Πόλης Αθηνών, οι οποίες αφορούν, μεταξύ άλλων, στην αποκατάσταση του αρχαίου οδικού δικτύου και των διαδρομών κυκλοφορίας των επισκεπτών, με πρόβλεψη για ΑμεΑ και εμποδιζόμενα άτομα, στη διαμόρφωση νέων χώρων στάσης, ανάπαυσης και θέασης στον αρχαιολογικό χώρο, στη δημιουργία νέας εισόδου-εξόδου, στην τοποθέτηση νέων στεγάστρων, στη διευθέτηση των ομβρίων υδάτων, στη δημιουργία απτικών διαδρομών για την προσβασιμότητα ατόμων με προβλήματα όρασης όπως και των αναγκαίων υποδομών εξυπηρέτησης των επισκεπτών.

Το συνολικό έργο της αναβάθμισης του αρχαιολογικού χώρου στον Κεραμεικό χρηματοδοτείται από το Ταμείο Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας.

Μενδώνη: «Στόχος η ενδυνάμωση της εμπειρίας των επισκεπτών»

«Ακολουθώντας τις αρχές του στρατηγικού σχεδίου δράσης για τον Κεραμεικό, προϊόν συστηματικής συνεργασίας των υπηρεσιών του ΥΠΠΟΑ με το Γερμανικό Αρχαιολογικό Ινστιτούτο, προχωρούμε στην αναβάθμιση των υποδομών του με στόχο την ενδυνάμωση της εμπειρίας των επισκεπτών, Ελλήνων και ξένων», σημειώνει, σε δήλωσή της, η υπουργός Πολιτισμού και Αθλητισμού, Λίνα Μενδώνη.

«Ο ανασχεδιασμός των διαδρομών με τη χάραξη και νέας διαδρομής κατατείνει στην καλύτερη κατανόηση και θέαση του αρχαιολογικού χώρου, ενώ ενιαία αντιμετωπίζεται η ένταξη και των νέων στεγάστρων προστασίας, αναβαθμίζοντας τη συνολική άποψη του Κεραμεικού. Η λειτουργική και αισθητική προσέγγιση της εισόδου και η δημιουργία νέας εξόδου ακολουθεί τη φιλοσοφία ενός μεταβατικού χώρου που λειτουργεί ως σημείο διασύνδεσης της πόλης και του αρχαιολογικού χώρου», επισήμανε η Λίνα Μενδώνη.

Και συνέχισε: «Η υπάρχουσα είσοδος στον πεζόδρομο της οδού Ερμού διατηρείται. Η έξοδος, ωστόσο, μετακινείται επί της οδού Ασωμάτων -πολύ κοντά στο Μουσείο Μπενάκη Ισλαμικής Τέχνης και την Εβραϊκή Συναγωγή– αξιοποιώντας υπάρχοντα κτίσματα, που σήμερα χρησιμοποιούνται ως αποθήκες υλικών».

«Με την προσέγγιση αυτή αλλάζει η ροή των επισκεπτών και επιτυγχάνεται αποσυμφόρηση, ιδιαίτερα τις περιόδους μεγάλης επισκεψιμότητας. Για την απρόσκοπτη πρόσβαση των ΑμεΑ δημιουργείται μία ελαφρώς κεκλιμένη διαδρομή και καλύτερη περιήγηση των επισκεπτών, σε όλον τον χώρο, και όχι μόνο γύρω από το κεντρικό μονοπάτι», κατέληξε η υπουργός.

Σχόλια
Σχολίασε εδώ
50 /50
2000 /2000
Όροι Χρήσης. Το site προστατεύεται από reCAPTCHA, ισχύουν Πολιτική Απορρήτου & Όροι Χρήσης της Google.
Ελλάδα
Ακολουθήστε το Νewsit.gr στο Google News και ενημερωθείτε πρώτοι για όλη την ειδησεογραφία και τα τελευταία νέα της ημέρας
Ελλάδα: Περισσότερα άρθρα
Δολοφονία η εξαφάνιση Χριστίνας Εξαρχουλέα στη Μάνη – Ψάχνουν τον σύζυγό της στις ΗΠΑ για να τον συλλάβουν
Αν και δεν έχει βρεθεί η σορός της 57χρονης, οι δικαστικές Αρχές θεωρούν πως τα στοιχεία επαρκούν ώστε να ασκηθεί ποινική δίωξη εις βάρος του συζύγου της για ανθρωποκτονία με πρόθεση και σε ήρεμη ψυχική κατάσταση
H 57χρονη Χριστίνα Εξαρχουλέα
Προς πλήρη απαγόρευση των ηλεκτρικών πατινιών για τους ανηλίκους – «Κόφτης» για την ταχύτητα και υποχρεωτική ασφάλιση
Ο Μιχάλης Χρυσοχοΐδης σημείωσε επίσης πως πρέπει να σταματήσει η κυκλοφορία των οχημάτων τύπου γουρούνας, λέγοντας ότι «χρειάζεται πλήρης απαγόρευση αυτού του είδους οχήματος από τη χώρα»
Προς πλήρη απαγόρευση των ηλεκτρικών πατινιών για τους ανηλίκους – «Κόφτης» για την ταχύτητα και υποχρεωτική ασφάλιση 9
Εικόνες από το σπίτι στους Αγίους Αναργύρους όπου ζούσαν 3 παιδιά σε άθλιες συνθήκες - Δωμάτια γεμάτα σκουπίδια και βρωμιά
Χειρότερη η κατάσταση στην κουζίνα, όπου κυριαρχεί το μαύρο και η βρωμιά - Σκουπίδια και πιάτα έχουν γίνει ένα μέσα σε ένα σκηνικό που δεν θυμίζει σε τίποτα σπίτι
Άθλιες οι συνθήκες στο σπίτι στους Αγίους Αναργύρους
25
Φέρετρο, βάρκα ως και αντιδραστήρια αιματολογικών τεστ – Τα πιο παράξενα αντικείμενα που μάζεψαν από κάδους σκουπιδιών στη Θεσσαλονίκη
Στον δήμο Θεσσαλονίκης το 2025 συγκεντρώθηκαν 12.500 τόνοι ογκωδών αντικειμένων από όλες τις γειτονιές, ενώ για τους πρώτους 4,5 μήνες του 2026 η «συγκομιδή» ανέρχεται στους 5.000 τόνους
Σκουπίδια σε κάδους