Τρίτη, 19 Μαρ.
13oC Αθήνα

Κεραμέως: Πότε θα πρέπει να κάνουν τα self test μαθητές και εκπαιδευτικοί

Για τα self test και το άνοιγμα των σχολείων μίλησε η υπουργός Παιδείας Νίκη Κεραμέως σε πρωινή εκπομπή του ΣΚΑΙ.

Όπως τόνισε η κ. Κεραμέως περίπου 300.000 self tests έχουν διατεθεί ήδη από τα φαρμακεία ενόψει της επαναλειτουργίας των σχολείων ενώ ανακοίνωσε πως το μέτρο επεκτείνεται και στο βοηθητικό προσωπικό, στο προσωπικό καθαριότητας, αλλά και το διοικητικό προσωπικό των σχολείων.

«Τα τεστ θα πρέπει να γίνονται πριν από τη Δευτέρα και την Πέμπτη κάθε εβδομάδα και οι δηλώσεις στην πλατφόρμα ξεκινούν από αύριο και έως 24 ώρες πριν την προσέλευση στο σχολείο», πρόσθεσε.

Η κ. Κεραμέως ανέφερε πως μετά το Πάσχα το υπουργείο Παιδείας θα συζητήσει με τους ειδικούς για όλες τις βαθμίδες εκπαίδευσης, το γυμνάσιο, το δημοτικό και το νηπιαγωγείο ώστε να αποφασιστεί πότε και με ποιος όρους θα επαναλειτουργήσουν.

«Προχωράμε με πολύ προσεκτικά βήματα και πάμε να υπηρετήσουμε δύο στόχους. Πρώτον την προστασία της υγείας και δεύτερον πώς θα συνεχιστεί η εκπαίδευση. Δεν υπάρχει αμφιβολία ότι ο φυσικός χώρος των παιδιών είναι το σχολείο«, επισήμανε.

Για τις εξετάσεις των ξένων γλωσσών, η υπουργός Παιδείας τόνισε ότι έχει τεθεί το ζήτημα στην Επιτροπή, αλλά δεν έχει δώσει ακόμα την εισήγησή της. «Θα περιμένουμε τις οδηγίες της Επιτροπής μετά το Πάσχα, ενδέχεται και νωρίτερα», τόνισε.

Αναφορικά με τα voucher των 200 ευρώ, για τα οποία οι αιτήσεις ξεκίνησαν στις 5 Απριλίου ανέφερε πως έχουν εγκριθεί πάνω από 200.000 αιτήσεις νέων για να πάρουν τεχνολογικό εξοπλισμό.

Μακρή: Τι θα γίνει με γυμνάσια και δημοτικά

Στην εκπομπή «MEGA Σαββατοκύριακο» μίλησε η υφυπουργός Παιδείας, Ζέττα Μακρή για τα self test που θα πρέπει να κάνουν μαθητές και εκπαιδευτικοί τουλάχιστον 24 ώρες πριν από την προσέλευσή τους στις σχολικές μονάδες.

Σύμφωνα με την κυρία Μακρή, οι γονείς δε θα συνδράμουν από ιατρικής άποψης, απλώς θα κάνουν το τεστ, το οποίο έχει απλές διαδικασίες και στη συνέχεια θα συμπληρώνουν τα στοιχεία των παιδιών στην πλατφόρμα.

Διευκρίνισε ότι τα self test δεν αποτελούν το μόνο όπλο για την πανδημία. Λειτουργούν συμπληρωματικά με τα υπόλοιπα μέτρα που έχουν ληφθεί προκειμένου να μειωθεί η μετάδοση του ιού.

Όπως είπε, δεν μπορεί το σύνολο των συνεργείων του ΕΟΔΥ να απασχοληθεί μόνο στην εκπαιδευτική κοινότητα, γι’ αυτό προστέθηκαν και τα τεστ αυτοδιάγνωσης.Σε περίπτωση που βγει θετικό κρούσμα, θα ακολουθηθούν οι οδηγίες του ΕΟΔΥ.

Επεσήμανε πως αν δεν υπάρχει δυνατότητα εκτύπωσης της βεβαίωσης μετά τη διενέργεια του τεστ, αρκεί και μια χειρόγραφη βεβαίωση που θα περιλαμβάνει τα στοιχεία του παιδιού.

Στο ερώτημα γιατί δεν ανοίγουν και τα φροντιστήρια, η κυρία Μακρή υποστήριξε πως σύμφωνα με τους ειδικούς, δεν είναι ασφαλή, καθώς συνυπάρχουν διαφορετικές ηλικιακές ομάδες.

Για τα γυμνάσια και τα δημοτικά είπε πως θα ανοίξουν όταν τους επιτραπεί από τους ειδικούς και θα υιοθετηθεί κι εκεί το μοντέλο των self test.

Υποστήριξε επίσης πως έχει δοθεί προτεραιότητα τους εκπαιδευτικούς ειδικής αγωγής και σε μαθητές άνω των 16 ετών στους εμβολιασμούς, ενώ τέλος, είπε πως το λοιπό και το διοικητικό προσωπικό που εμπλέκεται στην εκπαιδευτική διαδικασία και των οποίων το ΑΜΚΑ υπάρχει στο πληροφοριακό σύστημα, θα συμμετέχει στη διαδικασία των self test.

Ελλάδα Τελευταίες ειδήσεις