Πέμπτη, 18 Απρ.
19oC Αθήνα

Κηδεία Κώστα Βουτσά: Συγκλόνισε με τον επικήδειό της η κόρη του Νικολέττα

Κηδεία Κώστα Βουτσά: Συγκλόνισε με τον επικήδειό της η κόρη του Νικολέττα

Συγκλονιστικές στιγμές στη Μητρόπολη Αθηνών, όπου συγγενείς, φίλοι και θαυμαστές βρέθηκαν για να πουν το τελευταίο αντίο στον «αιώνιο έφηβο». Αν η ζωή ήταν άνθρωπος, θα ήταν ο Κώστας Βουτσάς…

Ήταν όλοι εκεί. Οι κόρες του, η σύζυγός του, φίλοι, συγγενείς, πολιτικοί και ο κόσμος που τόσο τον αγάπησε. Ο Κώστας Βουτσάς «έφυγε» αλλά θα είναι πάντα εδώ. Αυτό ήταν το νόημα του συγκλονιστικού επικήδειου που εκφώνησε η κόρη του, Νικολέττα.

Click4more Κώστας Βουτσάς: Τελευταίο αντίο στον “αιώνιο έφηβο”

«Ο μόνος λόγος που ο πατέρας μας αποφάσισε να είναι σήμερα εδώ, να ταφεί εδώ είναι γιατί κάποιος από πάνω του «σφύριξε» ότι έρχεται ανάσταση νεκρών πολύ σύντομα», είπε η Νικολέττα Βουτσά και όσοι βρίσκονταν εκείνη την ώρα στην Μητρόπολη Αθηνών για να αποχαιρετίσουν τον «αιώνιο έφηβο» του ελληνικού θεάτρου και κινηματογράφου, ξέσπασαν σε χειροκροτήματα.

Η Νικολέττα Βουτσά περιέγραψε τις τελευταίες στιγμές του μεγάλου ηθοποιού. Πως ο Κώστας Βουτσάς έφυγε με την οικογένειά του «πάνω από το κεφάλι του επί δυο ώρες». Ήταν μια οικογενειακή γιορτή, είπε η Νικολέττα Βουτσά. Όπως ήθελε εκείνος. «Του τραγουδούσαμε, τον φιλούσαμε, του λέγαμε αστεία. Τον αφήσαμε να κοιμηθεί με ένα πρόσωπο γαλήνιο και πάρα πολύ χαρούμενο».

Προσπαθώντας να συγκρατήσει τη συγκίνηση, που όμως ήταν εμφανής στη φωή της, η Νικολέττα Βουτσά είπε πως «εγώ σήμερα γιορτάζω τον άνθρωπο που ενσάρκωσε και προσωποποίησε την έννοια της ζωής. Αν η ζωή ήταν άνθρωπος, θα σηκωνόταν κάθε μέρα επί 88 χρόνια με το ίδιο κέφι όπως ο μπαμπάς, θα δούλευε με το ίδιο κέφι όπως ο μπαμπάς, θα έσπερνε τους σπόρους της με τον ίδιο ενθουσιασμό . Ο μπαμπάς ήταν πιστός στον εαυτό του, συμφιλιωμένος με τον εαυτό του. Εξελισσόταν, ανανεώνονταν, είχε πιάσει το νόημα της ζωής. Σήμερα γιορτάζουμε αυτόν τον πνευματικό άνθρωπο. Ας αντλήσουμε δύναμη για μια ακόμη φορά για να επιστέψουμε το κορμί του στη μάνα γη».

Δείτε τον σπαρακτικό επικήδειό της

«Κώστα, θα σ’ αγαπώ για πάντα». Με αυτά τα λόγια ο Άνθιμος Ανανιάδης, που ο Κώστας Βουτσάς τον μεγάλωσε σαν δικό του παιδί, αφού ήταν παντρεμένος με τη μητέρα του Εύη Καραγιάννη, αποχαιρέτισε τον άνθρωπο που του στάθηκε σαν πατέρας. 

«Ήταν αυτό που του άξιζε και αυτό που θέλαμε κι εμείς. Τον αγαπούσαν όλοι τόσο πολύ, αυτές τις μέρες καταλάβαμε πόσο πολύ τον αγαπούσαν οι ηθοποιοί τον πατέρα μας. Δεν υπήρχε άνθρωπος που να μην μας πήρε τηλέφωνο και να κλαίει», είπε η Σάντρα Βουτσά.

Κουτσούμπας: Το γέλιο που χάριζες έχει μετατραπεί σε πόνο

Ο γγ του ΚΚΕ, Δημήτρης Κουτσούμπας ήταν εκεί για να πει το δικό του, συγκινητικό αντίο στον σπουδαίο ηθοποιό. Ο Κώστας Βουτσάς δεν είχε κρύψει ποτέ πως ψήφιζε ΚΚΕ και μικρό παιδί ακόμα μοίραζε προκηρύξεις του ΕΑΜ και της ΕΠΟΝ που τύπωνε ο πατέρας του. «Συνήθιζες να λες πως μια μέρα χωρίς γέλιο, είναι μια μέρα χαμένη. Δυστυχώς μάς είναι αδύνατο αυτές τις μέρες να συμμορφωθούμε μ’ αυτή την προτροπή σου. Μας φαίνεται πολύ παράξενο όλη η χαρά και το γέλιο που μας χάριζες απλόχερα όχι μόνο από τη σκηνή και την οθόνη, αλλά και σε κάθε μαζί σου ζωντανή επαφή, σήμερα να έχει μετατραπεί σε πόνο και θλίψη.

Click4more Κώστας Βουτσάς: Λύγισε η Αλίκη Κατσαβού και η κόρη του Νικολέτα δίπλα στο φέρετρο

Δεν μας άφησες και πολλά περιθώρια για να προετοιμαστούμε. Δεν πέρασε ούτε μήνας από τότε που γελαστός και γεμάτος ζωή ήσουν πάνω στη σκηνή. “Αν θες την υγειά σου, να εργάζεσαι σ’ όλη σου τη ζωή, αδιάκοπα”, συμβούλευες σοφά.  Την αγάπη μας, την αγάπη όλου του κόσμου την είχες επάξια κερδίσει. (…) Ποτέ δεν ξέχασες τα λόγια της μητέρας σου: «Πρόσεξε να μην αδικήσεις κανέναν, γιατί είσαι γιός κομμουνιστή».           

Τα σκληρά παιδικά σου χρόνια, οι διωγμοί των δικών σου γιατί δεν υποτάχτηκαν, η βιοπάλη για να συμπληρώνεις με δουλειές του ποδαριού, τα λιγοστά εισοδήματα της οικογένειάς σου, δεν σκλήρυναν την καρδιά σου, που έμεινε ευαίσθητη μέχρι το τέλος.  (…) Έγινες δικαιωματικά ο κύριος κληρονόμος της γενιάς του Αυλωνίτη, του Μακρή, του Λογοθετίδη, του Σταυρίδη, του Χατζηχρήστου, του Φωτόπουλου. (…) Το μεγάλο όμως όπλο της υποκριτικής σου, ήταν ότι δεν επαναπαύτηκες.

Αγαπημένε μας  Κώστα, το μόνο που μας παρηγορεί είναι πως πέρασες μια γεμάτη ζωή. (…) Ξέρουμε πως δεν είναι εύκολη η παρηγοριά στους δικούς σου ανθρώπους, στις τρεις κόρες και τους δυο γιούς σου, στις γυναίκες της ζωής σου, στη σύζυγό σου Αλίκη Κατσαβού. Θα λείψεις κι από μας και απ’ όλο τον κόσμο. Μα όσοι αγαπήθηκαν, πάντα θα ζουν».

Μελισσανίδη: Μας έμαθες να πιστεύουμε στα θαύματα

«Σε αποχαιρετώ με συναισθήματα βαθιάς ευγνωμοσύνης γιατί μας χάριζες χαρά και γέλιο. Εμείς σαν ΑΕΚ υποκλινόμαστε στον άνθρωπο που λάτρευε την ιστορία του συλλόγου μας. Μας έμαθες να πιστεύουμε στα ανθρώπινα θαύματα. Εγώ δεν θα μιλήσω για τον καλλιτέχνη. Θα πω ότι πρόσφερες περισσότερα απ’ ό,τι μας προσέφεραν όλα αυτά τα χρόνια οι εκάστοτε εξουσίες», είπε στον επικήδειό του ο διοικητικός ηγέτης της ΑΕΚ, Δημήτρης Μελισσανίδης.

Μπακογιάννης: Έζησες πολλές ζωές

Σ’ αποχαιρετά ολόκληρη η πόλη, όλη η χώρα, οι απανταχού Έλληνες. Έφυγες χωρίς ποτέ να γεράσεις, χαρούμενος, χαμογελαστός, σοφός, ετοιμόλογος. Αποχαιρετούμε την αιώνια εφηβεία σου, το δικαίωμα στην ανεμελιά, την υποχρέωση στον εαυτό μας να γινόμαστε καλύτεροι. Αποχαιρετούμε τον Κώστα, τον Κωστάκη, τον Κλέαρχο, τον Τζακ, τον «Ξυπόλητο Πρίγκιπα», το «Γόη». Θα τους αγαπάμε πάντα. Αρκεί που τους ενσάρκωσες εσύ», είπε στον επικήδειό του ο δήμαρχος Αθηναίων, Κώστας Μπακογιάννης.

Κώστας Βουτσάς, το τελευταίο αντίο απ’ όλους

Λίγο πριν από τις 10.00 άρχισαν να συγκεντρώνονται στη Μητρόπολη συγγενείς, φίλοι, θαυμαστές για να πουν το ύστατο χαίρε στον Κώστα Βουτσά. Η σορός του είχε τεθεί αρχικά για την οικογένεια κεκλεισμένων των θυρών και στη συνέχεια σε λαϊκό προσκύνημα, όπως είχε συμβεί και χθες.

Στεφάνια απέστειλαν, μεταξύ άλλων, ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης, ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ, Αλέξης Τσίπρας, η υπουργός Πολιτισμού, Λίνα Μενδώνη, ο δήμαρχος Αθηναίων, Κώστας Μπακογιάννης, η ΚΕ του ΚΚΕ, ο Μίκης Θεοδωράκης, ο Μίμης Πλέσσας, ο Γιώργος Βαρδινογιάννης, η ΠΑΕ Παναθηναϊκός, η ΑΕΚ, η Φίνος Φιλμ, ο Κινηματογράφος Τριανόν, ο Δημήτρης Μελισσανίδης, ο Λάκης Λαζόπουλος, η Κάτια Δανδουλάκη κ.ά.

Φτάνοντας στη Μητρόπολη, η κόρη του Κώστα Βουτσά από το γάμο του με την Έρρικα Μπρόγερ, Σάντρα, δεν μπορούσε να κρύψει τη συγκίνησή για τη συμμετοχή του κόσμου στην απώλεια της οικογένειας. «Είναι μία τεράστια απώλεια για την οικογένεια και είναι συγκινητικό που είναι και για όλη τη χώρα, απ’ αυτά που βλέπουμε αυτές τις μέρες και τα μηνύματα που παίρνουμε. Όλος ο κόσμος τον αγαπούσε παρά πολύ τον πατέρα μου κι αυτό για μας είναι μία μικρή παρηγοριά.

Σε ερώτηση για το τι θυμάται από τον πατέρα της, απάντησε πόσο χαρούμενος, γενναιόδωρος και μαχητής ήταν μέχρι την τελευταία στιγμή.

Η Ελένη Φιλίνη δήλωσε πως «έσβησε ο κεντρικός προβολέας του θεάτρου. Ο Κώστας ήταν η χαρά της ζωής, η χαρά του θεάτρου. Άνθρωπος πάνω απ’ όλα, εκτός από το ταλέντο του που είναι αναγνωρισμένο με το παραπάνω. Ο Κώστας θα μας λείψει πολύ, αλλά δεν θα λείψει από την καρδιά μας».


Η Δέσποινα Στυλιανοπούλου

«Ήταν από τους μεγαλύτερους ηθοποιούς που είχαμε ποτέ, αλλά δεν τον ξεχώριζε αυτό. Τον ξεχώριζε η γενναιοδωρία, η καλοσύνη του, το ότι ήταν ένα απλό προσφυγόπουλο δίπλα στον απλό κόσμο, χωρίς καμία κακία ποτέ, χωρίς τίποτε το δεύτερο», δήλωσε η Μιμή Ντενίση.

Όταν ολοκληρώθηκε η εξώδιος ακολουθία στη Μητρόπολη, πλήθος κόσμου συνόδευσε, μαζί με την οικογένεια, τον Κώστα Βουτσά στην τελευταία του κατοικία. Ο τάφος στο Α’ Νεκροταφείο παραχωρήθηκε τιμής ένεκεν από τον δήμο Αθηναίων. 

Τραγικές φιγούρες η σύζυγός του Αλίκη και οι κόρες του Σάντα, Θεοδώρα και Νικολέττα. 

Ο τάφος του Κώστα Βουτσά βρίσκεται κοντά σε εκείνους της Ρίτας Σακελλαρίου, του Στέλιου Διονυσίου, του Δημήτρη Μητροπάνου και της Ρένας Βλαχοπούλου.

Ελλάδα Τελευταίες ειδήσεις