Σάββατο, 27 Απρ.
17oC Αθήνα

Κηδεία τέως βασιλιά Κωνσταντίνου: «Κωνσταντίνος, Κωνσταντίνος, ζήτω ο βασιλιάς» φώναζε ο κόσμος – Έψαλαν τον εθνικό ύμνο

Κηδεία τέως βασιλιά Κωνσταντίνου: «Κωνσταντίνος, Κωνσταντίνος, ζήτω ο βασιλιάς» φώναζε ο κόσμος – Έψαλαν τον εθνικό ύμνο

Κλίμα συγκίνησης επικράτησε στη Μητρόπολη Αθηνών για την κηδεία του τέως βασιλιά Κωνσταντίνου, με την οικογένειά του αλλά και τους βασιλείς και τους γαλαζοαίματους να τον αποχαιρετούν. Δείτε λεπτό προς λεπτό το live blog του newsit.gr.

Η κηδεία του τέως βασιλιά Κωνσταντίνου ξεκίνησε λίγα λεπτά μετά τις 12:00 στη Μητρόπολη Αθηνών, χοροστατούντος του Αρχιεπισκόπου Ιερωνύμου. Η έναρξη της εξοδίου ακολουθίας καθυστέρησε, επειδή παρατάθηκε και η διάρκεια του λαϊκού προσκυνήματος, λόγω του πλήθους του κόσμου.

Όταν τελείωσε η κηδεία και το φέρετρο βγήκε από τη Μητρόπολη, το συγκεντρωμένο πλήθος άρχισε να φωνάζει «Κωνσταντίνος, Κωνσταντίνος, ζήτω ο βασιλιάς» ενώ έψαλαν και τον εθνικό ύμνο. Η οικογένειά του στάθηκε στα σκαλιά της Μητρόπολης και παρακολουθούσε το πλήθος να φωνάζει συνθήματα υπέρ του τέως βασιλιά Κωνσταντίνου.

Τα εγγόνια του κρατούσαν τα παράσημά του ενώ ο σύζυγος της Αλεξίας κρατούσε το χρυσό ολυμπιακό του μετάλλιο. Η Αλεξία κράτησε το σπαθί του. Πρώτοι στα σκαλιά στεκόντουσαν ο Παύλος και η Άννα Μαρία, με τον πρωτότοκο γιο του τέως βασιλιά Κωνσταντίνου να ακουμπά την καρδιά του, για να ευχαριστήσει το πλήθος που ζητωκραύγαζε. Αξιοσημείωτο είναι ότι κρατούσε συνεχώς τη μητέρα του από το χέρι.

Ο κόσμος φώναξε και «Παύλος, Παύλος», την ώρα της αυτοκινητοπομπής. Μερίδα του πλήθους άρχισε να φωνάζει συνθηματικά και το όνομα της Άννας Μαρίας.

Λεπτό προς λεπτό όσα συμβαίνουν στην κηδεία:

Η συγκινητική στιγμή της άφιξης της Άννας Μαρίας

Οι γιοί του ήταν οι πρώτοι που έφτασαν εκεί και ακολούθησαν τη σορό του πατέρα τους από το παρεκκλήσι του Αγίου Ελευθερίου, προς τον ιερό ναό. Τελευταία βάσει πρωτοκόλλου έφτασε η σύζυγός του, Άννα Μαρία, εμφανέστατα συντετριμμένη από τον θάνατο του επί 59 χρόνια συζύγου της, συνοδευόμενη από τη Μαρί Σαντάλ. Ο κόσμος που βρισκόταν εκεί την αποθέωσε και εκείνη ανταπέδωσε με ένα νεύμα.

Ο συγκινητικός επικήδειος του Παύλου: «Δεν είναι αυτό το τέλος, πατέρα μου»

Φανερά συγκινημένος και με «πνιγμένο» λυγμό, ο Παύλος εκφώνησε τον επικήδειο για τον πατέρα του, τέως βασιλιά Κωνσταντίνο, στην κηδεία του στη Μητρόπολη Αθηνών το μεσημέρι της Δευτέρας (16.1.2023). «Καλό ταξίδι», του είπε με λυγμούς ενώ η μητέρα του, Άννα Μαρία, τον κοίταγε και αυτή συγκινημένη.

Ο πρωτότοκος γιος του, απευθύνθηκε άμεσα στον εκλιπόντα πρώην μονάρχη της Ελλάδας, αποκαλώντας τον με το μικρό του όνομα, τον τίτλο του ως βασιλιά, τον τίτλο του ως ολυμπιονίκη αλλά και με το πιο απλό και τρυφερό «πατέρα μου».

Η αποθέωση στα μέλη της οικογένειας του τέως βασιλιά Κωνσταντίνου

Ο κόσμος αποθέωσε τόσο τους γιους του τέως βασιλιά Κωνσταντίνου, Παύλο, Φίλιππο και Νικόλαο αλλά και τη Σοφία και την Ειρήνη, τις αδερφές του. Η Σοφία συνόδευσε τον επίτιμο βασιλιά της Ισπανίας, Χουάν Κάρλος, στην εκκλησία και κάθισε δίπλα του για την κηδεία.

Στην κηδεία παρευρέθηκε και ο νυν βασιλιάς της Ισπανίας Φελίπε μαζί με τη σύζυγό του Λετίθια, όπως και ο πρίγκιπας Αλβέρτος του Μονακό αλλά και η πριγκίπισσα Άννα, η μοναδική εκπρόσωπος του Μπάκιγχαμ.

Ο Αρχιεπίσκοπος Ιερώνυμος χοροστάτησε της κηδείας, μαζί με 12 μέλη της Ιεράς Συνόδου. Στη Μητρόπολη Αθηνών παρευρέθηκαν σχεδόν 200 προσκεκλημένοι, βασιλείς και γαλαζοαίματοι από πολλές χώρες. Την κυβέρνηση εκπροσώπησαν ο αντιπρόεδρός της, Παναγιώτης Πικραμμένος, αλλά και η υπουργός Πολιτισμού, Λίνα Μενδώνη. Επίσης, στην κηδεία παρευρέθηκε και ο πρόεδρος της Ελληνικής Ολυμπιακής Επιτροπής, Σπύρος Καπράλος.


Η οικογένεια δίπλα στον τέως βασιλιά Κωνσταντίνο

Κατά τη διάρκεια της κηδείας

Οι γιοί του τέως βασιλιά Κωνσταντίνου προσκυνούν τη σορό του

Ο βασιλιάς της Ισπανίας Φελίπε και η σύζυγός του Λετίθια

Η πριγκίπισσα Άννα της Βρετανίας


Το βασιλικό ζεύγος της Ισπανίας και του Βελγίου

Η στιγμή της μεταφοράς του φέρετρου στη Μητρόπολη

Όταν βγήκε το φέρετρο από το παρεκκλήσι του Αγίου Ελευθερίου, οι γιοί του τέως βασιλιά Κωνσταντίνου χαμήλωσαν το κεφάλι τους σε ένδειξη σεβασμού και ακολούθησαν τη σορό. Στα σκαλιά της Μητρόπολης ήταν απλωμένο ένα κόκκινο χαλί και ο κόσμος ξέσπασε σε χειροκροτήματα.

Το φέρετρο του τέως βασιλιά Κωνσταντίνου τοποθετήθηκε στη Μητρόπολη Αθηνών και οι γιοί του άφησαν πάνω ένα στεφάνι από τα αγαπημένα λουλούδια της συζύγου του, Άννας Μαρίας. Από τα συγκεκριμένα λουλούδια φτιάχτηκε και η ανθοδέσμη της στον γάμο τους. Τώρα, είχε πάνω του μια κορδέλα που έγραφε «η αγαπημένη σου Άννα Μαρία».

Επίσης, μπροστά από το φέρετρο τοποθετήθηκαν τα παράσημα του τέως βασιλιά Κωνσταντίνου αλλά και το χρυσό του μετάλλιο, όταν εκπροσώπησε την Ελλάδα στους Ολυμπιακούς Αγώνες.

Τεράστια ουρά στο λαϊκό προσκύνημα πριν την κηδεία

Νωρίτερα, πλήθος κόσμου στάθηκε στην ουρά για να προσκυνήσει τη σορό του τέως βασιλιά Κωνσταντίνου, στο λαϊκό προσκύνημα που διήρκεσε από τις 06:00 έως τις 11:00 το πρωί της Δευτέρας. Πούλμαν από όλη την Ελλάδα έφτασαν στην Αθήνα και ο κόσμος σχημάτισε μια τεράστια ουρά κατά μήκος της οδού Μητροπόλεως, η οποία έφτανε μέχρι και την οδό Αιόλου.

Ο κόσμος που βρισκόταν στην ουρά για το λαϊκό προσκύνημα έψαλε και τον εθνικό ύμνο ενώ κάποιοι φώναξαν συνθήματα όπως «ψωμί, ελιά και Κώτσο βασιλιά».

Πώς θα κινηθεί η αυτοκινητοπομπή στο Τατόι

Τα βανάκια και τα ιδιωτικά αυτοκίνητα που μετέφεραν τους περίπου 200 επίσημους προσκεκλημένους της κηδείας θα σταματήσουν σε ένα υπαίθριο πάρκινγκ που έχει στηθεί εδώ και λίγες ώρες στο Τατόι για να ακολουθήσουν μια μικρή διαδρομή μέχρι την ταφή του τέως βασιλιά Κωνσταντίνου.

Στη συνέχεια περπάτησαν μία απόσταση περίπου 100-200 μέτρων μέχρι το σημείο της ταφής. Ειδικότερα, η πομπή θα ακολουθήσει την διαδρομή από την είσοδο του λόφου, μέχρι τους βασιλικούς τάφους που είναι και το Μαυσωλείο και η Εκκλησία.

Πλήθος πολιτών συγκεντρώθηκε από νωρίς το μεσημέρι στο Τατόι για την ταφή του τέως βασιλιά Κωνσταντίνου.

Από τον κόμβο της Βαρυμπόμπης στην Εθνική Οδό έως και την είσοδο των κτημάτων του Τατοΐου τα μέτρα ασφαλείας ήταν δρακόντεια ενώ δυνάμεις της αστυνομίας βρέθηκαν διάσπαρτες σε πολλά σημεία της διαδρομής. Η είσοδος στο Τατόι απαγορεύτηκε σε όσους δεν έχουν πρόσκληση.

Ο τάφος του τέως βασιλιά Κωνσταντίνου είναι λίγα μέτρα από τους τάφους των γονέων του, Φρειδερίκης και Παύλου. Οι τάφοι των προγόνων του τέως βασιλιά καθαρίστηκαν από συντηρητές του υπουργείου Πολιτισμού.

Ελλάδα Τελευταίες ειδήσεις